Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

In Nederland heeft het de afgelopen dagen aan de grond gevroren en ook op normale waarnemingshoogte was het fris. De komende tijd zal er van vorst geen sprake zijn. Sterker nog; de 20-gradengrens zal weer geslecht gaan worden. En niet alleen in Nederland, ook in de Alpen warmt het goed op en met een goed schijnend zonnetje doet de Goldener Oktober zijn naam weer eer aan.

Eerst nog wisselvallig

Voordat de Alpen maar ook de Benelux te maken gaat krijgen met een flinke warmte-opstoot moeten we eerst nog door wat wisselvalligheid heen. De Benelux heeft morgen met een storing te maken die enige tijd regen brengt, maar gedurende de middag wordt het langzaam droger en breekt de zon weer wat vaker door. Bij 15 of 16 graden is het iets te warm voor midden oktober.

Vrijdag is er nog sprake van enige wisselvalligheid voordat de warmtepomp aan gaat.

De Alpen krijgen juist vrijdag met enige wisselvalligheid te maken. Overigens was het in delen van Oostenrijk en Zwitserland de afgelopen dagen al uitstekend najaarsweer en kleuren de Lariksen al mooi geel. Fronten vanaf de oceaan trekken over met name op vrijdag over de noordelijke delen van de Alpen. Daar kan nog enige tijd regen vallen. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht. Hoe de vlag er zaterdag bijhangt is nog een beetje onzeker, aangezien de Alpen net op de scheidslijn liggen van de neerslaggebieden. De trend wordt steeds meer noordelijk dus met een beetje geluk warmt het zaterdag al flink op.

Deze prachtige foto’s zijn de afgelopen dagen gemaakt bij het Hintertux skigebied door Rob Koenders.

Warmtepomp gaat aan

De dagen daarna raakt de warmtepomp echt goed op stoom. Dankzij een sturend laag wat richting de Britse eilanden trekt en een hogedrukgebied boven Centraal- en Oost-Europa, komt er een zuidelijke stroming op gang met zeer zachte lucht vanuit Afrika en Zuid-Europa. In de Benelux lijkt het vooral op maandag zeer warm te worden.

De zon schijnt geregeld, maar de warme lucht zorgt voor de grootste temperatuurstijging. Op grote schaal bereiken we waardes van ruim 20 graden, in het zuiden van het land kan het zomaar 23 of 24 graden worden. Zelfs de 25 graden is niet helemaal uitgesloten, maar dan moet wel alles meezitten.

Dit is de temperatuurafwijking op 850hPa ten opzichte van normaal. Te zien is dat een groot deel van West- en Centraal-Europa maandag met hele warme lucht te maken hebben.

Goldener Oktober

De Alpen profiteren vanaf zondag optimaal van het hogedrukgebied en de warmte-aanvoer vanuit het zuiden. Het is daardoor dagen achtereen vrij zonnig en droog en ook hier zal de temperatuur oplopen tot ruim boven de 20 graden. Ook de 25 graden zou zomaar ergens gehaald kunnen worden. Met de geel gekleurde Lariksen kunnen we de komende week echt spreken van een Goldener Oktober. Dat zullen ongetwijfeld indrukwekkende foto’s opleveren uit de Alpen.

De temperatuurverwachting voor Innsbruck speet boekdelen volgende week. Het lijkt wel haast zomer. En regionaal zou het zomaar nog een paar graden warmer kunnen worden.

De Alpen houden lange tijd de invloed van het hoog, maar de Benelux ligt op de rand van wel of geen invloed van lagedrukgebieden. De onzekerheid is nog groot hoe het weer er de rest van volgende week uitziet. Het kan dagenlang 20 graden worden, maar de wisselvallgheid kan ook sterk gaan toenemen. Eén ding is zeker: vorst hoeven we voorlopig niet te verwachten en daarmee ook de winter.

(Visited 622 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier