Advertentie



 

Winter 2016/2017  uitzonderlijk droog, een trend?!

Dat het klimaat op aarde aan het veranderen is en we in warmere fase bevinden (global warming) zal de meeste van ons niet ontgaan zijn. Datzelfde geldt ook voor het klimaat in de berggebieden en speciaal in de Europese Alpen. Juist daar zien we de gevolgen van het snel veranderende klimaat net als op de polen nog beter dan waar ook ter wereld.

Global warming ook de (Zwitserse) Alpen ontkomen er niet aan

Naast de door de geleidelijke temperatuur stijgingen zich steeds verder terugtrekkende permafrost in de hogere Alpen en kleiner worden gletsjers zien we ook dat globaal meer neerslag valt dan wel dat het Alpenklimaat steeds “vochtiger” wordt. Opmerkelijk is in die zin dan ook de extreme neerslag armoede die we met de start van de vorige winter al zagen en de grote sneeuw armoede zoals die zich deze wintermaanden voordeed.

Sneeuwarmoede winter 2016-2017
De aanhoudende droogte met lokaal grote neerslag-armoede die al in de late herfst begon heeft er toe geleid dat de winter 2016/2017 zich kenmerkt door zeer geringe sneeuwhoogtes. Vooral de Alpenzuidzijde had hieronder te lijden en sinds aanvang van die metingen die 55 jaar geleden begonnen lag er niet zo weinig sneeuw! In Bosco-Gurin (1430m) in de bergen van het zuid Zwitserse Ticino lag gemiddeld in de wintermaanden december 2016 tot en met februari 2017 slechts 14cm sneeuw.

Bosco Gurin winter 2016/2017 met slecht 14cm sneeuw

Ook in de andere bergregionen was de sneeuw-armoede in de afgelopen wintermaanden record verdächtig. Davos in Graubünden kwam niet verder dan 27cm sneeuw, 1 tot 3cm meer dan in de tot dusver sneeuw armste winters van 2006/2007, 1995/96 en 1989/90 en ook het altijd sneeuw zekere Segl-Maria in Arosa werd slechts eenmaal eerder nog minder sneeuw geregistreerd!

Net als de zuidkant kent ook het Oberwallis dit jaar grote sneeuwarmoede en van dit soort plaatjes vanuit het altijd sneeuwrijke Obergoms kunnen we nu alleen maar dromen. Hieronder het weerstation in Ulrichen in betere tijden. Op de eerste foto is nog net de neerslagmeter van het weerstation zien te zien. Op de foto daaronder het weerstation met de diverse sensoren. En dan te bedenken dat die zich op 2 meter hoogte bevinden!

Afname winter sneeuwdek

In de laatste 20 jaar zien we dat het winter sneeuwdek in de bergen duidelijk dunner is geworden. Voor de norm-periode 1961-1990 tot de norm-periode 1981-2010 zien we bijvoorbeeld voor de meetstations in de oostelijke Zwitserse Alpen een gemiddelde afname van het winter sneeuwdek van 15 tot 20 procent. aan de zuidkant een reductie van 12 procent.

Slechts 30 tot 60% van wat er normaal aan sneeuw mag worden verwacht deze winter. Lokaal zelfs nog duidelijk minder dan 30%

Zoals opgemerkt is de verwachting dat er de komende jaren in de Alpen juist meer neerslag gaat vallen en dat de winter 2016/2017 een uitzondering daarop is! Laten we het voor de wintersport en wintersport gebieden hopen!

Bronnen – Meteo-Schweiz
                   SLF Schweiz

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als ook de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.011 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier