Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een koufront en wegtrekkende hoogtetrog neemt de invloed van hogedruk – Niklot – weer toe en zorgt in de Alpen voor rustig en meest zonnig  nazomerweer. De noordkant heeft maandag nog te maken met wat overtrekkende warmtefront bewolking. Woensdag krijgen we te maken met een volgend (zwak) laag /trog daarmee ook de onweerskansen gevolgd door een (lichte) afkoeling.

Nazomeren – the best for the west

Geheel volgens de verwachting heeft een overtrekkende hoogtetrog en koufront dit weekend van west naar oost voor een flinke afkoeling gezocht. Het eerste koufront was weinig actief, het tweede zorgde in combinatie met een noord Italië laagje voor duidelijk slechtere weer condities in met name de oostelijke Alpen. Voor in de zuidelijke oostelijke Alpen en Italiaanse Dolomieten veel daarbij neerslag van betekenis.

In de bergen ging het kwik flink onderuit en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Boven de 1800 a 1900 viel een dik pak sneeuw dat varieerde met hoogte van enkele centimeters tot 30 a 40 cm in de Stau van de bergen. Opvallend ook de sterke begeleidende neerslag afkoeling in sommige dalen, deels sneeuwde het zelfs tot een hoogte van 800 meter!  In de loop van de middag verliet de laatste neerslag de zuidoostelijke Alpen en werd het droog en klaarde het op.

Edelweissspitze Grossglockner Hochalpenstrasse
Sneeuwpop in plaats van toeristen op dit terras in Mittelberg Kleinwalsertal- Foto Hans ter Braak @hansterbraak
En hogerop was geen hond meer te bekennen bij -3 graden en sneeuw. Stubaier Gletscher bron: facebook

Dolomiti Superskic@DolomitSuperski / @rifugitrentino

Zondag 26 augustus, winterse verkeerscondities hogerop in de Obertauern – Erwin K. @kiwifruit_
Lokaal sneeuwde het in de afgesloten dalen tot 800 meter hoogte. Foto Gastein alwaar het kwik donderdag nog tot 29 graden steeg!

Meer foto’s van de sneeuw via onze Facebook pagina – Zie HIER

Hogedruk
Door de nabijheid van een (naderende) uitloper van het Azorenhoog hadden de westelijke Alpen te maken met veel minder slechte condities en op veel plaatsen veel geen of nauwelijks neerslag /sneeuw. Ook hier was, net als in de oostelijke Alpen, de afkoeling markant. De vorstgrens daalde er tot 2000 meter en op 3000 meter daalde het kwik in de koudere polaire luchtmassa’s tot 10 a 12 graden onder nul. In de loop van de dag begon de vorstgrens van het zuidwesten echter alweer te stijgen en met veel zon was het ondanks de nog vrij koude lucht een heel aangename dag.

Vandaag start de dag met volop zon en weer oplopende tempeaturen, vooral de noordkant krijgt vandaag te maken met wat meer overtrekkende warmtefront bewolking

Nordföhn
Veel betere condities troffen we gisteren aan langs de zuidelijk kant van de Alpen en speciaal in het Zwitserse Tessin. Met volop zon en ondersteund door de Nordföhn steeg hier kwik naar 27 tot 29 graden.

Zomers met de Nordföhn gisteren aan het Lago Maggiore – Malcesine 113m

Weer Zomers
De komende drie dagen stroomt met verder toenemende hogedruk en een van het zuidwesten uit warme hoogterug steeds warmere en droge lucht over de Alpen uit. Op het 850 hPa niveua (1500 meter hoogte) stijgt het kwik van 5 naar 17 tot 20 graden en dat is genoeg voor maxima die uiteindelijk weer tussen de 25 en 30 graden zullen gaan uitkomen.

Typisch herfstplaatje met vroege sneeuw en Hochnebel vanmogern in Leogang – Asitz 1.900m

Lokaal kan het zelfs weer tropisch worden. Ook in de bergen gaat het mede door de inkomende warme hoogterug weer flink opwarmen en stijgt de vorstgrens gewoon weer naar 4000 tot 4200 meter. De meeste sneeuw zal, met uitzondering van de hoger gelegen beschutte delen, weer snel verdwijnen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Volgend koufront / hoogtetrog
Woensdag krijgen we aan te maken met een aan de oostflank van een Brits hoog te maken met een volgende hoogtetrog en een daarmee samenhangend koufront. De invloed zal echter beduidend minder impact hebben dan die van het afgelopen weekend.

Wel krijgen we opnieuw te maken met buien /neerslag en enige afkoeling. In het voorveld van het opkomende koufront wordt het woensdag weer föhnig en met de föhn stijgt het kwik nogmaals tot 28 a 32 graden, de westelijke Alpen krijgen in de loop van de dag te maken met opkomende regen en onweersbuien die zich geleidelijk verder naar het oosten toe uitbreiden.

GFS neerslag voor woensdagavond

Donderdag vooral in de oostelijke Alpen nog onbestendig en duidelijk minder warm. De westelijke Alpen krijgen van west naar oost geleidelijk weer te maken met stabielere condities. De middag temperatuen stijgen naar 19 tot 24 graden, in het oosten duidelijk nog hoger met in het uiterste oosten  lokaal ook nog 27 tot 29 graden.

In de bergen gaat het opnieuw afkoelen zonder dat het weer winters gaat worden, sneeuw valt er hooguit op de hoogste toppen. De vorstgrens daalt inde koudere lucht weer naar 4000 tot 3500 meter.

De mindere onbestendige condities zullen tot in het weekend vooral de oostelijke Alpen betreffen, algemeen betere condities treffen we in de westelijke Alpen aan alwaar het Atlantische hoog geleidelijk van west naar oost voor stabielere condities zal gaan zorgen.

Vooral de oostelijke Alpen houden vanaf donderdag tot in het weekend last van de invloed van de hoogtetrog. GFS 500 hPa voor zaterdag

In de loop van het weekend zou de weersverbetering zich dan ook in de oostelijke Alpen verder moeten gaan doorzetten. Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en in hoeverre de hogedruk en een volgende (warme) rug van hogedruk de nazomer weer zullen doen opleven zullen we de komende dagen gaan ververvolgen. Hieronder de GFS ensembles met de afkoeling en neerslag.

Tot zover voor deze maandag, vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Real Estate – Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 601 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier