Het gaat een guur weekend worden in de Alpen met veel neerslag en wind. Daarnaast neemt de sneeuwvalgrens ook toe waardoor de neerslag op veel plaatsen in de vorm van regen gaat vallen… Toch zijn er lichtpuntjes op de weerkaarten als de wind volgende week naar het noorden draait. Krijgen we te maken met een onvervalste Nordstau?

Gisteren alles behalve guur weer, prachtige condities in de Franse Alpen (Les Menuires via Jasper).

Wintersportweer (kort):

Vandaag liggen de Alpen in zachte lucht met een 0-gradengrens tussen de 2400 en 2600 meter. De dag begint overwegend zonnig maar in de middag valt de eerste neerslag weer in de westelijke Alpen. Deze neerslag trekt gedurende de middag en avond richting het oosten van de Alpen. Het noorden van Italië blijft grotendeels buiten schot. In het westen valt de neerslag boven de 2000 meter in de vorm van sneeuw en meer richting het oosten boven de 1600 meter. Naast de neerslag gaat de wind ook flink toenemen met windstoten van 70 tot 100 km/h. Opletten voor het lawinegevaar dus!

Deze foto vanuit Ehrwald werd ingestuurd door Nanja.
Ook de Franse Alpen (Les menuires) was het gisteren zonovergoten (foto ingestuurd van Jasper).
Toch viel er bij de zachte temperaturen toch ook op een aantal plaatsen wat regen. Foto: Hans Dekkers via Twitter

Vandaag: eerst droog gevolgd door neerslag

Gisteren schreven we al dat januari te zacht verloopt voor de tijd van het jaar met heel veel zonuren. Ook het eerste weekend van februari zal niet de boeken in gaan met ‘echt winterweer’. Met een strakke westelijke stroming worden zachtere lucht en storingen vanaf de Oceaan richting de Alpen gebracht.

De dag begint vandaag op de meeste plaatsen zonnig afgewisseld met wolkenvelden. Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor ligt de 0-gradengrens over het algemeen tussen de 2400 en 2600 meter in de Alpen. In Oostenrijk ligt deze nog wat hoger met waarden tussen de 2800 en 3000 meter.

In de dalen wordt het weer warm met middagtemperaturen tussen de 6 en 12 graden afhankelijk van de hoogte van het dal. Naast de zachte lucht zal de wind ook merkbaar aanwezig zijn. In de ochtend zal het op de Alpenhoofdkam al tot windstoten van 40 à 50 km/h komen.

Gedurende de middag zal de wind vanuit het westen steeds meer toe gaan nemen. Hierdoor zal het in het westen van Oostenrijk en aan de noordkant van de Franse en Zwitserse Alpen tot windstoten van 70 tot 100 km/h komen. In het oosten van Oostenrijk en Noord-Italië komt de sterkere wind pas tegen de avond.

Deze toenemende wind hangt samen met een storing die richting de Alpen trekt. Tegen het middaguur valt de eerste neerslag in de Franse Alpen waarna deze zich gedurende de middag verder over de Alpen gaat verspreiden. Pas tegen de avond bereikt de neerslag ook het oosten van Oostenrijk. De Alpen in Noord-Italië houden het waarschijnlijk grotendeels droog. De neerslag valt in het westen van de Alpen boven de 2000 meter als sneeuw. Meer richting het oosten ligt de sneeuwvalgrens met waarden tussen de 1600 en 1800 meter wat lager.

De sneeuwvalgrens voor vandaag (via onze eigen weerkaarten pagina)

Boven de 2000 meter kan er vanmiddag en vannacht tussen de 15 en 30 centimeter sneeuw vallen.

Sneeuwval komende 24 uur:

Neerslag komende 24 uur:

De al gevallen sneeuw gaat het dus zwaar krijgen en de combinatie van wind en regen in de lagere delen zal voor een toenemend lawinegevaar zorgen! Het is dus belangrijk de lokale berichtgeving in de gaten te houden.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen: hoge sneeuwvalgrens, veel neerslag

Morgen begint de dag met een aantal buien aan de noordkant van de Alpen. Boven de 1500 à 1600 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Vooral in de oostelijke helft kan de zon zich nog even laten zien tussen de bewolking door. Wederom staat er veel wind met windstoten op de toppen tussen de 60 en 80 km/h.

Lang blijft het niet droog want in de ochtend komt alweer een nieuw neerslaggebied vanuit het westen aanzetten. In het noordwesten van de Alpen zal de eerste neerslag dan ook al in de vroege ochtend gaan vallen. Samen met deze neerslag komt zeer zachte lucht de Alpen binnenstromen. De sneeuwvalgrens gaat stijgen richting de 2500 meter in de westelijke Alpen tot ruim 2000 meter in de oostelijke helft.

In totaal kan er zondag veel neerslag vallen: 15 tot 30 mm in de dalen tot 100 à 150 mm op de toppen. Onder de 2000-2500 meter zal de neerslag in de vorm van regen vallen. Maar daarboven kan er zondag dus 100 centimeter aan sneeuw gaan vallen.

Lawinegevaar zal toenemen!

Daarnaast gaat de wind in de middag sterk toenemen. Op de toppen worden windstoten van 100 tot 120 km/h verwacht! Mogelijk op de hoogste toppen een uitschieter boven de 120 meter. Het spreekt voor zich de combinatie van veel neerslag (met regen) en veel wind een ‘goed recept’ is voor een verhoogd lawinegevaar. Voor zondag is het dus de vraag of het verstandig is de bergen in te gaan en raadpleeg dan ook de lokale berichtgeving.

De windstoten voor zondag laten flinke uitschieters zien. Via Wxcharts
Sneeuwval tot en met zondagavond: vooral in de hogere delen veel sneeuw (Via WXcharts)

 Komende week: koude noordelijke stroming zorgt voor Nordstau

Maandag trekt de neerslag naar het oosten weg en blijft het hard waaien met windstoten op de toppen van 100 km/h of meer. Dinsdag staat in het teken van een ander winters weertype. Het zat al even in de kaarten maar vanaf dinsdag draait de wind naar een noordelijke richting. Een samenspel van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en depressies die via de Noordzee naar de Alpen trekken zorgen voor koudere lucht en veel neerslag. Er zal weer even sprake zijn van een echte Nordstau in de Alpen!

De sneeuwvalgrens gaat zakken tot in de lagere dalen. Doordat storingen op de noordkant van de Alpen gestuwd worden kan er aan de noordzijde van de Alpen veel neerslag gaan vallen. De huidige verwachtingen laten 30 tot 50 centimeter sneeuw zijn. Maar in dit soort situaties kan het op de gunstige Nordstau locaties (check -hier- de indeling van de Staugebieden) tot veel meer sneeuw komen.

totale sneeuwval tot en met dinsdagavond: vooral aan de noordkant weer tientallen centimeters mogelijk en sneeuw tot in de dalen (via Wxcharts)

Hoeveel sneeuw er met de Nordstau precies gaat vallen en hoe het weer de rest van de week eruit gaat zien. Dat lees je de komende dagen op Alpenweerman.nl!

Actuele webcambeelden Termen en Rosswald:

Zie ook de AWM webcams – HIER

https://www.meteo-oberwallis.ch/webcam/hasel/nord.php

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.945 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!