klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een uitgestrekt lagedrukgebied bij IJsland bepaalt het weer. Niet alleen in ons land, maar ook in de Alpen. Een frontaal systeem dat afgelopen nacht in ons land meer dan 15 mm heeft opgeleverd (Arnhem noteerde 21 en Lelystad 20 mm) bereikt vandaag de noordkant van de Alpen. Aan de zuidzijde is het droog en rustig weer met flink wat zonneschijn. Ook morgen, zondag, zorgt een sterke noordwestelijke stroming voor onstabiel weer aan de noordkant. Vanaf maandag breidt een hogedrukgebied zich over een groot deel van Europa uit. Dat markeert het begin van een rustige en stabiele periode.

De actuele weerkaart van deze zaterdagochtend met het laag bij IJsland en het frontale systeem onderweg naar de Alpen. Bron: WXCharts.com

Boven 2500 meter verse sneeuw

In Zwitserland valt al op veel plaatsen aan de noord- en westkant neerslag. Veelal is dit regen, maar vooral boven 2500 meter is dit ook sneeuw. Oostenrijk krijgt later vandaag met neerslag te maken en boven 2500 meter is dit verse sneeuw. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat dit zeer goed nieuws is voor de hooggelegen gletsjers. In het oosten en zuiden van Oostenrijk, maar ook in het Zwitserse Tessin blijft het droog en schijnt de zon. Daar loopt het kwik op naar 18 tot 21 graden, elders is het in de regen maar een graad of 14.

Morgen, zondag verandert er weinig. Het is vooral aan de noordkant van de Alpen bewolkt en regenachtig. Boven 2500 meter valt sneeuw en in totaal kan er dit weekend op hoogte 25 tot 40 cm vallen. In de lagergelegen gebieden valt de neerslag zoals gezegd in vloeibare vorm en kan ook lokaal zo’n 40 mm vallen. In de loop van de dag wordt het in Zwitserland op veel plaatsen droog, in Oostenrijk blijft het vrij nat. Aan de gehele zuidzijde van het Alpenmassief blijft het droog en schijnt de zon. Daar stijgt het kwik naar 19 tot lokaal 23 graden, aan de noordzijde en in de regen is het met 13 tot 15 graden wel bekeken.

Dit weekend valt vooral aan de noordzijde neerslag van betekenis. Lokaal kan tot meer dan 50 mm vallen. Hogerop valt tot 40 cm sneeuw. Bron: WXcharts.com

Rustig herfstweer

Na het weekend komt het maandag in de nacht en ochtend nog tot enkele buien, vooral in het zuiden van Duitsland en aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk, maar door opbouwende hogedruk neemt de buiigheid in de loop van de dag af. Wel is er nog veel restbewolking en door al het vocht komt nevel in het dal voor. In de bergen breekt de zon goed door. De temperatuur loopt in Zwitserland op naar 18 tot 23 graden, in Oostenrijk is het van noord naar zuid 15 tot 21 graden.

Door een hogedrukgebied is het de komende week rustig en overwegend droog weer in de Alpen. Bron: WXcharts.com

Vanaf dinsdag is het rustig herfstweer met veel zonneschijn. Het blijft droog en het is dan ook genieten van blauwe luchten, langzaam verkleurende bomen en besneeuwde bergtoppen. De temperaturen liggen dagelijks in het Alpengebied tussen 18 en 22 graden. Met het verkleuren van de bomen kunnen we langzaam spreken van een Goldener Oktober.

Korte blik op Nederland

Ook in Nederland is het dit weekend wisselvallig met enkele buien die over het land trekken. In het noorden van het land kan het daarbij zelfs tot onweer komen. De temperatuur loopt op naar 16 tot18 graden. Na het weekend profiteren we ook hier van opbouwende hogedruk. Het wordt rustig en meest droog herfstweer met zon en wolken. Wellicht passeert woensdag weer een storing met regen. De temperatuur loopt op en dinsdag/woensdag kan het 20-21 graden worden.

Uitgelichte foto werd eerder deze week gemaakt door Hans ter Braak (@hansterbraak)

(Visited 483 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer