Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen: Op dit moment liggen de Alpen onder invloed van een groot hoge druk gebied en is het zonnig en zacht weer met in de dalen kans op hochnebel. Tot het weekend veranderd er niet veel. Vanaf het weekend gaat het weer veranderen en gaat het afkoelen.

Net als vandaag lagen de Alpen gisteren onder invloed van een groot hoge druk gebied en was het prachtig herfstweer. Vele dalen hadden wel last van hochnebel velden die zorgden voor wat grijzere luchten en koudere temperaturen. Hogerop in de bergen was het echter prachtig weer. Het was erg zacht voor de tijd van het jaar en door de droge lucht, waren de vergezichten gisteren fenomenaal.

Prachtig weer in het zuiden van Oostenrijk
Het Virgental gisteren
Prachtige zonsondergang vanaf Trockenersteg in Zermatt Foto: Tamara Casile-van Den Berg
Boven de 2000 m ziet het er ondanks de hoge temperaturen toch winters uit in de Inner-Alpine gebieden
Mooie vergezichten hier over de Grote Aletschgletsjer
Zell am See gisteren

Vandaag zal het weerbeeld niet veel anders zijn dan gisteren. Het is zonnig en de lucht is erg droog, waardoor we te maken hebben met wederom geweldige vergezichten. Wel is er weer de mogelijkheid op hochnebelvelden in het alpenlaagland en in de aangrenzende dalen. De grens van deze hochnebel licht in het noorden rond de 800-1000 m en in het zuiden rond de 1300-1500 m. In de loop van de dag zal deze echter deels weer oplossen. Lokaal kan het echter wel wat hardnekkig zijn. De temperatuur blijft door de zuidelijke stroming erg zacht voor de tijd van het jaar met een nulgraden grens die ligt tussen de 2500 m in de oost-Alpen tot 3300 m in de westelijke Alpen. Met een zwakke wind is het perfect bergweer om op pad te gaan.

Radarbeeld van de Alpen vanochtend. De hochnebel velden ten noorden en ten zuiden van de Alpen zijn goed te zien.
Hochnebel velden vanochtend in het Alpenlaagland

Vrijdag schuift de as van het hogedrukgebied naar het noordoosten weg en wordt er langzaam vanuit het (zuid)oosten wat koelere lucht aangevoerd richting het Alpengebied.
Deze naderd morgen alleen nog de uiterste oostelijke Alpen. In het grootste deel van de Alpen hebben we morgen nog wel te maken met een zuidelijke stroming en is het wederom meest zonnig en droog. Alleen in de zuidelijke Alpen zullen ze te maken hebben met wat meer bewolking waar hier en daar wellicht wat regen of hogerop een enkele vlok sneeuw kan vallen. Stel je hier echter niet te veel van voor. Een groot deel van de Alpen hebben morgen wederom te maken met hochnebelvelden, die in het noorden het oosten behoorlijk hardnekkig kan zijn. Boven de 1200-1500 m domineert echter de zon. Wel neemt de wind vanuit het (zuid)oosten wat toe waardoor het wel wat frisser aan zal voelen als vandaag.

Zaterdag wint de koelere lucht uit het oosten steeds meer terrein, maar blijft het nog steeds meest zonnig. Door de langzaam dalende temperaturen en toenemende wind
kan het wel wat fris aanvoelen. De nulgraden grens daalt flink naar zo’n 1500 m hoogte. Langs de westelijke Italiaanse alpenboog kan zaterdag wel wat regen en sneeuw gaan vallen vanaf zo’n 1200 m hoogte. Ook in de zuidwestelijke Franse Alpen valt er wat regen.

Zaterdag kan er met name in de zuidwestelijke Alpen wat sneeuw en regen gaan vallen. Bron: wxcharts.eu

Zondag en maandag heeft zich dan boven Scandinavië een groot hoge drukgebied gevestigd waarmee er koude en droge lucht vanuit Rusland richting de Alpen wordt getransporteerd. Het is in eerste instantie op zondag meest zonnig met een frisse oostelijke wind. Maandag wint de koudere lucht steeds meer terrein en zien we de temperatuur op het 850 hPa vlak (1500 m) dalen richting de -5 graden. Tegelijkertijd zien we boven de oostelijke Alpen een hoogte-laag/koudputje ontstaan die voor meer bewolking en ook wat sneeuw gaat zorgen tot in de lagere delen. Met name de oostelijke, zuidelijke Alpen en inner-alpine gebieden krijgen te maken met sneeuwval tot in de dalen.

De -5 graden isotherm op 1500 m hoogte komt vanuit het noordoosten naar de Alpen toe waardoor het tot in de lagere delen gaat vriezen.
Volgens het GFS blijft het hoogte-laagje in de buurt van de Alpen rond tollen. Dit kan in het hele alpengebied zorgen voor verse sneeuw.

Als we het GFS model moeten geloven blijft het koudeputje een paar dagen rond tollen in de buurt van de Alpen waarbij zowel de zuidelijke, als de noordlijke Alpen wat sneeuw kunnen gaan krijgen. Het ECMWF model is hier welliswaar iets minder duidelijk in, maar mijn verwachting is toch wel dat het op veel plekken toch tot sneeuw zal komen. Eerst vooral de zuidelijke en oostelijke Alpen en later ook wat sneeuw voor de noordelijke Alpen. De verwachting is niet dat het zwaar gaat dumpen, maar een cm of 10 tot lokaal 30 zou mogelijk moeten zijn. We moeten hier echter nog wel een grote slag om de arm houden. We houden jullie op de hoogte!

Voor nu nog een hele fijne dag en geniet van het mooie weer! Morgen meldt Johann zich weer met een nieuw Alpenweerbericht.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.280 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer