klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Alpen hebben te maken met zuidwestelijke stroming tot en met maandag. Deze föhnsituatie brengt warme en droge lucht richting de Alpen. In de loop van dinsdag komt er een einde aan de föhn. Een koufront trekt van west naar oost over de Alpen en het koelt af. De tweede helft van de week is het wisselvallig en minder warm.  

Südföhn brengt warme droge lucht naar de Alpen

Gisteren was een prachtige dag in de bergen en vandaag krijgen we er nog zo een. Vaak wordt in deze herfstperiode ook gesproken van Goldener Oktober. De Goldener Oktober is een periode met mooi weer, die zich meestal voordoet in periode van 10 tot 20 oktober. De naam is afkomstig van de goudgele kleuren die bladeren krijgen in de herfst, dat meestal oktober begint. Als de zon op de bladeren schijnt, is het vaak een prachtig gezicht, een “gouden” (Goldenen) natuurspektakel.

Herfststemming gisterenavond in Zermatt. (Foto: Tamara Casile-van Den Berg)
Prachtige herfstkleuren op dit moment in het Kleinwalsertal. Lees in dit bericht -Kleinwalsertal: Prachtig wandelweer in de bergen – meer over mooie wandelingen in dit gebied. (foto: Hans ter Braak)
Gisteren begon de dag strakblauw en scheen de zon volop. Later in de middag nam de hoge bewolking toe. Ook vandaag in de Oost-Alpen meer kans op hoge bewolking. Uitzicht op Innsbruck vanaf de Nordkette (Seegrube 1905m)

Vandaag begint de dag wederom zonnig en warm. De nachten worden deze tijd van het jaar langer en het kan meer afkoelen. De verschillen tussen dag en nacht zijn daarom groter. De temperatuur loopt in de ochtend al snel op en de zon schijnt volop. De temperatuur doet er nog een schepje bovenop en het wordt nog iets warmer dan gisteren. Daar waar de zon niet wordt tegenhouden door hoge bewolking kunnen zomerse temperaturen van +25 graden worden gehaald.

De kans op hoge bewolking neemt in de middag opnieuw toe waardoor het zonlicht diffuser wordt. Vooral in het oosten van de Alpen, in delen van Oostenrijk, is er meer bewolking. In het westen van de Alpen is de meeste zon te vinden. Er waait een warme droge föhnwind vanuit het zuidwesten, die hogerop in de bergen stevig kan zijn.

Niet alleen in de Alpen, in een groot deel van de rest van Europa is het op dit moment bijzonder warm. (temperatuurafwijking 850hPa ECMWF, Zondag 13 okt.)
Met de zuidwestelijke hoogtestroming wordt ook Saharastof richting de Alpen aangevoerd. Op dit moment zit er al een hoeveelheid in de atmosfeer en deze zal de komende dagen verder gaan toenemen. (Stofconcentratie maandag 14 okt, via SKIRON University of Athens)

Morgen blijft de föhn aanhouden. Het is nog altijd bijzonder warm voor de tijd van het jaar. In de loop van de dag neemt de hoge bewolking verder toe. Temperaturen zijn vergelijkbaar met de zondag en met een vorstgrens die ligt tussen de 3500 en 4000m is het bijzonder warm. Ook de föhnwind blijft merkbaar aanwezig in de bergen. Bovendien is met een hogere concentratie aan Saharastof in de lucht de kans groot op mooie oranjerode zonsondergangen.

Dinsdag gaat warm van start, maar als snel gaat het weer veranderen. Vanuit het westen trekt een koufront over de Alpen. In de ochtend bereikt de eerste neerslag de Franse en Zwitserse Alpen. Later op de dag breidt het regengebied zich verder uit naar het oosten en krijgt ook Oostenrijk te maken met neerslag. Bij het passeren van dit front doet de temperatuur een stap terug en is het minder warm. Neerslag in de vorm van sneeuw is pas ruim boven de 2000m te verwachten.

Op dinsdag trekt een koufront met neerslag van west naar oost over de Alpen. In de ochtend bereikt de eerste neerslag de Franse Alpen en Zwitserland. Later op de dag krijgen de Oost-Alpen ook te maken met deze storing (ICON-EU model, via WXCHARTS.com)

Vooruitzicht
Vanaf woensdag komt een einde aan de föhn en krijgen we te maken met een wisselvallige periode. De tweede helft van de week trekken verschillende storing over de Alpen. Er zijn perioden met regen, maar ook droge en zonnige perioden tussendoor. De temperaturen liggen lager, maar koud voor de tijd van het jaar is het zeker niet. Oktober lijkt daarmee nu al een bijzonder warme maand te gaan worden.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 597 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer