Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen: een uitloper van het Azorenhoog – Francoise – bepaalt de komende dagen met warme lucht en veel zon het weerbeeld in Alpen. Na woensdag wordt de warme lucht geleidelijk weer vochtiger en dus ook onstabieler van opbouw. Vrijdag krijgen we te maken met de invloed van een koufront gevolgd door wat minder warm zomerweer.

Vanaf woensdag wel weer toenemende kans op warmte onweders

De afgelopen twee weken heb ik  de Walliser Alpen verruild voor de Middellandse Zee en doorgebracht in het zuidoosten van Sardinië in de provincie Ogliastra, de dunst bevolkte provincie van Italië. Het gebied kenmerkt zich door spectaculaire “bounty” stranden in schril contrast met een azuurblauwe en kristalheldere zee. Meer landinwaarts is het bergachtig en een stuk ruiger. En natuurlijk kenmerkt het eiland zich door het zeer milde en in de zomer soms bloedhete klimaat van de Middellandse Zee.

Sardinië met daarboven Corsica gezien vanuit de ruimte op 24 juni j.l. In de ingetekende rode cirkel Ogliastra (Arbatax, Tortoli)

Vrijwel dagelijks stegen de temperaturen er naar 30 tot 38 graden maar een verkoelend zeewindje (soms ook stevige wind) zorgde er voor dat het aan de kusten en stranden prima uit te houden was. De zee watertemperatuur bedroeg overigens 24 graden.

Gelukkig heb ik tijdens de vakantie de koudere weerfase in de Alpen met zelfs een pak sneeuw in het hooggebergte (zie onze eerdere berichtgevingen) gemist en met het arriveren gistermiddag in Wallis heeft ook het zomerweer in de Alpen weer een aanvang genomen!

Eind juni zomer dip met zelfs sneeuw in het hooggebergte. Foto Hintertuxer Gletscher (3100m) 30 juni. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Voor de vakantiegangers die nog afreizen naar zuidelijkere breedtegraden hieronder alvast een voorproefje om er lekker in te komen! O ja, het blijft overal op en top zomers rondom de Middellandse Zee en Balkan! (zie ook verderop)

Zomerweer comeback
Een uitloper van het Azorenhoog, door de Deutsche Wetter Dienst de naam – Francoise – meegegeven, begon de luchtdruk van west naar oost weer te stijgen en door subsidentie ook weer steeds verder af te drogen. Laatste buitjes vielen er gisteren vooral nog in  de ochtend naar het oosten toe (noordzijde). Gaandeweg de dag ging de activiteit er uit en moesten de wolken steeds verder het veld ruimen voor brede opklaringen en later op de dag voor zonnig weer. Ook de temperaturen gingen weer lekker in de lift, op uitgebreide schaal steeg het kwik weer naar 23 tot 30 graden (hoogste waardes zuidkant)

Gisteren kreeg de zon van het westen uit steeds meer speelruimte. Satelliet opname van gistermiddag ( NASA Worldview)

Vandaag ligt  Francoise –  met een kerndruk van 1020 hPa boven centraal Europa en zal voor een verdere stabilisering en opwarming van de atmosfeer gaan zorgen.  De oostelijke Alpen hebben vandaag nog te maken met wat vochtigere lucht en bewolking waaruit lokaal wat neerslag kan vallen. Vanmiddag kan er lokaal een onweersbui ontstaan. Elders bepaalt vooral de zon het weerbeeld, enkele overtrekkende hogere wolkenvelden en de vorming van stapelwolken (bergen) zullen het zomerse karakter niet frustreren, wel kan er in de middag lokaal een warmte onweder ontstaan. De temperaturen stijgen naar 25 tot 29 graden en op 2000 meter wordt het 10 tot 15 graden en de vorstgrens stijgt naar 3800 meter . In het oosten start de dag nog zeer fris maar ook hier warmt het op naar een graad of 20 tot 29.

Radarbeeld vanmorgen 08h40. Via WetterOnline.de

Ook morgen en overmorgen gaat het met de zomer en temperaturen verder crescendo, in de middag wordt het met volop zon 28 tot 32 graden, op 850 hPa naar 18 tot 20 graden en de vorstgrens stijgt naar 3800 tot 4100 meter. Stapelwolken boven de bergen kunnen door de dagelijkse gang lokaal lokaal tot een warmte onweder uitgroeien.

Vanaf het midden van de week vervlakt de luchtdruk weer en met de instroom van vochtig warme lucht uit het zuiden(westen) neemt de kans op lokale warmte onweders wel weer toe. In eerste instantie lijken de buien vooral het zuiden te beïnvloeden.

In de tweede helft van de week vlakkere drukverdeling, meer vocht en dus toenemende onweerskansen
T850hPa prikpunt St Anton. Tot maar liefst 22 graden stijgend op 1500 meter hoogte. 8 juli dan enige afkoeling waarschijnlijk.

Vrijdag zaterdag zou een onweersstoring (hoogtelaag / koufrontje) van west naar oost voor wat afkoeling kunnen gaan zorgen maar een einde van het zomerse weer lijkt niet in zicht.

Vrijdag en vooral zaterdag kans op buien (neerslag) door frontje en zuidelijk langstrekkend hoogtelaagje

Zondag dan weer inzettende weersverbetering waarbij het vooral in de oostelijke en zuidelijke Alpen zeer warm (heet) belooft te gaan worden! In hoeverre een volgende storing (hoogtetrog / koufront) het (zeer) warme zomerweer vanaf dinsdag dan weer zal proberen te gaan frustreren is nog onzeker! De kans op lokale warmte onweders blijft voor de gehele periode aanwezig! Al met al prima bergweer maar vooral in de middag dus wel goed de lucht in de gaten houden!

GFS ensembles prikpunt westelijke Oostenrijkse Alpen. Het blijft ondanks de licht afkoeling zomers warm. Wel bestaat er vooral vanaf het midden van de week kans op warmte onweders in de namiddag en avond. Dit geldt met name voor de vrijdag en zaterdag

Vakantie weer
In de vakantielanden rondom de Middellandse Zee blijft het op en top zomers met temperaturen die tussen de 35 en 40 graden en deels tot boven de 40 graden zullen gaan uitkomen. De hoogste waardes zullen in landinwaarts worden gehaald, aan de kusten zorgt een zeewind voor wat meer aangename condities.

Violette kleuren als teken voor zeer hoge tempeaturen. GFS voor zaterdag as. Bron WetterOnline.de

Zeer warm wordt het ook in de noordelijke delen van de Balkan. De hierboven genoemde storing voor vrijdag – zaterdag gaat ook naar het zuiden toe van west naar oost de kans op lokale warmte onweders doen toenemen. Een apart hoogtelaagje zou vooral in de westelijke Middellandse Zee (Iberische Schiereiland) vanaf donderdag van west naar oost voor wat onstabiliteit (onweersbuien) kunnen gaan zorgen, later volgen dan ook de oostelijkere delen.

Hoogtelaagje vrijdag met toenemende kans op onweersbuien die met voorkeur landinwaarts en in de hogere delen (bergen) zullen ontstaan

Temperatuur water Middellandse Zee 23 (west) tot 28 graden (oost). Atlantische kust 17 tot 21 graden.

Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag en niet vergeten goed in te smeren!

UV – Index

Met de steeds hoger staande zon en krachtige zonnestraling zal de UV index in de bergen waardes tussen de 10 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Zomercomeback!  In de bergen worden de komende dagen weer zeer hoge UV index waardes bereikt (tussen de 9 en 12)!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 632 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer