Winter 2016/2017  uitzonderlijk droog, een trend?!

Dat het klimaat op aarde aan het veranderen is en we in warmere fase bevinden (global warming) zal de meeste van ons niet ontgaan zijn. Datzelfde geldt ook voor het klimaat in de berggebieden en speciaal in de Europese Alpen. Juist daar zien we de gevolgen van het snel veranderende klimaat net als op de polen nog beter dan waar ook ter wereld.

Global warming ook de (Zwitserse) Alpen ontkomen er niet aan

Deze veranderingen hebben ook hun invloed op het weer in de Alpen en in het bijzondere het winterweer. Zo zien we dat de winter en het zogenaamde “einschneien” (de start van de winter met globale sneeuwval in de bergen die tot het voorjaar blijft liggen) steeds later plaatsvindt. In vergelijking met “vroeger” gemiddeld zo’n 3 tot 4 weken!

De kans dat er met de kerstdagen geen of nauwelijks sneeuw in de bergen ligt wordt met het steeds later “einschneien” in de bergen steeds grote. December 2016 Graubünden Engadin- Clerina-Savogni
Ook december 2015 was veel te warm en vooral ook extreem droog. Zwitserland Savognin
December 2015 Zwitserland Airolo

Naast de door de geleidelijke temperatuur stijgingen zich steeds verder terugtrekkende permafrost in de hogere Alpen en kleiner worden gletsjers zien we ook dat globaal meer neerslag valt dan wel dat het Alpenklimaat steeds “vochtiger” wordt. Opmerkelijk is in die zin dan ook de extreme neerslag armoede die we met de start van de vorige winter al zagen en de grote sneeuw armoede zoals die zich deze wintermaanden voordeed.

Sneeuwarmoede winter 2016-2017
De aanhoudende droogte met lokaal grote neerslag-armoede die al in de late herfst begon heeft er toe geleid dat de winter 2016/2017 zich kenmerkt door zeer geringe sneeuwhoogtes. Vooral de Alpenzuidzijde had hieronder te lijden en sinds aanvang van die metingen die 55 jaar geleden begonnen lag er niet zo weinig sneeuw! In Bosco-Gurin (1430m) in de bergen van het zuid Zwitserse Ticino lag gemiddeld in de wintermaanden december 2016 tot en met februari 2017 slechts 14cm sneeuw.

 

Bosco Gurin winter 2016/2017 met slecht 14cm sneeuw

Sinds 1962 is dit in de beschikbare registraties en metingen van Bosco-Gurin niet voorgekomen. Ter vergelijking, in een doorsnee winter ligt hier  zo’n 70cm sneeuw en in menig winter ook veel meer! Zie hieronder maart 2014

Bosco Gurin, het bergdorp in de zuid Zwiterserse Tessiner (Ticino) Alpen
Bosco Gurin in betere tijden (winters) Foto begin maart 2014 met bijna 3 meter sneeuw door Mike_Jura_Basel via Sturmforum
Winterwonderland Bosco Gurin
De diverse gezette sneeuwlagen als getuige van de sneeuwperiodes.

Ook in de andere bergregionen was de sneeuw-armoede in de afgelopen wintermaanden record verdächtig. Davos in Graubünden kwam niet verder dan 27cm sneeuw, 1 tot 3cm meer dan in de tot dusver sneeuw armste winters van 2006/2007, 1995/96 en 1989/90 en ook het altijd sneeuw zekere Segl-Maria in Arosa werd slechts eenmaal eerder nog minder sneeuw geregistreerd!

Net als de zuidkant kent ook het Oberwallis dit jaar grote sneeuwarmoede en van dit soort plaatjes vanuit het altijd sneeuwrijke Obergoms kunnen we nu alleen maar dromen. Hieronder het weerstation in Ulrichen in betere tijden. Op de eerste foto is nog net de neerslagmeter van het weerstation zien te zien. Op de foto daaronder het weerstation met de diverse sensoren. En dan te bedenken dat die zich op 2 meter hoogte bevinden!

Schneeloch Oberwald in Oberwallis Obergoms, de halve meter werd hier met de laatste sneeuwval pas recent gehaald
Furka, restaurant Rhonequelle, ook hier ligt nu slechts een fractie van wat je daar normaal verwacht

Afname winter sneeuwdek

In de laatste 20 jaar zien we dat het winter sneeuwdek in de bergen duidelijk dunner is geworden. Voor de norm-periode 1961-1990 tot de norm-periode 1981-2010 zien we bijvoorbeeld voor de meetstations in de oostelijke Zwitserse Alpen een gemiddelde afname van het winter sneeuwdek van 15 tot 20 procent. aan de zuidkant een reductie van 12 procent.

Slechts 30 tot 60% van wat er normaal aan sneeuw mag worden verwacht deze winter. Lokaal zelfs nog duidelijk minder dan 30%

Zoals opgemerkt is de verwachting dat er de komende jaren in de Alpen juist meer neerslag gaat vallen en dat de winter 2016/2017 een uitzondering daarop is! Laten we het voor de wintersport en wintersport gebieden hopen!

Bronnen – Meteo-Schweiz
                   SLF Schweiz

 

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als ook de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen: Opeenvolging van fronten met sneeuw. Westwindwetter overgaand in Südstau
Volgend artikelAlpen – Föhnsturm en Südstau sneeuw
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.