Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: hoog –Tanja– bevindt zicht vandaag met haar zwaartepunt boven centraal Europa en met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt voor de tijd van het jaar in alle hoogtes zeer warme lucht aangevoerd. Ook in het verdere verloop verandert er weinig aan het “zomerse” herfstweer en de ideale weer condities in de Alpenlanden.

Bilderbuch Wetter

De roman “Golden Ophelia” van Ward Ruyslinck (1e druk 1966) is naast een luchthartige tragedie ook een metafoor net zoals ook de cliffhanger vandaag van het Alpenweerbericht. Gelukkig zal tropische storm (orkaan) Ophelia voor de Alpen alles behalve een tragedie worden maar juist een “warme” stempel gaan drukken op de Goldener Oktober zoals die zich momenteel in optima forma in de Alpenlanden presenteert!

Ophelia op 11 oktober jl. gezien vanuit de ruimte (Copernicus Sentinel-3A satelliiet) toen nog circa 1300 km ten zuidwesten van de Azoren.

Meer over orkaan Ophelia zie het bericht van onze klimaat-weerman Lars van Galen –

Bijzondere orkaan op de Europese weerkaarten!

Gisteren konden we opnieuw genieten van een prachtige “na-zomerdag” waarin de zon overuren kon maken en het kwik lokaal deed stijgen naar 22 tot 24 graden. Wind was er ook nauwelijks en in de droge lucht konden we genieten van schitterende vergezichten. Door toedoen van de “warme hoogterug” was het ook hogerop in de bergen zeer zacht met een vorstgrens die ergens rond de 3800 meter lag. Perfect weer dus om er nu in de bergen op uit te trekken of voor andere outdoor activiteiten. Hieronder een impressie van de vrijdag.

Gisteren zelf er ook maar even op uit getrokken / omgeving Rosswald (1900m)
“Verkoelend” meertje Höhi Wispile bij Gstaad. Ingezonden door Joosje Kruizinga
De steeds verder terugtrekkende tong van de Rhonegletsjer, het smelt seizoen is overigens voorbij en het is nu wachten op verse sneeuw!
Zinal (Wallis)
Graubünden. Via velogrischa‏-@velogrischa
Mooi is ook de inversie (laag grens) te zien met daaronder de ietwat koelere en vochtigere lucht die zich vooral in de steed langer wordende nachten vormt. Foto Janine B.‏ @cumulispotter
Altenalptürm Inner-Rhoden (CH) via FB Marko Prietzel
en de Alpstein via Marko Prietzel

Wintersporten kan natuurlijk ook maar daarvoor zul je nog wel moeten uitwijken naar de hoger gelegen gletsjers skigebieden. Overigens daar ondanks de “warmte” prima sneeuw condities door de droge lucht (lage dauwpunten) waardoor de sneeuw niet kan smelten.

Voor vandaag en de komende dagen kunnen we kort zijn; aanhoudend “nazomer-weer” met elke dag volop zon en ook in de bergen zeer zachte condities. De grote vraag is hoelang de hogedruk boven grote delen van Europa zich kan handhaven en daarmee zijn we weer terug bij onze cliffhanger.

Radarbeeld zaterdagochtend 09h00. Bron WetterOnline.de

Ophelia neemt namelijk een hele bups warmte mee op sleeptouw en juist deze warmte kan de hogedruk weer een injectie geven om zodoende weer ter versterken. Of dat gaat lukken is nog enigszins onzeker!

ECMWF (EC12) ensemble oplossingen

Vooral het Europese model ECMWF laat in de avond uitvoer steeds weer een opleven van de hogedruk boven Europa zien en daarmee een verder vervolg van de Altweibersommer.

ECMWF voor maandag met ook dan nog de hogedruk en de aanvoer van de zeer zachte lucht

Dat het in oktober ook al behoorlijk kan winteren met een dik pak sneeuw tot in de lagere dalen hebben we de afgelopen dagen al in de weerberichten laten zien. Hieronder nog 2 foto’s van 15 oktober 2012 met een dik pak sneeuw oa hier in Rosswald. Voorlopig hoeven we echter niet bang te zijn dat de winter zal gaan toeslaan.

Rundweg Rosswald 15-10-2012
Deze dagen gewoon warm in de zon op het balkon,, 5 jaar geleden compleet winters

Winterverwachting
Of de winter met sneeuw en vorst in een later stadium van de maand nog gaat toeslaan gaan we de komende dagen vervolgen.

ECMWF ensembles (EC12)

Daarnaast zullen we vandaag ook onze jaarlijkse “Winterprognose” online brengen. Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en volg ons ook op Facebook en Twitter voor nog meer Alpen en Benelux weer! Fijne dag en tot morgen maar weer dan verzorgd door Roy Molenaar!

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 194 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer