Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een krachtig hoog met kern boven het noorden van Frankrijk bepaalt het weerbeeld in grote delen van west en midden Europa. Met noordelijke (hoogte)winden wordt toenemend zachte lucht aangevoerd. In de onderste luchtlagen kan zich vooral in de oostelijke noordelijke Alpen wat vochtigere en koelere lucht vastzetten.

Medio volgende week vooral in de bergen markante afkoeling

Gisteren konden we vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen genieten van prachtig herfstweer. De zon scheen na het oplossen van wat lokale restbewolking en of Hochnebel uitbundig en door de aanvoer van zachte lucht en met weinig wind was het aangenaam verpozen. Met de zon erbij en de besneeuwde bergtoppen liet de Goldener Oktober zich van zijn beste kant zien. Hieronder een paar foto’s van gisteren, ik kan vertellen dan het in het echt nog veel mooier is allemaal!

20161027_160205
Rosswald, blik op het Wasenhorn -Simplongebied
sk2
Onderste skipste Rosswald, alle sneeuwkanonnen en lansen zijn in stelling gebracht en nu is het is wachten op lagere temperaturen.
sk1
Mooi is in de ochtend nog de rest bewolking boven de Berner Alpen te zien, later op de dag verdwenen ook deze wolken

Oosten slechtere papieren
Een heel ander verhaal was het in de oostelijke Alpen en daar waar de Hochnebel en mist hardnekkig waren.Vooral de (oostelijke) noordkant had met de noordelijke aanstroming lat van veel lagere bewolking, Hochnebel en mist. Onder de hogedruk en de zogenaamde subsidentie inversie is het dan altijd weer de vraag hoe snel en of die mist en Hochnebel zullen gaan oplossen.

pilatus
Hochnebel velden Pilatus (Luzern / Zwitserland)
ellmau
Ellmau am Wilden Kaiser, vooral in de bergen stuwde zich de wat vochtigere lucht

Lastpost Hochnebel
Gisteren zagen we dat door een aantrekkende Bise de Hochnebel bovengrens in de loop van de dag zelfs nog wat begon te stijgen, lokaal was de vochtige laag zelfs 2 kilometer dik. Op de meeste plaatsen was de zon echter in staat om de vochtige deken “weg te branden” en kon vooral in de middag de zon nog even een paar uur de boel opwarmen. Het was zacht met middagtemperaturen die algemeen tussen de 10 en 15 graden uitkwamen, lokaal in Wallis en aan de zuidkant werd het 15 tot 20 graden.

oberstdorf
In Oberstdorf begon de Hochnebel pas rond 13h00 te breken en werd het uiteindelijk toch nog zonnig
ob2
16h00

Voorlopig nog zeer zacht
De komende dagen verandert er niet veel aan het zeer zachte en rustige herfstweer. Verantwoordelijk daarvoor is een krachtig hoog en hoogterug met vooral op grotere hoogte zeer zachte lucht. Het hoog zal geleidelijk van noord Frankrijk via noord Duitsland en Denemarken naar oost Europa trekken en tot het midden van de week het weerbeeld in de Alpen bepalen. Diegenen die nog even een mooie herfstwandeling willen maken en genieten van de Goldener Oktober in optima forma die moeten daar deze dagen nog even van profiteren.

rad2
Het belooft een mooi dag te worden, grijs de mist en Hochnebel velden, elders naast wat cirrus in de hogere luchtlagen gewoon volop zon!
hochkonig
Matrashaus Hochkönig 2941m mit blik over de Königsjodler en de Hochnebel boven de dalen, temp. -3.5 graden (via foto-webcam.eu)

Dat betekent dat we aan de westkant van de hoogte-as in de zachtere lucht verblijven. Het weekend en ook de eerste helft van de volgende week zullen dus zeer zacht gaan verlopen. In de bergen is het zonnig en buitengewoon zacht met een vorstgrens die in de westelijke Alpen tussen de 3900 (weekend) en 3200 meter begin volgende week komt te liggen.

Dat het in deze tijd van het jaar in de Alpen al behoorlijk kan winteren zagen we overigens op de 29 oktober 2012. Toen viel er bijvoorbeeld hier in Oberwallis een dik pak sneeuw en was het tot in het dal (650m) compleet winters.  Hier onder een beeld vanuit de tuin in Termen.

okt2012
29 oktober 2012

In de oostelijke Alpen is het in alle hoogtes wat kouder, hier pendelt de vorstgrens meest rond de 3200 en 3000 meter. Op 1500 meter (850hPa) wordt het 12 graden in het westen en een graad of 7 in het oosten. Neerslag wordt er niet verwacht en in de bergen schijnt de zon volop, de grote vraag is wat de Hochnebel en mist in de dalen en het Alpenlaagland gaan doen en hoe snel deze al of niet zal oplossen.

ec12zond
ECMWF (EC12) zondag. Voorlopig zitten we nog aan de warme kant van de hoge en lagedruk.

In de loop van de volgende week gaan de temperaturen weliswaar wat omlaag maar nog niets om je over op te winden. Rond het midden van de week en in de periode daarna kon het echter wel eens interessant gaan worden. We zien dan aan de oostflank van een nieuwe hoog met kern ten westen van Ierland en in samenwerking met een depressies boven Scandinavië en de Baltische Staten koudere polaire lucht over een breed front naar het zuiden toe afzakken. De voorste begrenzing van die koudere lucht kan woensdag al tot over het noorden van Nederland en Duitsland uitstromen, donderdag wordt dan de Alpen bereikt.

2810t850do
Donderdagavond -nacht bereikt de koude lucht (koufront) de Alpen

Het daarmee samenhangende koufront gaat vooral in de bergen voor een markante temperatuur daling zorgen waarbij aan de noordkant de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1000 meter zal gaan dalen. Hoe dat tegen die tijd allemaal in zijn werk zal gaan (timing, details) valt op dit moment door de nog lange verwachtingstermijn nog niet te zeggen.

281-westalps
GFS ensembles westelijke Alpen
2810oostalps
En de duidelijke koudere oostelijke Alpen
Pakken we dan nog even de langere termijn erbij, in dit geval het ECMWF (oper) dan zien we toch best wel “winterse” kaarten die doen verlangen naar “meer”. Hogedruk via -vanaf Scandinavie tot aan Spitsbergen en Nova Zembla en een “winter” depressie boven Scandinavie zullen de temperaturen verder doen laten zakken. Maar opgepast, het is nog maar begin november dus laten we nog niet meteen ons kruid voor de komende winter gaan verschieten!

ltec281
ECMWF voor 7 november
Mooi is het echter wel en mogelijk staan we aan de vooravond van “ijzige” winter. Meer over de komende winter kun je lezen in onze winterverwachtting of de site of anders – HIER
Daarmee sluiten we voor deze vrijdag af, ik ga me zo opmaken voor een mooi herfstwandeling hier in de Oberwalliser bergen rondom Rosswald. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

angfluh-saas2810
Längfluh Saas-Fee
Kijk ook eens op de  webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS  via Facebook  en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 298 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Goldener Oktober met twee gezichten. Lastpost Hochnebel”

  • Marco
    28 oktober 2016 at 18:48

    Spannende tijden dames en heren!
    Laten we hopen op een mooie winter! Met veel sneeuw en vrieskou!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer