klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; hogedruk gebieden zullen tot het einde van de week voor rustig, zonnig en in de bergen zeer mild winterweer zorgen. Tegen het einde van de week en in het weekend stroomt achter een koufront veel koudere polaire lucht tot over de Alpen uit.

Arctic outbreak GFS model staat nog steeds overeind

Ook gisteren konden we onder de vleugels van hoog Wiltrud in de Alpen weer profiteren van buitengewoon zacht weer in de bergen en maakte de zon weer overuren. In schril contrast de onderkoelde lagere delen en dalen met lokaal ook nog de mist en de Hochnebel.

Obergoms in Oberwallis -10 tot -15 graden. Weerstation Ulrichen (op 1345m, beeld) meldde gisterochtend -12° graden. Tegelijkertijd in de omliggende bergen op 1500 tot 3000 meter hoogte dikke 3 tot 6 graden in de plus.

Hieronder een mooie opname vanuit de ruimte met de besneeuwde Alpentoppen (westelijke Alpen) in “grijs”contrast daarmee de Hochnebel en mist in de dalen als ook aan de noord en zuidkant (NW Italie) Bron Nasa Worldview.

Met hoog Wiltrud wordt het bijzondere weerjaar 2019 uitgeluid en hoog Xia zal het nieuwe jaar gaan inluiden. Voor wat betreft het weerbeeld verandert er echter maar bar weinig. Hooguit wat meer (hogere) wolken verraden de aflossing van de wacht.

Hoog Xia zal et nieuw jaar gaan inluiden. Onder de invloed ervan zal de Sylvester nacht rustig gaan verlopen met in de westelijke Alpen kans op hogere bewolking

Ook de eerste dagen van het nieuwe jaar verandert er niet veel aan de subsidentie inversie hogedruk situatie en het weerbeeld. Voorlopig blijft het ook nog zeer zacht in de bergen met een vorstgrens die tussen de 2500 en 3200 meter pendelt.

afgezien van wat hogere wolken ook vandaag en de komende dagen prima vertoeven op de pistes en terrasje. Skigebied Zermatt Gornergrat Riffelberg

Arctic outbreak
Vanaf het weekend komt er dan eindelijk weer eens wat “winterse” beweging in het stromingspatroon. Net als gisteren zien we aan de oostflank van een volgende Atlantische hoog dat naar het noordoosten toe opbouwt en in samenspel met een koude vortex in het zeegebied tussen Nova Zembla en Spitsbergen zeer koude arctische lucht naar het zuiden toe uitstromen.

Vanaf het weekend wordt het als het aan het GFS model ligt gevoelig kouder. In de bergen komt het kwik een graad of 14 tot 18 lager te liggen.

Een koufront dat de voorste begrenzing van de veel koudere luchtmassa’s vormt zal in de loop van vrijdag – zaterdag van het noorden uit over de Alpen trekken. Tegelijkertijd zoekt de hoogtestroming de noord tot noordoosthoek op en wordt zondag – maandag de meest koude lucht tot over de Alpen aangevoerd.

Vooral de zondag en maandag gaan zeer koud verlopen. GFS T850 hPA voor maandagochtend

Met passage van het koufront kan er ook weer wat neerslag gaan vallen met voorkeur voor de noordelijke Alpen. Omdat de polaire luchtmassa’s ook zeer droog zijn worden er grote neerslaghoeveelheden verwacht. De sneeuwvalgrens als ook de vorstgrens zullen dan tot in de lagere delen en dalen komen te liggen en ook in het Alpenlaag en voorland vriest het overdag licht en in de ochtend matig. In  de bergen zal het gevoelig gaan afkoelen.

Vanaf dinsdag is het dan weer gedaan met de koude injecties en kan het kwik met het doorschuiven van het hoog weer winst gaan boeken. Ook in het verdere verloop zullen hogedrukgbieden hun stempel op het weerbeeld in west Europa en de Alpen drukken waarbij het nog even afwachten is in hoeverre het dan vooral in de bergen weer opwarmt! Zo uitzonderlijk mild als deze dagen lijkt het echter niet te worden.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen met de gevoelig afkoeling en zelfs weer wat sneeuw vrijdag zaterdag

Het Europese model ECMWF (de hoofdrun) is net als gisteren minder progressief met de arctische kouinval in het weekend vanuit het noorden. Het model tovert een meer noordwestelijke hoogtestroming uit de hoed die vrij snel weer wordt gladgestreken door een westelijke (zonale) hoogtestroming. Ook in het verder verloop zien we grote verschillen tussen de sturende drukgebieden en het verloop van de jetstream. Het is dus nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren tijdens en na het weekend. Daarover dan de komende dagen meer.

Tot zover voor dit moment vanuit de winterse en zonnige Walliser Alpen. Een heel veel oudejaarsdag gewenst en zoals ze dat hier zeggen een “Guter Rutsch”in het nieuwe jaar. Ciao

Webcam tuinvijver en sneeuw meetveld AWM Termen (1020m) Zie andere AWM cams – HIER

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 812 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer