Algemeen: Boven Scandinavië ligt op dit moment een groot lage drukgebied, waar gisteren langs de zuidflank nog behoorlijk warme lucht werd aangevoerd. Dit weekend trekt er vanuit het westen een koufront binnen waarbij de temperatuur een flinke stap terug doet met sneeuwval in de bergen.

Gisteren was het in het gehele Alpengebied een prachtige nazomerdag met veel zonneschijn en heerlijke temperaturen van tussen de 22 en 26 graden. Perfect weer om er op uit te trekken.

Prachtig plaatje van de Weiss-see in het Stubaital gisteren

Nog even heerlijk genieten van de nazomerzon

Een typisch mooi herfstplaatje uit de Alpen, witte toppen, gekleurde bomen en een heerlijk zonnetje

grande-motte

Dan ook nog een prachtig plaatje uit de Franse Alpen van de Grande Motte in Tignes alwaar het gletsjer skigebied vandaag zijn deuren zal openen.

Met het binnentrekken van het koufront begint de dag vanochtend meest bewolkt en valt er hier en daar al een stevige regen/sneeuwbui.  In de Oostelijke helft van de Alpen begint de dag op veel plekken met aardig wat zonneschijn afgewisseld met wolken en hochnebel.

radar

Actuele radarbeeld van de Alpen vanochtend

Zoals gezegd hebben vandaag vooral de westelijke Alpen te maken met het binnentrekkende koufront. Met name  in de Franse Alpen en de westelijke Italiaanse Alpen is het bewolkt waarbij de hogere toppen meest in de mist zitten. De buien zullen zich hier in de loop van de dag gaan intensiveren waarbij de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 2800 m ligt en later zal zinken richting de 2200 m. Heel veel verse sneeuw moet er echter niet worden verwacht. In de noordelijke Zwitserse Alpen is het in eerste instantie nog meest droog, al wordt het hier in de loop van de dag ook steeds meer en meer bewolkt alvorens het ook hier tegen het eind van de middag begint te regenen. De nulgradengrens ligt in eerste instantie nog rond de 3100 m, maar deze zal in de loop van de dag gaan dalen richting de 2500 m.

weerkaart

Vanuit het westen trekt er langzaam een koufront de Alpen binnen wat in de hogere delen voor wat verse sneeuw zal gaan zorgen. Bron: KNMI.

Verder naar het oostelijk deel van de Alpen in Oostenrijk en de Dolomiten blijft het vandaag nog grotendeels droog. Wel trekt er in de loop van de dag steeds meer hoge bewolking binnen die zal zorgen voor wat meer diffuus licht. Daarnaast staat er ook een stevige west tot zuidwestelijke wind. In de nacht naar zondag trekken hier dan echter ook de buien binnen en gaat het ook hier regenen met boven de 2500-2800 m wat verse sneeuwval. Erg veel zal het niet zijn met zo’n 5 tot 10 cm verse sneeuw tot zondagochtend.

Op zondag is het koufront dan ver gevorderd over de oostelijke Alpen. Hierdoor is het dan ook hier inmiddels flink afgekoeld met bewolkt, onbestendig en winderig weer. Regelmatig vallen er buien met regen en sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens inmiddels is gedaald tot 1800-2200 m in de noordelijke Alpen en 2400-2600 m in de zuidelijke Alpen. In totaal kan er in de hogere gelegen delen tot zo’n 10 cm verse sneeuw gaan vallen. In de zuidelijke Alpen komen de eerste heldere opklaringen alweer tevoorschijn op zondag.

Op maandag is het weer inmiddels alweer een stuk vriendelijker geworden met de zon die zich regelmatig zal laten zien. Ook hebben we te maken met Hochnebelvelden in met name de ochtenden. Ook zou er hier en daar nog een bui kunnen vallen, maar grote neerslaghoeveelheden zal dit niet opleveren. Daarnaast is het ook een stuk frisser dan de afgelopen dagen.

weerkaart-dinsdag

Op dinsdag heeft zich inmiddels een groot hoge drukgebied opgebouwd boven Scandinavië wat voor een droge aflandige wind zal zorgen met veel zonneschijn en droog weer voor grote delen van Europa. Daarnaast is een kou putje goed zichtbaar boven de Balkan wat in de Oostelijke Alpen tijdelijk voor wat onbestendiger weer zal zorgen.

Vanaf dinsdag lijkt zich boven Scandinavië een groot hoge drukgebied te gaan ontwikkelen waardoor de luchtdruk langzaam weer zal te gaan stijgen waardoor het met name in de westelijke helft van het Alpengebied weer stabieler weer zal gaan worden met veel zonneschijn en droog weer. Wat verder naar het oosten hebben ze te maken met de invloed van een lage drukgebied boven de Balken wat zorgt voor meer bewolking, mist, wind en kouder weer. Met name de lagere delen van deze gebieden zullen hier mee te maken hebben. Mooier weer kan hier gevonden worden wat hoger op de berg.

Nu Oktober begonnen is, is de zomer toch echt voorbij en kunnen we ons steeds meer gaan voorbereiden op de winter. De eerste speldenprikjes zijn al geweest en het kan niet anders of dat zullen er de komende tijd steeds meer gaan worden. Wij van Alpenweerman hebben erg veel zin in de komende winter en we proberen jullie op een zo goed mogelijke manier op de hoogte te houden van de laatste winterse ontwikkelingen! Fijn weekend iedereen!

[/fusion_builder_container]

(Visited 522 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – De herfst komt er aan met sneeuw in de bergen”

  • Fons Engelen
    1 oktober 2016 at 14:22

    Weer een mooi onderbouwd overzicht van de weerssituatie en -verwachting.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer