Alpen – Grootschalige stromingspatroon op de schop, winterse opties

Algemeen; voorlopig houdt de invloed van hogedruk nog aan en vooral de zaterdag belooft nogmaals zonnig en mild te gaan verlopen. Zondag wordt het op nadering van een koufront toenemend föhnig. Maandag op passage koufront tijdelijk kouder. Dinsdag en woensdag volgt nogmaals een hoog inclusief zachte luchtmassa’s. Vanaf vrijdag gaat het zachte en rustige hogedrukweer op de schop en meldt de winter zich.

Zacht en zonnig, zondag föhnig

Zo overtuigend de modellen tot voor kort nog schermden met warmbloedige hogedruk gebieden en hoogteruggen met voor de tijd van het jaar overwegend zeer zacht herfstweer zo snel werden deze oplossingen in enkele dagen ook weer verlaten. Goed, we hadden natuurlijk de mogelijke signalen van een omstelling van het grootschalige stromingspatroon al wel aangekaart maar niet zo overtuigend zoals we dat nu zien.

Ook gisteren weer het vertrouwde beeld met veel zon in de bergen en mist en Hochnebel in de dalen en lagere delen en met voorkeur voor het oosten. Ook het noorden van Italië en de Italiaanse Povlakte is helemaal “dicht geslibd”

Voor wat betreft dit weekend kunnen we kort zijn, met hogedruk en een zuidwestelijke hoogtestroming is het zeer zacht. Vooral vandaag kunnen we nog genieten van de zon die overuren maakt en zeer milde temperaturen.

Radarbeeld Alpen 08h00
Deze alpinisten zijn er er vroeg bij vanmorgen op de Fotopoint Adlersruhe Süd (3454m) / Grossglockner

De zondag is het mede ondersteund door een aantrekkende Südföhn in de bergen zeer zacht. Het nulgradenniveau stijgt zondag aan de noordkant tot 3000 a 3100 meter en met 15 tot 17 graden is het ook in de lagere delen en dalen nogmaals zeer zacht.

GFS T850 hPa voor zondagmiddag. Op nadering van het koufront wordt het eerst föhnig en nogmaals zeer zacht

Koufront, tijdelijke afkoeling

De Föhn is zoals zo vaak een voorbode op een weersverslechtering. Deze staat voor de zondagmiddag en avond en in de nacht op maandag op het weermenu. Een koufront met meer bewolking, wind en ook neerslag trekt dan over de Alpen.

Maandag tijdelijk in duidelijke koudere lucht en met name in de nacht en ochtend nog neerslag met dalende sneeuwvalgrens

Aanvankelijk bevindt de sneeuwvalgrens zich rond de 2200 meter, daalt vervolgens op de maandag naar 1500 tot 1200 meter. Vooral de noordkant kan dan nog een regen of sneeuwbui verwachten, elders wordt of is het vanuit het westen al droog of wordt het droog. Grotere neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht, in de bergen kan hogerop 10 tot 25 cm sneeuw vallen.

Arpege sneeuw cumulatief op koufront tm maandagavond

De Alpenzuidkant krijgt te maken met een opstekende Nordföhn, hier is het zachter en droog. De zuidoostelijke Alpen(zuidkant) krijgen in de loop van de maandag(middag) juist te maken met inzettende Südstau door een apart laag dat via noord naar midden Italië trekt. Sneeuwvalgrens meest boven de 1700 a 1900 meter.

In het Goms en Obergoms(1300m ), het oostelijke Oberwallis is het nog vrij zacht met enkel op de hoogste toppen nog oktober sneeuw. De komende week en het volgende weekend kon hier wel eens een dik pak sneeuw gaan vallen. Foto Armin Bayard

Nogmaals zacht op tussenhoog

Dinsdag en woensdag gaat op passage van een tussenhoog en inschuivende warme hoogterug het kwik weer in de lift. Met veel zon wordt het dan nogmaals zeer zacht voor de tijd van het jaar en stijgt de vorstgrens nogmaals tot 3000 a 3200 meter. Lang zal deze thermische verwennerij echter niet standhouden.

GFS 500 hPa voor woensdag 00h00

Polaire front, sneeuw tot in de dalen

Reeds in de loop van de woensdag dag volgt er een weersverslechtering en afkoeling op passage van een volgend koufront. Donderdag en vrijdag staan in het teken van “Westwindwetter”. Samenhangend met een inkomende hoogtetrog is het  onbestendig met periodiek neerslag of buien. In de koudere lucht, temperaturen oo 850 hPa dalend naar 0 tot -3 graden sneeuwt het tot 1200 a 800 meter.

Vrijdag en zaterdag gaan spannend worden in het grensgebied van het polaire front en gevecht tussen de zachtere en koudere luchtmassa’s

Vrij zuidelijk zonale stroming / jetstream

Vrijdagavond of zaterdag volgt dan waarschijnlijk een portie wat zachtere lucht op nadering en passage van een warmtefront(sector). Aanvankelijk kan het dan tot in de dalen sneeuwen en door de isothermie in de inner alpine dalen en met minder wind kan het langere tijd tot in het dal doorsneeuwen.

Zondag of maandag volgt alweer het koufront en zien we op 850 hPa de -3 graden isotherm weer over de noordelijke Alpen schuiven. Daarmee kan het opnieuw tot in de dalen en lagere delen sneeuwen (afhankelijk ook van eventuele neerslagafkoeling ). In de bergen vanaf 800 a 1000 meter is het dan winters.

Neerslag / sneeuw van betekenis

Vooral in de periode van vrijdag tot dinsdag kan er op passage van de diverse fronten neerslag / sneeuw van betekenis gaan vallen. Het is met nog een dikke week te gaan nog echter nog te vroeg voor details in zake neerslag, sneeuwvalgrens en uiteindelijke sneeuw accumulaties. Daarover dan later meer.

Het heeft er alle schijn van dat de atmosfeer zich daarna niet zo snel meer zal gaan herstellen van de koude injectie(s). Goede kans dat er meer kou volgt en we vanaf 1000 a 1200 meter te maken gaan krijgen met winterweer en winterse condities. De ontwikkelingen tegen die tijd zijn nog doorspekt van de nodige onzekerheid met zowel koudere als echter ook zachtere oplossingen. Spannend dus!

GFS prognose adhv de ensembles voor Innsbruck (570m) voor de komende 14 dagen.

Tot zover van de weerkamer in Termen. Een fijne dag gewenst, blijf volgen , vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties