Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Winter offensief in de maak

Maar even vrij vertaald “Hamer Hoog” en “Hamer koude”.  Voor wat betreft dat Hammerhoch, dat heet Yörn, morgen ligt het met zijn kern boven centraal Europa en de verwachting is dat de kerndruk tot 1045 hPa in het noorden van de Alpen tot gaat oplopen.

dosen-barometer
Morgen gaat de luchtdruk in de noordelijke Alpen maar liefst tot boven de 1040hPa oplopen en dat is voor de Alpen uitzonderlijk hoog
yorn
Record hoge luchtdruk morgen in de Alpen. Kaart SRF Meteo

Dit is een extreem hoge luchtdruk die maar zelden voorkomt en we moeten 26 jaar in de tijd teruggaan om een hogere waarde te vinden. Toen, maart 1990 werd er in Zürich een luchtdruk van 1047 hPa geregistreerd. Het moge duidelijk zijn dat deze hoge luchtdruk storingen weinig tot niets in de weerpap te brokkelen hebben. Daarnaast gaat hoog Yörn met zijn warme hoogterujg ook nog een relatief mild weer veroorzaken!

nou
Temperatuur anomalie T850 hPa morgen,  vooral de zuidelijke Alpen mogen nog even genieten van zeer milde toestanden.

Maar het gaat veranderen en dat zelfs op de middellange verwachtings termijn. Hoog Yörn gaat namelijk aan de wandel en zich richting het zuiden “Verabschieden”. Daarna kunnen eindelijk depressie met hun fronten hun kans waarnemen en zich met het west Europese weer gaan bemoeien. Dit zal met de start van het nieuw jaar gaan gebeuren dan krijgen we te maken met “Hammer-Kälte”

Winter offensief start nieuwe jaar

De afgelopen dagen schermden de weermodellen al met diverse winterse oplossingen met de start van het nieuwe jaar.  Ook vanmorgen zagen weer vooral bij het Europese model van het ECMWF weer die mooie winterse setting op de kaarten verschijnen. Ook het Amerikaanse model simuleerde een veel koudere setting maar tussen beide modellen zaten toch nog wel wat verschillen welke vooral betrekking hadden op de positie en gedrag van een blokkade hoog wat richting het einde van het jaar boven de Atlantische Oceaan in de steigers wordt gezet. Ook de diverse ensemble leden van het ECMWF ondersteunden vanmorgen die winterse setting en ook die van het Amerikaanse model lieten toch ook een veel koudere trend zijn. Laten we deze avond eens een blik werpen op hetgeen de modellen ons voorschotelen en of die winterse oplossingen nog steeds worden berekend.

koudanom
Vergelijk de temperatuur anomalie T850 hPa 3 januari

GFS
Het GFS berekent vanavond dat het polaire front met daarachter de veel koudere polaire lucht en sneeuw (koufront) in de loop van de maandagavond de Alpen gaat binnentrekken en tot dinsdagavond het gehele Alpengebied in de winter zal doen belanden.

hoog2612dins
GFS12 – In de nacht van maandag op dinsdag passage koufront met veel wind en sneeuw

In de loop van de dinsdag volgt dan een portie arctische diepvries lucht waarbij de vorstgrens tot in de dalen afzakt en het op 1500 meter (T850hPA) maar liefst 10 tot 15 graden gaat vriezen. Even ter vergelijking, op dit moment  zien we op dit vlak nog nog temperaturen van 4 tot 11 graden (zuidkant). Het wordt dus dinsdag maar liefst zo’n 15 tot 20 graden kouder.

dins18ht850
Dat wordt even wennen wanneer de diepvries kou dinsdag tot over de Alpen gaat uitstromen!
3jant850
De meest koude lucht in het oosten, op 1500 meter gewoon 15 graden vorst!

ECMWF
Inmiddels zijn ook de operationele kaarten van het ECMWF verschenen en daar zien we eenzelfde ontwikkeling als ook bij het GFS. Het Europese model is voor wat betreft het koufront met de koudere lucht zelfs wat sneller dan het GFS, zo zien we het koufront en de -5 graden op T850hPa al in de loop van de maandag de noordelijke Alpen bereiken en gaat het dan in de middag van het noorden uit sneeuwen. In de nacht en op dinsdag breidt de sneeuwval en de koudere lucht zich net als ook bij het GFS verder over de Alpen uit.

ecmaand12

Het ECMWF is vanavond echter minder optimistisch voor wat betreft de extreme kou en ook sneeuwval dan vanmorgen en ook minder dan het GFS model. Dit heeft te maken met het feit dat het hoog nu niet naar het noorden toe gaat uitpunten maar juist naar het zuidoosten toe wegzakt. Daardoor zal de zeer koude lucht weer naar het oosten toe worden weggeduwd en kan het de Alpen niet goed en slechts kortere tijd beïnvloeden.

hoogwonsd
ECMWF vanavond met een wegzakken hoog ipv de mooie Atlantische blokkade!

Sowieso zien we in de tweede helft ook nu weer verschillende oplossingen tussen de modellen. Het is dus nog maar de vraag in hoeverre de kou zich (langer) kan vastzetten en weer door minder koude lucht zal worden afgelost. Wellicht dat de ECMWF ensembles vanavond wat meer duidelijkheid geven voor wat betreft de langere termijn. Ook voor wat betreft de neerslag (sneeuw) moeten we, mede ook gezien de nog vrij lange termijn een slag om de arm houden.

Overigens zien we op de Atlantische Oceaan in de tweede helft van de volgende week een soort “isobaren moeras” ontstaan met slecht zwakke dan wel slappe depressie activiteit dan wel “verdwaalde” afgesnoerde hoogtelaagjes. Dit beeld pas mooi bij een weer afzwakkende polar-vortex en biedt voor de winter in west Europa “opties”  (negatieve NAO-AO)

tropo2512
ECMWF 100hPa met de afwakkende polar vortex, veplaatsing koude pool west Groenland Aziatisch Rusland met split (neg NAO – AO)

Volgende kou invallen vanuit het noorden of noordwesten met een geleidelijk zuidelijker verlopende jetstream of meridionaal stromingspatroon zijn op de langere termijn reëel opties!  Morgen maar weer eens verder kijken en vooral duimen dat de winterse trend aanhoudt en ook langer zal gaan duren. Fijne avond en graag weer tot morgen!

ecensav
ECMWF ensembles van vanmorgen, de koude trend wordt door het merendeel van de ensembleleden ondersteund! De operationele uitdraai van vanavond zal wrs hoger in de bandbreedte vertoeven !

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.513 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier