Alpen - Hevige neerslag in het westen vandaag en morgen

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Een koufront ligt ten westen boven de Alpen en zorgt voor onbestendig weer. Er is sprake van een tweedeling. In het westen van de Alpen is het koel en nat, terwijl het in het oosten warm en droog is. Vandaag en morgen valt er in de West-Alpen veel neerslag en wordt gewaarschuwd voor hoogwater in de rivieren. Vandaag en morgen kan plaatselijk meer dan 100mm vallen. Aan de oostkant van de Alpen is het juist warm en droog en lopen de temperaturen op naar 30 graden. Na woensdag wordt het aan beide kanten van de Alpen beter weer en gaan de temperaturen overal omhoog.
Tweedeling met zeer veel neerslag in het westen, warm en droog in het oosten.
Een spectaculaire weg over de Timmelsjoch pas (Oostenrijk / Italië)! Nu open en nog steeds zijn er een aantal indrukwekkende sneeuwmuren te zien. Video: Top Mountain Crosspoint)
Vandaag zorgt een koufront, dat hoort een lagedrukgebied boven Frankrijk, voor vochtige en instabiele lucht naar de westelijke Alpen. Op dit moment regent het al op veel plaatsen en de neerslagintensiteit gaat vanmiddag verder toe nemen. Neerslaghoeveelheden kunnen plaatselijk oplopen naar meer dan 100mm en er gewaarschuwd voor hoogwater in de rivieren. Het is aan de koele kant, maar met een sneeuwvalgrens van ongeveer 3500 m zal de neerslag vooral als regen vallen. De regen blijft de hele dag aanhouden en gaat ook vannacht door.
Aan de oostkant van de Alpen is het het een heel ander weerbeeld. Hier begint de dag helemaal niet onaardig. De temperaturen liggen hoger en afgezien van wat hoge bewolking blijft het op de meeste plaatsen droog en zonnig. De temperaturen kunnen in Oostenrijk zelfs oplopen naar de 30 graden in de dalen en is het bijna tropische warm. In de middag is er plaatselijk wel een kans op onweersbuien. De kans hierop is het grootste aan de zuidkant in de Italiaanse Alpen.
Morgen blijft het onstabiel en vallen er nog meer zware buien aan de westkant van de Alpen. Met name het zuiden van Zwitserland en delen van noordwest Italie moeten rekening houden met wateroverlast. De zwaarste buien vallen in de middag en het blijft de hele dag onbestendig. Verder richting het oosten is het droger en is de zon vaker te vinden. In Oostenrijk blijft het warm en lopen de temperaturen weer op naar 30 graden overdag en ook de nachten zijn behoorlijk warm.
Woensdag is het vooral nog nat in de ochtend in het westen van de Alpen. In de loop van de middag klaart het steeds meer op en laat de zon zich weer zien. De temperaturen lopen op het in het gehele Alpengebied en de rust in de atmosfeer keert langzaam terug. In het zuiden van de Alpen blijft er nog wel kans bestaan op enkele buien in de bergen met name in de namiddag.
Donderdag en vrijdag keert warmere lucht terug vanuit het zuidwesten. Aan beiden kanten van de Alpen lopen de temperaturen op en kan het op veel plaatsen 30 graden of soms nog meer worden. De lucht is droger, maar vooral op de vrijdag neemt de kans op plaatselijke onweersbuien in de middag weer toe.
Vooruitzicht
Na een aantal warme dagen eind deze week, gaan de temperaturen in het weekend weer een stap terug en wordt het op de meeste plaatsen weer wisselvalliger. Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied ten westen van de Alpen kan het opnieuw wisselvallig gaan worden. Donderdag en vrijdag lijken dus de mooiste dagen te gaan worden deze week. Op de lange termijn voorlopig nog geen sprake van stabiel zomerweer en het blijft wisselvallig met een afwisseling van zonnige perioden en buien.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen en geeft lezingen over het weer.