Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag woensdag liggen de Alpen achter een wegtrekkend koufront in onstabiele polaire lucht. Een warmtefront trekt in de loop van de middag en avond de Alpen binnen en gaat voor nieuw neerslag (sneeuw) zorgen. Vanaf vrijdag evolueren we naar een tijdelijke Süd(west)lage met opkomende Südföhn in het noorden en Stau in het zuiden. Zondag op koufrontpassage overal weer afkoeling en van zuiden en westen uitbreidende neerslag (sneeuw).

Guur
Gisteren trok in de loop van de middag en avond een tweede koufront over de Alpen weg en nam de neerslag intensiteit van west naar oost nogmaals toe. Vooral op passage van het koufront viel er in begeleiding van harde tot stormachtige wind deels krachtige sneeuwval. Achter het koufront werd het deels weer droog of er viel nog wat sneeuwbuien die in de Stau ook wat langer aanhielden.

Gisteren trok in de loop van de middag en avond een tweede koufront over de Alpen weg en nam de neerslag intensiteit van west naar oost nogmaals toe. Vooral op passage van het koufront viel er in begeleiding van harde tot stormachtige wind deels krachtige sneeuwval. Achter het koufront werd het deels weer droog of er viel nog wat sneeuwbuien die in de Stau ook wat langer aanhielden.

En weer een mooie laag verse sneeuw in Livigno MottolinoFunMountain‏ @Mottolino 4
En ook in Karinthie weer een laag van circa 15cm! Via Bart Tiemens‏ @barttiemens63
Lekker opstaan in een frisch verschneiter Welt. Vanuit Ehrwald, foto via Peter Vanmechelen‏ @petvanmechelen
Poederen vandaag in de Franse Alpen – La Plagne via Iglu Ski‏@Igluski
..en het nodige aan werk! – La Plagne
Sneeuw ook in Megève‏ Via @megeve

Tot vanmorgen is er in de Weststau gebieden tussen de 10 en 30cm gevallen en lokaal ook nog minder. Minder sneeuw viel er in de luwte van de bergen en naar het noordoosten toe. Ook inner-alpin zagen we soms grote verschillen  in neerslaghoeveelheden. Zo viel er bijvoorbeeld hier op Rosswald in Oberwallis slecht 5 cm en in Termen op 1000 meter 3 cm. Ook in de bergen is het flink afgekoeld met voor de tijd van het jaar eindelijk weer eens wat meer (winterse) temperaturen. Zo vriest het momenteel op de hogere toppen 15 tot 20 graden en met de harde tot stormachtige wind luidt het devies “warm aankleden”!

DWD frontenkaart 00h00

Inmiddels heeft het koufront met sneeuw de Alpen in zuidoostelijk richting verlaten en kunnen we even profiteren van een wat rustiger den drogere weerfase. De dag start koud met veel bewolking waaruit vooral in bergen (Stau) nog sneeuw(buien) vallen.

Actuele radarbeeld (09h45) Bron WetterOnline.de

Geleidelijk neemt de intensiteit en frequentie van de buien wel wat af en enkele opklaringen zorgen voor wat “verlichting. Zoals gezegd is het flink afgekoeld. Op 2000 meter vries het vanmorgen een graad of 2 tot 5 en op 3000 meter 12 tot 14 graden. De nulgradengrens bevindt zich op circa 800 meter. Bij dit alles staat een harde tot stormachtige uit hoofdzaak westelijke wind

Vanmiddag opkomende warmtefront neerslag (sneeuw)

In de loop van de middag en avond krijgen we te maken met een opkomend warmtefront, de bewolking wordt snel weer dikker en weldra gaat het weer sneeuwen. De sneeuwval breidt zich in de avond en nacht verder over de Alpen uit en met het instromen van wat zachtere lucht gaan de temperaturen in alle hoogtes weer wat in de lift.

Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor de sneeuwvalgrens die zal gaan stijgen tot 1000 a 1600 meter. In het oosten en inneralpin als ook aan de centrale zuidkant ligt de sneeuwvalgrens een paar honderd meter lager en dat geldt met name voor de wat meer voor de westwind beschutte gebieden (dalen)

Sneeuwvalgrens voor donderdagavond -middernacht (GFS)

Met de sneeuwbuien van vandaag en de warmtefrontneerslag (sneeuw) gaat er vooral in de westelijke Staugebieden  weer sneeuw vallen. In totaal mogen we met gunstige Stau nogmaals rekenen op 20 tot 40cm, elders 5 tot 20cm. (zie kaart hieronder)

Morgen gaat het onbestendige Westwindwetter verder en steeds weer valt er neerslag waarbij het vanaf 1000 tot 1500m sneeuwt.  In de loop van de middag en avond van het westen geleidelijk meer opklaringen. In de nacht op vrijdag en op vrijdag dan overal droog en toenemend zonnig dan wel opgeklaard.

Deze weersverbetering hebben we te danken aan het instromen van drogere lucht vanuit het zuidwesten tot zuiden aan de voorzijde van een naar de Britse Eilanden koersend Atlantische laag en hoogtetrog. De trog zien we vervolgens helemaal tot over de westelijke Middellandse Zee uitdiepen. In de loop van de vrijdag gaat daarbij de Südföhn er weer inkomen en tegelijkertijd stuwt zich meer en meer vochtige lucht tegen de westelijke zuidelijke Alpenhoofdkam.

Opkomende Südföhn -Stau! ECMWF zaterdag 00h00


In het weekend verplaatst de hoogtetrog zich verder naar het oosten en dat betekent dat de Südstau ook tot over de oostelijke Alpen gaan uitbreiden. Doordat de jetstream geleidelijk weer ten zuiden van de Alpen gaat verlopen gaat er achter een koufront zondag van het westen uit weer wat koudere maar ook vochtigere lucht binnenstromen. Met het koufront gaat de föhn en Südstau er weer uit en kan de neerslag zich van het westen en zuiden verder tot over de noordelijke en oostelijke Alpen gaan uitbreiden.

Vooral in de Südstau moet in de periode van vrijdag tot zondag met neerslag van betekenis rekening worden gehouden. Lokaal kan er 30 tot 50mm gaan vallen of zelfs nog meer!

Vooral het GFS berekent veel neerslag voor de komende dagen en met de Südstau!

Wat er in detail volgende week precies gaat gebeuren is nog onzeker en dat heeft alles te maken met hetgeen de lagedruk en hogedruk gaan doen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de hierboven genoemde hoogtetrog (bel met koude lucht op hoogte) gaat afsnoeren (cut-off) richting zuidoost Europa en zich daarachter een brug vormt tussen het Azorenhoog en een hoog boven Rusland. De Alpen verblijven dan aan de zuidzijde van de hoogteas in een wat koudere continentale stroming.

ECMWF woensdag 8 maart met het afgesnoerde hoogtelaag. Een prachtig voorbeeld van “Abtropfen” van de koudere lucht op hoogte (cut-off)

Maandag en dinsdag zou het al naar gelang timing, nog onbestendig verlopen met vooral op maandag nog neerslag en boven de  800 a 1400 meter sneeuw. In het oosten kan het eerst nog tot in de dalen sneeuwen. In de loop van de dinsdag dan overgang naar droog weer waarbij de zon ook steeds meer speelruimte zal gaan krijgen. Zoals gezegd is deze prognose nog allerminst zeker en de komende dagen zullen gaan moeten uitwijzen wat er van overeind blijft. We gaan het vervolgen.

Vanuit een winters Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao en graag weer tot morgen

Mooie wolkenpartijen bovend e Oberwalliser Alpen

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren. In alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren (lawine’s en gletsjerspleten). Er geldt op grote schaaleen code ORANJE (3)!  Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.040 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier