Advertentie 

Algemeen: met een naar west gedraaide hoogtestroming trekken de komende dagen steeds weer storingen over de Alpen die dan weer zachtere en dan weer wat koudere Atlantische luchtmassa’s aanvoeren. Vrijdag wordt het aan de voorzijde van een naderende depressie föhnig, aan de zuidkant geleidelijk inzettende Südstau.

Pasen (in detail) nog steeds onzeker

De maandag kon niet meer tippen aan het mooie weer zoals we dat het weekend nog mochten ervaren. Vooral aan de noordkant was het overwegend bewolkt en viel wat neerslag, boven de 1000 a 1300 meter sneeuw. Elders scheen deels ook de zon en was het meest droog. De hoogste temperaturen werden zoals zo vaak met dit soort weertype (noordelijke stroming) aan de zuidkant gemeten met als topper Locarno in het Zwitserse Tessin alwaar het kwik weer tot 17+ graden steeg

Vooral naar het zuiden en zuidwesten toe scheen gisteren ook de zon. Foto Alpe d Huez via Twittter Iglu Ski @Igluski
Foto Alpe d Huez via Twittter Iglu Ski @Igluski
Avioraz via Twitter Avoriaz 1800 @AvoriazTourisme ‏ @AvoriazTourisme
Sneeuw ligt er nog in Hülle und Fülle. Lötschental / Wyssried. Foto Diny Weemen
Lötschental Faffleralp Foto Diny Weemen

Vandaag staat in het teken van een wegtrekkende storing en een opkomend warmtefront met vooral langs de noordkant meer bewolking en neerslag.

Tussen de bedrijven door van west naar oost is er echter ook ruimte voor enkele opklaringen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog vrij laag (500 a 800 m), stijgt in de middag en avond dan naar 1000 tot 1200 meter, in het westen tot 1400 a 1600 meter.

Zonaal / zeer onbestendig
De komende dagen gaat het met een krachtige westelijke hoogtestroming (zonaal) en overtrekkende storingen onbestendig verder en geldt het de betere momenten tussen de storingen door uit te zoeken. Met de overwegend westelijke hoogtestroming en een zwabberende jetstream wordt dan weer zachtere en dan weer wat koudere lucht vanaf de Atlantische Oceaan richting west Europa en de Alpen op transport gezet.

Slingerende jetstream met dan weer zachtere en dan weer koudere Atltantische lucht. Kaart voor woensdag

Vooral de dinsdag en de woensdag staan in het teken van storingen (warmte / koufront) die neerslag en vooral woensdag ook veel wind gaan brengen.  Donderdag algemeen wat betere en drogere condities en ook weer wat kouder.

Sneeuwvalgrens dinsdag 1000 tot 1400 meter stijgend, woensdag in de warme sector verder stijgend tot 1400 a 1700 meter. Na koufront passage later op de woensdag weer dalend. Donderdag sneeuw vanaf 1400 a 800 meter deels ook nog lager.

SüdFöhn / Stau
Vrijdag komen we tijdelijk aan de voorzijde van een laag te liggen en wordt het föhnig, de zuidkant krijgt dan toenemende met Südstau neerslag te maken.

Vrijdag prefrontale zeer zacht / föhn

Met de instroom van de zachtere lucht vanuit het zuidwesten en ondersteuning van de Südföhn vooral aan de noordkant weer een heel stuk zachter. Met föhn kan het kwik laan de Alpennoordkant lokaal oplopen tot 17 a 19 graden.

De zuidkant zal met de Stau en in de neerslag een stuk achterblijven qua temperatuur. Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 1000 en 1400 meter, lokaal door neerslagafkoeling ook nog een stuk lager.

In de loop van de middag en avond op koufront föhneinde en naar noord en oosten uitbreidende en intensiverende neerslag. Sneeuwvalgrens geleidelijk weer dalend naar 1200 tot 700 meter.

Veel neerslag
Tot en met zaterdag gaat er in de Alpen met de diverse storingen het nodige aan neerslag vallen. Zowel het GFS als ook het ECMWF berekenen neerslag hoeveelheden die tussen de 30 en 100 mm gaan oplopen. Nog meer neerslag wordt er in de Südstau gebieden verwacht alwaar 100 tot 150 mm gaat vallen en lokaal nog meer.

In het hooggebergte valt de neerslag in vaste vorm en daar kan tot zaterdag tussen de 50 en 160 cm aan Neuschnee gaan vallen!

Arpege sneeuw cumulatief tot zaterdagochtend

Pasen met twee gezichten
De verwachtingen voor het paas weekend zijn ook vandaag nog lastig. We zien dat we dan geleidelijk tussen twee depressie in komen te liggen met daartussen in een tussenhoog. Het meest waarschijnlijk scenario is dat we zaterdag en zondag met de storings invloed te maken krijgen (houden) waarbij de (buiige) neerslag zich zondag geleidelijk naar de noordkant verplaatst. Zaterdag sneeuwt het vanaf 800 tot 1200 meter, zondag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 1800 meter.

GFS maandag 00h00 Lastige verwachtingen nog voor de paasen met de lagedruk ten oosten en westen van de Alpen, de jetstream ergens over de Alpen en een tussenhoog

Richting de maandag en op maandag zou dan het tussenhoog voor een duidelijke weersverbetering moeten gaan zorgen. Van het westen uit wordt het dan droog en gaat de zon schijnen.

Vrij zeker lijkt wel dat voor de Alpen het Atlantische hoog met aan de voorzijde een opkomende zuidwestelijke tot zuidelijke stroming de hoofd-motor van het geheel gaat worden en daarmee de temperaturen vooral na zondag een stijgende lijn gaan vertonen. De meest zachte lucht lijkt voor de dinsdag en woensdag te zijn voorbestemd, met föhn kan het kwik woensdag tot 20 a 23 graden gaan oplopen.

GFS T850 hPa voor woensdag 06h00. Vanaf maandag vanuit het zuiden en zuidwesten steeds verder oplopende temperaturen aan de voorzijde van een Brits laag. Aan de noordkant föhn

Tot zover voor vandaag, actueel in Termen deels opgeklaard met een temperatuur van 2.7 graden. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 500 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier