Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Winterweer in aantocht, veel sneeuw in Nordstau verwacht

Inmiddels druppelt de diverse avond model output weer binnen en dus even een tijd voor een korte avond update met als focus de verwachte sneeuw (neerslaghoeveelheden)

In grote lijnen zien we niet veel verandering ten opzichte van de voorgaande model uitdraai en is het vrij zeker tot zeker dat we in het weekend met een volgende markante Wetterumstellung te maken gaan krijgen.

Winterse sferen in grote delen van de Alpen, vandaag veel zon in de bergen en Hochnebel in de dalen. Meer winterweer volgt vanaf zondag! Foto Adelbode – Lenk Berner Alpen

Deze zal zaterdag zijn aanvang nemen dan wordt echter vanuit het ZW nog zachte(re) lucht aangevoerd, sneeuwvalgrens stijgend van 1200 naar 1800 tot 2200 meter (westen).  Vanaf zondag krijgen we dan weer te maken met onvervalst winterse toestanden. In de loop an de zondag – maandag daalt het kwik 1500 meter kwik naar -4 tot – 8 graden en de vorstgrens gewoon tot ver onder de 1000 meter!

GFS maandag, het wordt koud en er gaat (veel) sneeuw vallen!

Vooral maandag en dinsdag bevinden we ons diep in de maritiem polaire luchtmassa’ en zondag en valt er steeds weer sneeuw. In de Nordwest tot Nordstau gebieden en speciaal de Zwitserse noordkant moet rekening worden gehouden met veel neerslag en in de bergen sneeuw. Hoeveelheden van 50 tot 80 en bij gunstige Stau 80 toto 130 cm zijn in deze periode haalbaar

Vanaf zaterdag tot woensdag gaat er weer veel neerslag (sneeuw) vallen

More snow to come… wintersport al geboekt?!

Veel zal echter gaan afhangen in hoeverre het Genua goed uit de verf gaat komen en de daarmee samengaande Gegenstromlage. Juist die laatste staat garant voor veel sneeuw. Ook vandaag is het nog net iets te vroeg voor gedetailleerde neerslag prognoses en precieze verdeling.

GFS 12h neerslag cumulatief tot woensdagmiddag
ECMWF EC12

Zwaartepunt lijkt zoals gezegd voor de Nordweststau gebieden te zijn weggelegd. Kijk zelf maar eens naar de onderstaande neerslag kaarten!

WRF – GFS
ECMWF (ZAMG)

Winterweer dichter bij “huis”
Niet alleen in de Alpen gaat er sneeuw vallen, ook de Duitse Middelgebergtes en de Ardennen en zelfs de hogere delen gaan neerslag in vaste vorm krijgen en vanaf 200 tot 400 meter gaat in de loop van de zondag sneeuw vallen. Met een stevige noordwester wordt het ronduit guur waarbij periodiek buien storingen voor winterse buien en -of sneeuw zullen gaan zorgen.

Met name de zeer koude bovenluchten (tot -36 graden) zullen de winterse buien een extra koude injectie geven (inclusief klap onweer) en tijdelijk kan de sneeuwvalgrens tot ver naar beneden worden getrokken met mogelijk de vorming van een tijdelijk sneeuwdekje.

Het verkeer in al deze gebieden moet rekening houden met overlast door sneeuw, vorst en dus gladheid.

Verkeer dient vanaf zondag rekening te houden met winterse toestanden tot in de lagere gebieden van de Alpen / Middellgebergtes / Symboolfoto 

Aanvulling 20h00 ECMWF
Pakken we nog even het Europese model erbij dan zien we dat het model heel mooi in de pas loopt met het GFS model. Zoals we dat zo vaak zien is het EC wat terughoudender met de totale neerslaghoeveelheden maar ook deze moge er zijn!

En voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen, een volgende kou inval vanuit het noorden staat voor het volgende weekend op het weermenu met opnieuw veel sneeuw in de Alpen (Nordstau).

Fijne avond

Meer weten over de Staugebieden ?- kijk dan eens – HIER

Fijne avond, ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 724 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Half metertje of mag het ook wat meer zijn?!”

 • Henrik
  9 november 2017 at 20:11

  Dag Johann, thanks voor de avondupdate! Goed nieuws weer voor de alpen dus. Is er kans dat er ook (weer) een sudstau komt? Omdat je het hebt over een Genualaag.

  Groeten,

  Henrik

 • Johann
  9 november 2017 at 20:23

  @Henrik Een klassieke Südstau lijkt niet waarschijnlijk met deze setting

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier