Advertentie



 

Algemeen; voorlopig houdt de invloed van hogedruk nog aan en vooral de zaterdag belooft nogmaals zonnig en mild te gaan verlopen. Zondag wordt het op nadering van een koufront toenemend föhnig. Maandag op passage koufront tijdelijk kouder. Dinsdag en woensdag volgt nogmaals een hoog inclusief zachte luchtmassa’s. Vanaf vrijdag gaat het zachte en rustige hogedrukweer op de schop en meldt de winter zich.

Zacht en zonnig, zondag föhnig

Zo overtuigend de modellen tot voor kort nog schermden met warmbloedige hogedruk gebieden en hoogteruggen met voor de tijd van het jaar overwegend zeer zacht herfstweer zo snel werden deze oplossingen in enkele dagen ook weer verlaten. Goed, we hadden natuurlijk de mogelijke signalen van een omstelling van het grootschalige stromingspatroon al wel aangekaart maar niet zo overtuigend zoals we dat nu zien.

Ook gisteren weer het vertrouwde beeld met veel zon in de bergen en mist en Hochnebel in de dalen en lagere delen en met voorkeur voor het oosten. Ook het noorden van Italië en de Italiaanse Povlakte is helemaal “dicht geslibd”

Voor wat betreft dit weekend kunnen we kort zijn, met hogedruk en een zuidwestelijke hoogtestroming is het zeer zacht. Vooral vandaag kunnen we nog genieten van de zon die overuren maakt en zeer milde temperaturen.

Radarbeeld Alpen 08h00

De zondag is het mede ondersteund door een aantrekkende Südföhn in de bergen zeer zacht. Het nulgradenniveau stijgt zondag aan de noordkant tot 3000 a 3100 meter en met 15 tot 17 graden is het ook in de lagere delen en dalen nogmaals zeer zacht.

GFS T850 hPa voor zondagmiddag. Op nadering van het koufront wordt het eerst föhnig en nogmaals zeer zacht

Koufront, tijdelijke afkoeling

De Föhn is zoals zo vaak een voorbode op een weersverslechtering. Deze staat voor de zondagmiddag en avond en in de nacht op maandag op het weermenu. Een koufront met meer bewolking, wind en ook neerslag trekt dan over de Alpen.

Maandag tijdelijk in duidelijke koudere lucht en met name in de nacht en ochtend nog neerslag met dalende sneeuwvalgrens

Aanvankelijk bevindt de sneeuwvalgrens zich rond de 2200 meter, daalt vervolgens op de maandag naar 1500 tot 1200 meter. Vooral de noordkant kan dan nog een regen of sneeuwbui verwachten, elders wordt of is het vanuit het westen al droog of wordt het droog. Grotere neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht, in de bergen kan hogerop 10 tot 25 cm sneeuw vallen.

Arpege sneeuw cumulatief op koufront tm maandagavond

De Alpenzuidkant krijgt te maken met een opstekende Nordföhn, hier is het zachter en droog. De zuidoostelijke Alpen(zuidkant) krijgen in de loop van de maandag(middag) juist te maken met inzettende Südstau door een apart laag dat via noord naar midden Italië trekt. Sneeuwvalgrens meest boven de 1700 a 1900 meter.

Nogmaals zacht op tussenhoog

Dinsdag en woensdag gaat op passage van een tussenhoog en inschuivende warme hoogterug het kwik weer in de lift. Met veel zon wordt het dan nogmaals zeer zacht voor de tijd van het jaar en stijgt de vorstgrens nogmaals tot 3000 a 3200 meter. Lang zal deze thermische verwennerij echter niet standhouden.

GFS 500 hPa voor woensdag 00h00

Polaire front, sneeuw tot in de dalen

Reeds in de loop van de woensdag dag volgt er een weersverslechtering en afkoeling op passage van een volgend koufront. Donderdag en vrijdag staan in het teken van “Westwindwetter”. Samenhangend met een inkomende hoogtetrog is het  onbestendig met periodiek neerslag of buien. In de koudere lucht, temperaturen oo 850 hPa dalend naar 0 tot -3 graden sneeuwt het tot 1200 a 800 meter.

Vrijdag en zaterdag gaan spannend worden in het grensgebied van het polaire front en gevecht tussen de zachtere en koudere luchtmassa’s

Vrij zuidelijk zonale stroming / jetstream

Vrijdagavond of zaterdag volgt dan waarschijnlijk een portie wat zachtere lucht op nadering en passage van een warmtefront(sector). Aanvankelijk kan het dan tot in de dalen sneeuwen en door de isothermie in de inner alpine dalen en met minder wind kan het langere tijd tot in het dal doorsneeuwen.

Zondag of maandag volgt alweer het koufront en zien we op 850 hPa de -3 graden isotherm weer over de noordelijke Alpen schuiven. Daarmee kan het opnieuw tot in de dalen en lagere delen sneeuwen (afhankelijk ook van eventuele neerslagafkoeling ). In de bergen vanaf 800 a 1000 meter is het dan winters.

Neerslag / sneeuw van betekenis

Vooral in de periode van vrijdag tot dinsdag kan er op passage van de diverse fronten neerslag / sneeuw van betekenis gaan vallen. Het is met nog een dikke week te gaan nog echter nog te vroeg voor details in zake neerslag, sneeuwvalgrens en uiteindelijke sneeuw accumulaties. Daarover dan later meer.

Het heeft er alle schijn van dat de atmosfeer zich daarna niet zo snel meer zal gaan herstellen van de koude injectie(s). Goede kans dat er meer kou volgt en we vanaf 1000 a 1200 meter te maken gaan krijgen met winterweer en winterse condities. De ontwikkelingen tegen die tijd zijn nog doorspekt van de nodige onzekerheid met zowel koudere als echter ook zachtere oplossingen. Spannend dus!

GFS prognose adhv de ensembles voor Innsbruck (570m) voor de komende 14 dagen.

Tot zover van de weerkamer in Termen. Een fijne dag gewenst, blijf volgen , vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 1.594 times, 1 visits today)

8 Reactie op “Alpen – Grootschalige stromingspatroon op de schop, winterse opties”

  • Erwin
    14 november 2020 at 19:10

    Laatste gfs uitvoer (hoofdrun 12u en bijbehorend ensemble) is toch toch wezenlijk anders als 24 uur geleden Johann. Toen zagen we nog een vrij lang periode van koud weer en significante sneeuwhoeveelheden in de Alpen. In de gfs 18u zag je dat gisteren al verslechteren. In de laatste uivoer (gfs 12uur) zien we dat zowel de koude periode veel korter lijkt te gaan worden dan gisteren berekend en dat daarnaast de sneeuwhoeveelheden eveneens aanzienlijk minder zijn geworden.
    Wel zien we in de hoofdrun eind november een mooi Scandihoog ontstaan waarmee met een aflandige wind (uit het Oosten) geleidelijk steeds koudere lucht erin geblazen wordt. In de hoofdrun zien we eind november dan ook relatief grote verschillen in temperatuur tussen het NO (0-3 graden) en het ZW van Nederland (5-8 graden)
    Leuk dat we voor de 1e keer op de kaarten ook een paar centimeter (droge) sneeuw berekend zien in de hoofdrun in het Oosten van Overijssel en Drenthe. Voor wat het waard is op deze termijn uiteraard :-).
    Maar setting is in ieder geval hoopgevend voor eind november met dit hogedruk boven New Foundland en Scandinavie. Geen westcirculatie en bijbehorend zachte oceaanwalmen in ieder geval!

    • Erwin
      14 november 2020 at 19:12

      PS: Die paar cm sneeuw zien we in de hoofdrun terug op 30-11

    • Johann
      14 november 2020 at 19:15

      Zag het, inmiddels alweer aan het weermodellen doornemen voor een nieuw bericht morgenochtend. De koudere oplossingen met het duikende laagje en polaire front idd en helaas weer grotendeels verlaten. De komende dagen overgang naar strak zonaal. Voor de Alpen gunstig dat het polaire front daarbij toch een stuk zuidelijker komt te liggen. Gaat spannend worden mbt sneeuw en sneeuwvalgrens (warmt e /koufrontsectors)

  • Erwin
    14 november 2020 at 19:31

    Als we kijken naar de 2 meter temperatuur voor de lage landen dan zien we helaas (zoals verwacht) dat de hoofdrun gf 12uur tussen 26-11 en 30-11 onderin het ensemble zit en de ondersteuning voor deze oplossing van de hoofdrun nog maar beperkt is.

  • Erwin
    14 november 2020 at 20:20

    EC 12uur komt ook ook met een fors Hogedruk gebied boven Scandinavie (op 240 uur vooruit) met drukkern van 1045 HPA boven Finland, Noord-Rusland.
    Flinke knoeper dus in de hoofdrun!

    • Johann
      14 november 2020 at 20:27

      Wow. Indrukwekkend wat de EC12 oper uit zijn hoed tovert en welk een contrast met GFS12 oper! Ik teken voor dit scenario!

    • Erwin
      14 november 2020 at 20:28

      Oper GFS kwam op deze dag (24-11) niet verder dan 1015-1020 hpa.
      Afwachten waar het ENS zo mee komt maar ik verwacht dat de OPER run qua temperatuur onderin de pluim zal zitten net zoals de gfs 12 uur hoofdrun op 384 uur vooruit. We gaan zie zien hoeveel steun er is voor een hoge druk ten N/NO van ons. Ik denk dat de oper hier wel heel fors uitpakt met die 1045HPA en wat overdrijft.

  • Erwin
    14 november 2020 at 21:00

    Controle run EC 12 komt ook met een scandihoog met wel iets lager kerndruk.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier