klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoog – Ulf – met kern ten zuidwesten van de Britse Eilanden en depressie – Jessica – met kern boven de Baltische Staten liggen de Alpen in een noordwestelijke stroming. Een daarin opgenomen warmtefront schampt vandaag vooral de noordelijke Alpen, de zuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de föhn. Vanaf donderdag dan overal overgang naar rustig hogedruk weer en vooral in de bergen weer markant zachter.

Na Warmtefrontje stijgende luchtdruk, meer zon  en oplopende temperaturen

Deze dagen ben ik in Saas-Fee (1800m) onder andere in verband met het begeleiden van een excursie van 2 klassen van het van Lodenstein College uit Amersfoort.  Net als de voorgaande jaren was het weer genieten in het gletsjer en zomer skigebied aan de voet van de Allalin (3500m).

De voorgaande jaren zat het weer niet altijd mee maar ditmaal konden we onder invloed van een inschuivend tussenhoog genieten van volop zon en schitterende vergezichten. En ook de 20 tot 30 cm sneeuw die het koufront van maandag bracht,  waren natuurlijk fantastisch om mee te maken.

In de koude maritiem polaire lucht was het een graadje of -12 in de ochtend en de matige tot harde wind maakte het er niet warmer op. Gelukkig maakte de nog vrij warme zon en straling op de deze hoogte een hoop goed en mochten we een heerlijke dag beleven aan de voet van de hoogste berg van de Zwitserse Alpen (Dome)

Hieronder een impressie van gisteren, binnenkort zullen we in een apart blog nog extra aandacht schenken aan de excursie met het van Lodenstein College met veel fraaie foto’s als ook heel mooie video fragmenten!

Rustig herfstweer maar nog koel
Ook elders aan de zuidkant en in de westelijke (Franse) Alpen was het gisteren een heel aardige maar niet al te warme herfstdag. De noordkant had met de noordwestelijke aanvoer te maken met meer bewolking en wind en hier bleven de temperaturen een stuk achter met die in het zuiden. Lokaal viel er in de Stau ook wat neerslag en hogerop wat sneeuw.

Winter Wonderland at #Trübsee #Jochpass Foto Caroline Pirskanen @carolinevonb
Winter Wonderland at #Trübsee #Jochpass Foto Caroline Pirskanen @carolinevonb

Warmtefrontje
Ook vandaag houden we nog die tweedeling tussen noord en zuid als ook west en ditmaal is het een schampend warmtefront dat aan de noordkant voor meer bewolking en vooral in de ochtend voor neerslag zorgt.

De sneeuwvalgrens varieert daarbij tussen hoogtes van 1600 (NO) tot 2900 meter (ZW). Met de aanvoer van geleidelijk weer zachtere lucht stijgt de vorstgrens naar 3800 tot 4000 meter. De middagtemperaturen variëren van 10 graden onder de bewolking en in de neerslag in het noordoosten en tot 20 graden met föhn aan de zuidkant.

Sneeuwvalgrens voor woensdag middag 14h00

De weersverbetering en stijgende temperaturen vandaag vooral al in de westelijke Alpen zullen donderdag ook in de oostelijke Alpen gaan doorzetten. De weersverbetering hebben we te danken aan hoog –Urs – dat zijn invloed steeds verder naar het oosten uitbreidt.

Vrijdag ligt het met zijn zwaartepunt boven oost Europa en met een naar zuidoost  tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan vooral op hoogte weer veel warmere en drogere lucht tot over de Alpen aangevoerd.

ECMF 500 hPa voor vrijdag

De vorstgrens gaat ook in de oostelijke verder omhoog en zal net als in het westen tussen de 3700 en 3800 meter gaan uitkomen. In de dalen en het Alpenlaagland stijgt het kwik met volop zon (na oplossing van eventuele mist of Hochnebel) naar 18 tot 23 graden.

Het ziet er naar uit dat het rustige herfstweer tot en met het weekend zal aanhouden en met een beetje geluk ook nog (veel) langer!  Probleem waar de modellen nog een beetje mee worstelen is een afsnoerend hoogtelaagje. Aanvankelijk werd dit koudeputje tot over de Alpen berekend maar de laatste modeluitdraai laat het een stuk westelijker over Frankrijk richting de Golf van Lion afsnoeren.

ECMWF 500 hPa zondag met het koudeputje boven Frankrijk op weg naar de Golf van Lion

In dit geval zal de invloed er van niet al te groot zijn en belangrijker nog, we blijven aan de warme kant ervan. In het verdere verloop sluit de hogedruk dan weer de gelederen.

Tot zover voor deze woensdag, ik ga zo weer op pad in de bergen rondom Saas-Fee en genieten van steeds verdere toenemende contrasten van de Goldener Oktober.

De “verlichte” Mischabel in de ochtendzon vanmorgen gezien vanuit het hotel

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een nog fris en vrijwel onbewolkt  Saas Fee in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Winter is coming en waarom geen eigen stekkie vlakbij de piste. In onze portefeuille hebben we o.a. dit “liefhebber” object in Tschuggen / Blatten met de potentie om hier een eigen “paradijsje” te realiseren. Schitterende locatie met blik op het Rhonedal en de zuidelijke Walliser Alpen omringt door liefst 10.000 m2 eigen (bos)grond en grenzend aan de piste! Locatie

Tschuggen – Blatten
Tschuggen – Blatten

                                        Meer info zieHIER

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 324 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer