Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een koufront ligt ten westen boven de Alpen en zorgt voor onbestendig weer. Er is sprake van een tweedeling. In het westen van de Alpen is het koel en nat, terwijl het in het oosten warm en droog is.  Vandaag en morgen valt er in de West-Alpen veel neerslag en wordt gewaarschuwd voor hoogwater in de rivieren. Vandaag en morgen kan plaatselijk meer dan 100mm vallen. Aan de oostkant van de Alpen is het juist warm en droog en lopen de temperaturen op naar 30 graden. Na woensdag wordt het aan beide kanten van de Alpen beter weer en gaan de temperaturen overal omhoog. 

Tweedeling met zeer veel neerslag in het westen, warm en droog in het oosten.

Een spectaculaire weg over de Timmelsjoch pas (Oostenrijk / Italië)! Nu open en nog steeds zijn er een aantal indrukwekkende sneeuwmuren te zien. Video: Top Mountain Crosspoint)

Gisteren was het op de meeste plaatsen een grijze dag in de Alpen. Hogerop de berg was vaak nog wel wat zon te vinden. Zoals hier in de ochtend boven de wolken bij Sonnblick op ruim 3100 m. (foto: foto-webcam.eu)

Vandaag zorgt een koufront, dat hoort een lagedrukgebied boven Frankrijk, voor vochtige en instabiele lucht naar de westelijke Alpen. Op dit moment regent het al op veel plaatsen en de neerslagintensiteit gaat vanmiddag verder toe nemen. Neerslaghoeveelheden kunnen plaatselijk oplopen naar meer dan 100mm en er gewaarschuwd voor hoogwater in de rivieren. Het is aan de koele kant, maar met een sneeuwvalgrens van ongeveer 3500 m zal de neerslag vooral als regen vallen. De regen blijft de hele dag aanhouden en gaat ook vannacht door.

Aan de oostkant van de Alpen is het het een heel ander weerbeeld. Hier begint de dag helemaal niet onaardig. De temperaturen liggen hoger en afgezien van wat hoge bewolking blijft het op de meeste plaatsen droog en zonnig. De temperaturen kunnen in Oostenrijk zelfs oplopen naar de 30 graden in de dalen en is het bijna tropische warm. In de middag is er plaatselijk wel een kans op onweersbuien. De kans hierop is het grootste aan de zuidkant in de Italiaanse Alpen.

Zoek de verschillen. 3 weerkaarten op verschillende tijdstippen. Let op het koufront boven de Alpen die stationair blijft liggen. Hier gaat vandaag en ook morgen veel neerslag vallen. Ook is een convergentie te zien verder richting het oosten waar ook een aantal stevige regen- en onweersbuien kunnen gaan vallen (weerkaart DWD, via Wetterzentrale.de)
Veel neerslag valt er de komende dagen aan de westkant van de Alpen. Plaatselijk meer dan 100 mm. De meeste neerslag valt vanmiddag en morgen. (totale neerslag ICON-EU, via WXCHARTS)

Morgen blijft het onstabiel en vallen er nog meer zware buien aan de westkant van de Alpen. Met name het zuiden van Zwitserland en delen van noordwest Italie moeten rekening houden met wateroverlast. De zwaarste buien vallen in de middag en het blijft de hele dag onbestendig. Verder richting het oosten is het droger en is de zon vaker te vinden. In Oostenrijk blijft het warm en lopen de temperaturen weer op naar 30 graden overdag en ook de nachten zijn behoorlijk warm.

Woensdag is het vooral nog nat in de ochtend in het westen van de Alpen. In de loop van de middag klaart het steeds meer op en laat de zon zich weer zien. De temperaturen lopen op het in het gehele Alpengebied en de rust in de atmosfeer keert langzaam terug. In het zuiden van de Alpen blijft er nog wel kans bestaan op enkele buien in de bergen met name in de namiddag.

Een tweedeling in de Alpen. De koelere en vochtige lucht is te vinden aan de westkant van de Alpen. Warme en drogere lucht bevindt zich in het oosten. Vooral op dinsdag en woensdag is er een groot contrast. (Temp. afwijking 850hPa ECMWF, via Wetterzentrale.de)
Een hoogtelaag blijft deze week liggen boven het westen van Frankrijk. Hierdoor wordt vochtige lucht richtig de Alpen gestuwd. Het is vooral het westen van de Alpen die te maken krijgen met wisselvallig weer.

Donderdag en vrijdag keert warmere lucht terug vanuit het zuidwesten. Aan beiden kanten van de Alpen lopen de temperaturen op en kan het op veel plaatsen 30 graden of soms nog meer worden. De lucht is droger, maar vooral op de vrijdag neemt de kans op plaatselijke onweersbuien in de middag weer toe.

Temperatuur op 2m in Basel volgens de verschillende weermodellen. In de West-Alpen is het de komende dagen koel en wisselvallig, Later in de week gaan de temperaturen omhoog. In het weekend weer iets omlaag en worden voorlopig temperaturen van 30 graden niet gehaald in de West-Alpen. (multimodel verwachting prikpunt Basel, via Kachelmannwetter.de)
Temperatuur op 2m in Innsbruck volgens de verschillende weermodellen. In de Oost-Alpen wordt het de komende dagen een stuk warmer dan de West-Alpen. Op veel plaatsen in Oostenrijk gaan de temperaturen richting de 30 graden. (multimodel verwachting prikpunt Innsbruck, via Kachelmannwetter.de)

Vooruitzicht
Na een aantal warme dagen eind deze week, gaan de temperaturen in het weekend weer een stap terug en wordt het op de meeste plaatsen weer wisselvalliger. Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied ten westen van de Alpen kan het opnieuw wisselvallig gaan worden. Donderdag en vrijdag lijken dus de mooiste dagen te gaan worden deze week. Op de lange termijn voorlopig nog geen sprake van stabiel zomerweer en het blijft wisselvallig met een afwisseling van zonnige perioden en buien.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 780 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier