Advertentie 

Algemeen; de invloed van “lente” hoog –Frauke – neemt verder af maar bepaalt ook vandaag nog het weer in de Alpen. Vrijdag krijgen we te maken met een actieve storing welke niet alleen neerslag maar ook een markante afkoeling gaat brengen. Zaterdag volgt onder invloed van een tussenhoog een tijdelijke weersverbetering voordat het vanaf zondag toenemend onbestendig wordt met een komen en gaan van Atlantische storingen die dan weer koude en dan weer zachtere lucht in hun bagage hebben.

Overgang naar onbestendig Westwindwetter, verse sneeuw in aantocht!

Gisteren scheen in het gehele Alpengebied de zon weer volop en onder de vleugels van hogedruk en ondersteund door een warme hoogte rug werd het opnieuw zeer zacht voor de tijde van het jaar.

Een onbewolkt west Europa en de besneeuwde Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien

In de westelijke Alpen steeg het kwik weer tot 18 a 20 graden en Zwitserland werd het 20 tot 22 graden warm. Opvallend ook de extreme warmte hogerop in de bergen. Zo steeg het kwik op 2000 meter tot 8 a 12 graden en ook op 3000 meter was het met 5 graden in de plus bijzonder warm. De vorstgrens was ergens te vinden op 3600 a 3800 meter.

Blik vanaf de Rothorn. Via Twitter Zermatt – Matterhorn @zermatt_tourism
En vanuit de lucht(ballon) in Courchevel . Via Twitter Courchevel Officiel @courchevel
Mooie blauwe contrasten in de Aletsch Arena. Foto Francien Bakker
Aletsch Arena gisterochtend vroeg met nog weinig mensen en goed sneeuwcondities. Vanaf een uur of 11h00 werd de sneeuw door de hoge temperaturen (12 graden op 2000 meter) sulzig – Foto Francien Bakker

En nog wat bewegende beelden vanaf de Aletsch 27-02-19 (met dank aan Francien Bakker)

Ook vandaag wordt het nogmaals lenteachtig en de hoogste temperaturen zijn ditmaal weggelegd voor de oostelijke Alpen. Hier schijnt een groot deel van de dag de zon nog volop en kan het kwik tot 18 a 22 graden oplopen. Ook de westelijke Alpen genieten nog een groot deel van de dag van de zon en zeer zachte condities.

Toch zal het kwik hier niet meer zo hoog uitkomen als gisteren nog en in de loop van de middag en avond verschijnen er steeds meer wolken aan het zwerk en kan er aan de noordkant van de Alpen al wat neerslag of een bui gaan vallen. Elders blijft het nog meest droog.

Radarbeeld Europa 08h30. Via WetterOnline.de
Radarbeeld 08h30. Via WetterOnline.de
Mooie zonsopkomst in Nendaz vanmorgen (Wallis). Via Twitter Nendaz Switzerland @NendazSuisse

Vooral op hoogte gaat er in de loop van de dag koudere lucht binnenstromen. Op 2000 meter daalt de temperatuur van 8 naar – 2 graden, in de oostelijke Alpen eerst nog zachter. De vorstgrens daalt van 3500 meter in de ochtend naar circa 1700 meter in de avond. Sneeuwvalgrens dalend naar 1600 tot 1000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag hebben we te maken met een overtrekken koufront behorend bij een kleinschalig laagje dat via de Benelux naar het oosten trekt. Het is bewolkt en er valt neerslag met zwaartepunt langs de Alpenhoofdkam en ten noorden daarvan. In de koudere lucht sneeuwt het vanaf 1300 tot 1000 meter  De wind is matig tot hard uit west tot noordwestelijke richtingen. De zuidelijke Alpen profiteren van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en met de Nordföhn is het hier droog en föhnig opgeklaard.

Zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een inschuivend tussenhoog en zullen met de aanvoer van weer wat drogere en geleidelijk weer zachtere lucht de condities weer verbeteren. Na nog wat laatste neerslag langs de noordkant is of wordt het droog en zal de zon weer meer speelruimte gaan krijgen.

Ook de zondag start met zwakke zuidelijke hogedruk en de frontale zone ten noorden van de Alpen nog veelbelovend en wordt er met een naar zuidwest draaiende stroming nogmaals een portie zachte(re) lucht aangevoerd en stijgt de vorstgrens weer naar 2200 tot 2400 meter.

Overdag hebben we te maken met overtrekkende hogere bewolking die de zon een wat diffuus karakter zullen gaan geven. Lokaal kan er samenhangend met een warmtefront later op de dag vooral aan de noordkant wat (lichte) neerslag of een buitje vallen. Sneeuwvalgrens in de zachte lucht meest tussen de 1300 en 1900 meter.

In het verdere verloop komen we in het bereik van de jetstream en frontale zone te liggen en wordt een periode ingeluid met zeer onbestendig weer. Overtrekkende storingen gaan periodiek neerslag geven en dan weer koudere (koufront) en dan weer zachtere lucht (prefrontaal / warmtefront -sector).

GFS ensembles prikpunt noordkant centrale (Zwitserse) Alpen.

De modellen worstelen nog een beetje met de timing en onderling zien we ook wat nog verschillen met het afhandelen van de Atlantische depressie en hun storingen. Dinsdag en woensdag hebben we waarschijnlijk met de koudere maritiem polaire lucht te maken. Steeds weer valt er regen en -of sneeuw en er staat veel wind. Sneeuwvalgrens geleidelijk dalend tot 1000 meter en deels tot in de dalen en lagere deln

Donderdag berekenen zowel het ECMWF als ook het GFS nogmaals een thermische opleving wanneer een portie zeer zachte lucht aangestuurd door een actieve (storm?) depressie die via de Britse Eilanden naar zuid Scandinavie trekt.

GFS woensdag 12h00 met meer frontale neerslag, later weer toenemend in vaste vorm

Op het warmte front dat waarschijnlijk in de loop van de nacht en woensdag ochtend de Alpen binnentrekt  en navolgend het koufront gaat er dan neerslag vallen met tijdelijk weer (sterk) oplopende sneeuwvalgrens. Overdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht met weer dalende sneeuwvalgrens.

We zullen nog even pas op de plaats moeten maken voor wat betreft de precieze timing en details. Zeker is wel dat er dat de meteorologische lente onbestendig gaat verlopen en vooral later in de week steeds meer winterse trekjes gaat krijgen. In de bergen gaat sneeuw van betekenis vallen en deels kan het in de koudere lucht ook tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Daarover dan later meer.

WRF-ARW sneeuw (neerslag) cumulatief voor de komende 5 dagen, de neerslag voor woensdag en donderdag zit daar nog niet bij en de komende dagen zal deze kaart dan ook meer rood en violet gaan vertonen!

Tot zover vanuit een (nog) onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag en geniet nog even van de zeer milde temperaturen en zon, vanaf morgen is het dan voorbij! Ciao

LAWINE gevaar matig (code 1 / gering) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s! (code 3  oranje /aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.432 times, 1 visits today)

9 Reactie op “Alpen – Herfstachtige start meteorologische lente”

 • MrB
  28 februari 2019 at 10:29

  Bedankt voor de update Johann. Tussen de buien door nog wat kans op zon?

  • Johann
   28 februari 2019 at 10:58

   Jazekers, de grote vraag is echter wanneer en hoe lang. Valt nog weinig zinnigs over te zeggen.

 • Vincent
  28 februari 2019 at 10:57

  Obergurgl morgen ook sneeuw? Of teveel richting de zuidkant?

  • Johann
   28 februari 2019 at 11:01

   Obergurgl gaat ook sneeuw mee pakken, vooral de woensdag kan interessant gaan worden door apart noord Italie laagje!

 • MrB
  28 februari 2019 at 11:29

  Dat is goed om te horen, toch iets positiefs haha. Vanaf wanneer is daar meer duidelijkheid over? Vertrekken zaterdag naar het zillertal.

  • Johann
   28 februari 2019 at 11:41

   Is altijd wek wat positiefs te melden. iig geen gedoe met aanhoudende Nordstau en dagenlang Stau neerslag Met de sterke zonale stroming (west) zeer afwisselend. Denk zondag en maandag nog best aardig en ook zon. Dinsdag en woensdag dan maar even vergeten…………;-)

 • MrB
  28 februari 2019 at 13:30

  Precies. Al ik overal een beetje kijk en lees, inderdaad zondag en maandag redelijk weer. Dan die dagen maar skiën en dinsdag en woensdag niet. Hopen donderdag en vrijdag nog wat mooier weer. Zal morgen nog wel om een update vragen in mijn topic 😉

  • Johann
   28 februari 2019 at 13:35

   We gaan het allemaal op de voet volgen ;-)…..

 • MrB
  28 februari 2019 at 15:59

  Ik ben niet anders gewend

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier