klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  tot zaterdag verblijven de Alpen onder invloed van hoog – Hannelore –  Zaterdag zondag wordt aan de oostflank van een nieuw hoog – Irmelin – met kern boven de Britse Eilanden weer koudere en tijdelijk ook vochtige lucht vanuit het noordwesten aangevoerd. In de loop van de volgende week trekt het Britse hoog in de voetsporen van hoog Hannelore eveneens naar het oosten en gaan de temperaturen langzaam weer in de lift.

Volgende week enige afkoeling en vooral in oosten markant kouder

Onder invloed van hoog Hannelore met kern net ten westen van Zwitserland konden we gisteren in grote delen van west en midden Europa als ook in de Alpen genieten van volop zon en aangename temperaturen.

De besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron NASA Worldview

Het warmst werd het hier in Oberwallis met als topper het weerstation in Brig-Gamsen alwaar het kwik tot 21.3 graden opliep. Ook in de Oostenrijkse Alpen kon het kwik weer een aantal graden winst boeken.

Oberwallis met Brig (680m) met 21+ graden gisteren het warmste plekje in de Alpen. Webcam Brig Schlossgarten / Stockalper via Meteo-Oberwallis.ch

Het warmst werd het in Landeck (Tirol) alwaar het kwik tot 16.7 graden opliep. De lucht in de Alpen was niet alleen zeer zacht maar ook nog eens zeer droog. Met een luchtvochtigheidsgraad van soms 10% leverde dit schitterende vergezichten op waarbij met tot 200 km ver kon kijken.

Kaiserwetter en “snow art” in de Franse Alpen. Les Arcs @LesArcs

Zeer droge lucht met fenomenale vergezichten tot wel 200 km. Panorama Val Thorens

Zon zon en nog eens zon gisteren ook in de Walliser Alpen. Aletsch Arena Via Meteo Oberwallis

Onder een heldere hemel en met weinig wind kon het kwik in de nacht weer flink dalen met opnieuw op uitgebreide schaal lichte tot matige en in de hoger gelegen dalen ook nog strenge vorst.

Met volop zon stijgt het kwik overdag weer snel naar 15 tot 20 graden en lokaal tot 21 a 22 graden in de inner Alpine Zwitserse Alpen. Ook in de bergen is het zeer zacht, op 2000 meter komt het kwik tussen de 5 en 10 graden uit en de vorstgrens ligt rond of net iets boven de 3000 meter. Bij dit alles staat een zwakke tot matige oostenwind.

Radarbeeld Alpen 09h20 Bron WetterOnline.de

Ook het weekend kunnen we nog profiteren van van de invloed van hoog Hannelore en met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming wordt ook dan droge en vooral ook zeer zachte lucht aangevoerd. Qua temperaturen verandert er niet veel en met volop zon is het ronduit lenteachtig.

In de loop van de zondag krijgen de noordelijke Alpen geleidelijk te maken met van het westen en noordwesten uit opkomende wolken(velden) als voorbode op een koufront dat maandag met name aan de Alpennoordkant voor een markante afkoeling gaat zorgen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Koufront, vooral in noorden en oosten kouder
Maandag en dinsdag stroomt er achter het koufront geleidelijk nog koudere lucht over de (noordelijke ) Alpen uit en zal het kwik weer een graad of 10 tot 12 lager uitkomen dan nog op de zondag. De meest koude lucht gaat dinsdag over de oostelijke Oostenrijkse Alpen uitstromen.

GFS T850 hPa voor maandagnacht, de koudere lucht (koufront) is dan gevorderd tot de noordelijke Alpenhoofdkam

Met voorkeur voor de Alpennoordkant kan er ook wat neerslag of een bui gaan vallen. Maandag sneeuwt het tot 1400 a 1000 meter, dinsdag vlokken tot 1000 a 700 meter. grote neerslaghoeveelheden / sneeuw worden er echter niet verwacht en veelal zal de neerslag zich tot lokale buien beperken.

Het westen ondervindt minder last van de koude lucht, het oosten belooft dinsdag tijdelijk even zeer koud te gaan worden met op 850 hPa (1500m) temperaturen die tot -10 graden dalen

De westelijke en zuidelijke Alpen hebben in mindere mate te maken met de invloed van het koufront en ook de koudere lucht zal hier minder prominent doorkomen.

Woensdag begint het Britse hoog met zijn zwaartepunt en langzaam naar het oosten te verplaatsen. De hoogtestroming zoekt dan geleidelijk de noordoost tot oosthoek op. In de tweee helft van de week  trekt het hoog verder richting oost Europa en komt er een einde aan de koude oostelijke stroming.

GFS 850 hPa voor donderdag met koudere lucht vooral nog in het zuidoosten

Na passage van de hoogt as draait de stroming vervolgens weer naar het zuidwesten en kan het kwik verder gaan oplopen. Het zal echter nog tot vrijdag duren voordat de zachtere lucht ook in het oosten de koudere lucht zal heeft verdreven.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen voor T850hPa, T2m en sneeuw waarschijnlijkheid

Uitgaande van de laatste diverse model uitdraai zal de hogedruk tot in het weekend en waarschijnlijk ook in het begin van de nieuwe week het weerbeeld in de Alpen en grote delen van Europa bepalen waarbij het in het weekend ook weer lenteachtig wordt.

Hegemonie hogedruk met de prognose voor St Anton am Arlberg. Maandag en dinsdag tijdelijk kouder met kans op een vlok sneeuw (sneeuwbui)

Of Atlantische depressie in het verdere verloop dan weer een stempel op het weerbeeld in de Alpen zullen weten te drukken is nog zeer onzeker. Samengevat kunnen stellen dat hogedruk de tot het einde van de maand het weerbeeld droog en rustig zal gaan bepalen.

Tot zover voor deze vrijdag, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Oberwallis onbewolkt met een temperatuur van 8.6 graden. Ciao

Aletsch Arena Oberwallis / webcam Meteo-Oberwallis.ch

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 396 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer