Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk boven oost Europa en lagedruk boven de oostelijke Atlantische Oceaan wordt met een zuidwestelijke (hoogte)stroming onverminderd zeer zachte lucht aangevoerd. De hegemonie van de hogedruk houdt de komende dagen aan, achter een (zwak) koufront stroomt vanaf vrijdag weer minder zachte lucht over de Alpen uit.

Vrijdag wisseling van de wacht gevolgd door afkoeling

In het weekend en met name op de ZONdag konden we in de Alpen genieten van Kaiserwetter. De zon maakte overuren en met de aanvoer van zeer zachte droge lucht heersten er optimale wintersport condities. Hieronder een impressie welke we maakten op de zondag vanuit de Aletsch Arena in Oberwallis.

Enige min puntje was de in kracht aantrekkende Südföhn die vooral zondag tot hard of zelfs stormachtig aantrok. Van de “seichte” Föhn, gedreven door temperatuur verschillen, was geen sprake meer. Dat de Föhn zo in kracht toenam en we met een “druk” gedreven Föhn te maken hadden werd veroorzaakt door een afzakkende hoogtetrog en cut-off laag boven ZW Europa en het Iberische Schiereiland. De drukgradiënt steeg tot 8 a 10 hPa dan dat was voldoende voor de krachtige Föhn.

Het afgesnoerde hoogtelaag gisteren boven Spanje. Het systeem zorgde in de Pyreneeën en ZW Alpen hogerop voor sneeuw

Anticyclonale Südföhn

Bijzonder was dit keer ook dat we met een zogenaamde anti cyclonale föhn te maken hebben.  Een door hogedruk veroorzaakte föhn en dus een stroming met de wijzers van de klok mee. De lucht is in zo’n geval aan beide zijden van de Alpen droog en dat verklaart ook dat zowel de noord als ook de zuidkant met veel zon te maken hadden en in dit geval dus geen Südstau bewolking of neerslag.

Anticyclonale aangestuurde Südföhn. Kaart ECMWF via Meteoschweiz

In de nacht op maandag nam de drukgradiënt weer af en daarmee ook de Föhn. Daarvoor in de plaats kregen we maandag te maken met Saharazand -stof dat vanuit het NW van Afrika en met de zuidelijke hoogtestroming naar het noorden op transport werd gezet. De hoogste concentraties werden daarbij maandag overdag bereikt.

Het Saharastof zorgt ervoor dat er in de hogere troposfeer meer condensatiekernen aanwezig zijn waarop zich ijskristallen kunnen vormen wat tot hogere bewolking leidt. De weermodellen zijn nog niet in staat om de toegenomen wolkenvorming die daarmee gepaard gaan adequaat te modelleren.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Vooral de westelijke Alpen tot over de Benelux hadden gisteren te maken met Saharastof in de atmosfeer tussen de 3 en 5 kilometer hoogte. De hoogste concentraties werden in het noorden van Frankrijk gehaald.

In plaats van de 6 tot 8 uur verwachte zonuren moesten we het dan ook doen met slechts een paar uur zon waarbij de zonnestraling ook nog eens flink getemperd werd. Dien ten gevolge bleven ook de verwachte maximum tempraturen duidelijk achter en moesten een aantal graden naar beneden toe worden bijgesteld.

Bijna 23 graden zondag met Föhn in Balzers (Z Liechtenstein)

In het weekend konden we lokaal met ondersteuning van de Föhn 20 tot bijna 23 graden noteren. Gisteren kwamen we niet veel verder dan 18 a 20 graden. Natuurlijk is dat voor de tijd van het jaar ook nog steeds buitengewoon hoog en heeft de warmte anomalie de recente koude anomalie alweer vereffend en de verwachting met nog een aantal warme dagen te gaan is dat februari in de Alpen 2 tot 3 graden te warm zal gaan worden.

Nog wat warmer

De komende dagen verplaatst het zwaartepunt van de warmbloedige hogedruk zich wat meer naar de Alpen. Daarbij zien we dat de warme kern boven de Alpen zal komen te liggen. Het 500 hPa (geopotentiale) drukvlak wordt daarbij “opgetild” (expansie door opwarming) tot 5800 meter en door de subsidentie en de compressie (opwarming) van de verticale luchtkolom stijgt het kwik op deze hoogtes tot circa -18 graden. Mede daardoor zal ook de vorstgrens nog wat verder stijgen tot 3200 a 3400 meter.

De warmbloedig kern van het oost Europese hoog komt morgen tot over de Alpen te liggen. Het Atlantische hoog met aan de oostflank de hoogtetrog schuift tot in het weekend door naar de Noordzee.

Op het 850 hPa vlak, stijgend naar circa 1650 meter, stijgt het kwik naar een graad of 8.  Met minder wind en een zwakke Südföhn kan het kwik in de lagere delen en dalen dan oplopen tot 20 a 21 graden en mogelijk lokaal ook nog meer.  Dit zijn temperaturen die ook in mei of zelfs een (koele) juni maand niet zouden misstaan.

Verwachting multimodel voor de komende 7 dagen. Vooral de noordelijke Alpen(laagland) mogen zich gaan verheugen op 20+ graden. Vanaf vrijdag dan geleidelijk minder zacht achter koufront en nieuwe hogedruk

Afkoeling

Vrijdag krijgen we te maken met wisseling van de wacht van de hogedruk. Dit zal gepaard gaan met een (zwak) koufront samengaand met een zwakke kortgolvige hoogtetrog die net tot over de noordelijke Alpen zal afzakken. Vrijdag moet er dan ook van het NW uit met wat meer bewolking rekening worden gehouden en kan er wat neerslag gaan vallen.In het verder verloop zien we een volgend hoog vanaf de Atlantische Oceaan langzaam doorschuiven naar de Noordzee /Duitsland.

ECMWF net als GFS voor maandag met het “nieuwe” hoog boven de Noordzee en Duitsland

Daarmee komt er een einde aan de zuidelijk aanvoer van de zeer zacht (föhn)lucht. Met een meer continentale stroming gaat het kwik dan een heel stuk lager uitpakken. Mogelijk dat in de tweede helft van de volgende week een apart filiaal van hogedruk op zelfs een krachtig hoog boven Scandinavie in de steigers wordt gezet.

ECMWF 500 hPa met de hogedruk boven Scandinavie vrijdag 5 maart!

Of dan tegen het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode nog (veel) koudere (vries) lucht aan de oostflank van de hogedruk met zwaartepunt boven Scandinavie vanuit het noordoosten tot over de Alpen kan gaan uitstromen is nog niet geheel duidelijk.

Ook het GFS (oper) komt vanmorgen weer met een heel koude oplossing ( kaart 850 hPa voor zondag 7 maart)

De modellen zinnespelen daar wel op maar de precieze ontwikkelingen zijn nog enigszins onzeker. Daarover dan later meer. Hieronder nog de ECMWF ensembles prikpunt Innsbruck (Tirol)

Vanaf het weekend lijkt het dus gedaan met thermische verwennerij, of maart nog een kou inval met vorst en eventueel ook sneeuw voor ons in petto heeft zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan maken. Tot zover voor deze dinsdagochtend vanuit een weer onbewolkt maar nog wat “stoffig” Termen in Oberwallis. Fijne dag, blijf gezond en volgen en graag weer tot een volgend weerbericht. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 61 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Hegemonie hogedruk, eerst nog lenteachtig”

 • Johann
  23 februari 2021 at 13:31

  No steeds “stoffig” buiten. Zie Tweet

 • Johann
  23 februari 2021 at 13:32

  BTW – Het Saharastof (mineraalstof) is relatief grofkorrelig (100 nm tot enkele micrometers) en chemisch inert en komt op onze breedtegraden alleen in lage concentraties voor. Het vormt zodoende geen enkel gezondheidsrisico. In de loop van de dag zal het “stof” overigens verdwijnen.

 • Marthijn
  24 februari 2021 at 19:52

  Hallo Johan

  Verwacht je in de lage landen ook nog lagere temperaturen of blijven we dit te warme weer voor februari voorlopig houden?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer