klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; Onder invloed van lagedruk, een vlakke drukverdeling, divers (trog)storingen alsmede ondersteund door de dagelijkse gang is de atmosfeer onstabiel van opbouw en de bereidheid tot regen en onweersbuien groot. Tijdens het midden van de week tijdelijke stabilisering voordat tegen het weekend de instabiliteit weer opleeft.

Weekend enige verkoeling op passage onweersstoring

Door het zeer warme voorjaar en zomer tot dato alsmede ook door het droge weer en weinig Neuschnee in het hooggebergte is de “sneeuw-voorsprong” die we aan het einde van de winter konden optekenen inmiddels alweer te niet gedaan.

Herinneren we ons nog de beelden vant de afgelopen winter met die record sneeuwhoogtes!? Tot meer dan 200 cm sneeuw lag er op het meetveld bij ons chalet op Rosswald (1800m).  De gemeten 180 cm gezette sneeuw op het sneeuw-meetveld begin april was in circa een maand tijd alweer geheel gesmolten! Hieronder een paar “verkoelende” beelden van toen!

Ferbruari 2018 Rosswald eindeloos sneeuw schuiven (1800m) door meters hoge sneeuw wallen.
Immense sneeuwmassa’s ook op het dak.
Vanuit het venster gezien de meetlat (200cm) op het sneeuwmeetveld begin december met nog “slechts” 70cm sneeuwhoogte.
Het beeld eind februari, enkel het topje van de meetlat was nog te zien!

Tot boven de 3000 meter zijn bv de gletsjers in de Walliser Alpen (en ook elders) weer  sneeuwvrij en daarmee hebben ze in een record tempo hun “beschermende winterjas” weer verloren. Voor het tweede deel van de zomer ziet het er voor de gletsjers dan ook somber uit inzake de “ijs huishouding /balans” en ook aan de warmte anomalie lijkt maar geen einde te komen!

Laatste sneeuwresten aan de beschutte noordkanten van de bergen – Zermatt. Foto Percy Ottinger‎
En ook laatste sneeuwresten hoog-alpin omgeving Lac de Cleuson – Foto Ingrid Meschler

Hieronder een reportage /interview van Marco Kachub (WetterOnline) met de Oberwalliser gletsjer-expert Dr. David Volken vanaf de eens grootste gletsjer van de Alpen, de Rhone gletsjer in Oberwallis. (Duitstalig maar de beelden spreken voor zich)

Warm met regen en onweersbuien
Ook gisteren steeg het kwik met veel zon weer tot zomerse 25 a 30 graden en lokaal tot bijna 33 graden. In de middag en avond was het dan weer de beurt aan stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien.

Ook het Kleinwalsertal ontkwam niet aan de regen en onweersbuien later op de dag. Foto vanuit Mittelberg via Hans ter Braak @hansterbraak

De meest actieve exemplaren ontwikkelden zich ten noorden van de Zwitserse Alpenhoofdkam met lokaal 50 mm aan neerslag in relatief korte tijd. De onstabiliteit werd veroorzaakt door verstoringen in de wat hogere atmosfeer en door de dagelijkse gang (opwarming zon). In de later avond en nacht ging door gebrek aan voeding de fut er grotendeels weer uit. In de nabijheid van een trogstoring konden de buien echter langer persisteren.

Aanhouden warm tot zeer warm / lokaal regen -onweersbui
Vandaag gaan we op herhaling met dien verschil dat met de overtrekkende storing vooral aan de oostelijke noordkant reeds in de ochtend lokale buien de zon zullen frustreren.

Model Hirlam voor maandag 12h00

Achter de storing stroomt geleidelijk ook wat minder warme lucht binnen. In de middag en avond dan overal weer verhoogde kans op lokale warmte onweders. Lokaal kunnen dit weer pittige exemplaren zijn met hagel en (zware) windstoten.

De middag temperaturen stijgen naar 23 tot 28 graden, met bewolking en in neerslag koeler. De oostelijke regionen lokaal nogmaals maxima tot 30 graden. Op 2000 meter wordt het 11 a 13 graden, op 3000 meter een graad of 5 en de vorstgrens ligt zo tussen de 3600 en 3800 meter.

Freiwandeck 2755m, ook vandaag wordt het in de bergen weer warm met een vorstgrens tot 3800 meter

Dinsdag vooral in de centrale Alpen en de Alpenzuidkant (noordwind) wat betere condities, elders weinig verandering in weerbeeld en temperaturen. Vanaf woensdag neemt de invloed van hogedruk weer wat toe waardoor de buienkansen weer wat onderdrukt zullen gaan worden.

Geheel stabiel is het echter ook dan niet en met name in de bergen kunnen zich in de middag weer lokale onweersbuien vormen. Omdat we geleidelijk aan de voorzijde van een langzaam opschuivende Atlantische hoogtetrog komen te liggen en de hoogte stroming wat meer de zuidwest hoek opzoek gaan de temperaturen in de tweede helft van de week weer in de lift!

GFS 500 hPa donderdag met de langzaam inschuivende hoogtetrog. Aan de voorzijde ervan wordt dan weer warmere lucht aangevoerd

Weekend afkoeling en onbestendig op hoogtetrog
Vanaf vrijdag en in het weekend schuift de hoogetrog /laag via de Alpen door naar het oosten en dat betekent dat we dan overal met een toename van regen en onweersbuien te maken gaan krijgen. Omdat er achter het meelopende koufront wat minder warme lucht wordt aangevoerd gaan ook de temperaturen wat naar beneden.

GFS voor zaterdag met de passage van de hoogtetrog en een koufront

Een echte afkoeling of overgang naar een natter en koeler weertype is echter ook dan niet aan de orde. Integendeel, in de nieuwe week gaat het kwik gewoon weer omhoog en met veel zon belooft het zeer warm tot heet te gaan worden. De kans op lokale warmte onweders is echter ook dan dagelijks aanwezig!

GFS ensembles westelijke Alpen. Mooi is de afkoeling te zien en de neerslag vanaf vrijdag en in  weekend (
en voor de oostelijke Alpen

Ofschoon er nog enige onzekerheid geldt voor met name de hoogtetrog in het weekend en de positie van de sturende drukgebieden (hoogtelaag Atlantische Oceaan) lijkt het aanhouden van het warme tot zeer warm zomerweer wel vrij zeker omdat dit door zowel het GFS als ook het ECMWF wordt ondersteund.

ECMWF donderdag 26 juli

Hoe dat allemaal in detail gaan verlopen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden, daarover dan later meer. Vanuit een weer onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 994 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen- Het blijft warm | Barre tijden voor de Alpen gletsjers”

 • MrB
  16 juli 2018 at 12:29

  Gaat de goede kant uit qua weerberichten voor volgende week. Leuk om te lezen.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer