Een uitgestrekt lagedrukgebied bij IJsland bepaalt het weer. Niet alleen in ons land, maar ook in de Alpen. Een frontaal systeem dat afgelopen nacht in ons land meer dan 15 mm heeft opgeleverd (Arnhem noteerde 21 en Lelystad 20 mm) bereikt vandaag de noordkant van de Alpen. Aan de zuidzijde is het droog en rustig weer met flink wat zonneschijn. Ook morgen, zondag, zorgt een sterke noordwestelijke stroming voor onstabiel weer aan de noordkant. Vanaf maandag breidt een hogedrukgebied zich over een groot deel van Europa uit. Dat markeert het begin van een rustige en stabiele periode.

De actuele weerkaart van deze zaterdagochtend met het laag bij IJsland en het frontale systeem onderweg naar de Alpen. Bron: WXCharts.com

Boven 2500 meter verse sneeuw

In Zwitserland valt al op veel plaatsen aan de noord- en westkant neerslag. Veelal is dit regen, maar vooral boven 2500 meter is dit ook sneeuw. Oostenrijk krijgt later vandaag met neerslag te maken en boven 2500 meter is dit verse sneeuw. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat dit zeer goed nieuws is voor de hooggelegen gletsjers. In het oosten en zuiden van Oostenrijk, maar ook in het Zwitserse Tessin blijft het droog en schijnt de zon. Daar loopt het kwik op naar 18 tot 21 graden, elders is het in de regen maar een graad of 14.

Morgen, zondag verandert er weinig. Het is vooral aan de noordkant van de Alpen bewolkt en regenachtig. Boven 2500 meter valt sneeuw en in totaal kan er dit weekend op hoogte 25 tot 40 cm vallen. In de lagergelegen gebieden valt de neerslag zoals gezegd in vloeibare vorm en kan ook lokaal zo’n 40 mm vallen. In de loop van de dag wordt het in Zwitserland op veel plaatsen droog, in Oostenrijk blijft het vrij nat. Aan de gehele zuidzijde van het Alpenmassief blijft het droog en schijnt de zon. Daar stijgt het kwik naar 19 tot lokaal 23 graden, aan de noordzijde en in de regen is het met 13 tot 15 graden wel bekeken.

Dit weekend valt vooral aan de noordzijde neerslag van betekenis. Lokaal kan tot meer dan 50 mm vallen. Hogerop valt tot 40 cm sneeuw. Bron: WXcharts.com

Rustig herfstweer

Na het weekend komt het maandag in de nacht en ochtend nog tot enkele buien, vooral in het zuiden van Duitsland en aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk, maar door opbouwende hogedruk neemt de buiigheid in de loop van de dag af. Wel is er nog veel restbewolking en door al het vocht komt nevel in het dal voor. In de bergen breekt de zon goed door. De temperatuur loopt in Zwitserland op naar 18 tot 23 graden, in Oostenrijk is het van noord naar zuid 15 tot 21 graden.

Door een hogedrukgebied is het de komende week rustig en overwegend droog weer in de Alpen. Bron: WXcharts.com

Vanaf dinsdag is het rustig herfstweer met veel zonneschijn. Het blijft droog en het is dan ook genieten van blauwe luchten, langzaam verkleurende bomen en besneeuwde bergtoppen. De temperaturen liggen dagelijks in het Alpengebied tussen 18 en 22 graden. Met het verkleuren van de bomen kunnen we langzaam spreken van een Goldener Oktober.

Korte blik op Nederland

Ook in Nederland is het dit weekend wisselvallig met enkele buien die over het land trekken. In het noorden van het land kan het daarbij zelfs tot onweer komen. De temperatuur loopt op naar 16 tot18 graden. Na het weekend profiteren we ook hier van opbouwende hogedruk. Het wordt rustig en meest droog herfstweer met zon en wolken. Wellicht passeert woensdag weer een storing met regen. De temperatuur loopt op en dinsdag/woensdag kan het 20-21 graden worden.

Uitgelichte foto werd eerder deze week gemaakt door Hans ter Braak (@hansterbraak)

(Visited 523 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!