klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een sneeuwrijk en stormachtig weekend komt de atmosfeer goed tot rust de komende dagen. Het gaat een fantastische week worden voor de wintersport. Met veel vers gevallen sneeuw en een hoop zon zijn de omstandigheden mooi, wel is het zaak om op de pistes te blijven en de waarschuwingen tegen lawines op te volgen. Vanavond en vooral vannacht kan het in het westen van Italië stevig gaan sneeuwen. Het blijft winters, dus de sneeuwconditie blijft goed terwijl de voorjaarsvakantie nadert.

Kaiserwetter deze week

Ja, daar is de term weer: Kaiserwetter. Kaiserwetter staat voor mooi weer, veel zon met weinig wind en goede temperaturen. Onder de blauwe lucht genieten van de vers gevallen sneeuw. Deze week staat dit weertype op het programma in de Alpen en dat is te danken aan een groot hogedrukgebied wat vandaag met de kern boven Nederland ligt.

De weerkaart van vandaag. Hogedruk neemt de regie over en dat gaat mooi opleveren in de Alpen na alle sneeuwval van afgelopen weekend, kaiserwetter! Bron KNMI.

En of er veel sneeuw gevallen is de afgelopen dagen! Vooral Oostenrijk heeft geprofiteerd van een flinke stau uit het het noorden. Al valt die blauwe lucht die je verwacht bij Kaiserwetter vandaag in eerste instantie wat tegen. Er trekken vandaag nog voldoende wolkenvelden voorbij, maar de zon komt er later in de middag steeds beter bij. Ook is het her en der nog wat nevelig. De wind is zwak en na een nacht met lokaal zeer strenge vorst blijft het in de wintersportgebieden vandaag licht vriezen.

Lawine gevaar

De keerzijde de vele sneeuw, en het mooie weer om daarvan te gaan genieten, blijft natuurlijk de lawine dreiging. Afgelopen weekend zijn er meerdere lawines geweest waar helaas ook meerderen doden vielen te betreuren. De dreiging is iets afgenomen doordat de harde wind is gaan liggen, maar is nog steeds niveau 3 van de 5. Advies blijft om op te letten en de aanwijzingen op te volgen. De meeste ongelukken gebeuren nog steeds buiten de pistes. De situatie kan verraderlijk zijn, hoe ervaren iemand ook is in de bergen.

Op veel plaatsen waarschuwingsniveau 3, oranje. Bron: Lawinenvorhersage | Lawinen.report

Vanavond in westen kans op sneeuw

Vanavond en ook vannacht gaat het met name in het westen van Italië en de Franse grens flink sneeuwen. Door de oostelijke wind ontstaat er een stuwing die deze sneeuwval gaat veroorzaken. Ook het zuiden van Zwitserland pikt waarschijnlijk wat sneeuw mee. Het lijkt een beetje op een kleine variant van een ‘retour d’est‘. De verwachte hoeveelheden variëren tussen een paar centimeter in Frankrijk en Zwitserland tot lokaal meer dan 20 centimeter in Piemonte.

Vooral in Italië flinke sneeuwval vannacht. Ook de grens me Frankrijk en het zuiden van Zwitserland pikken wat mee. Bron: WXcharts/ICON

Meer zon en koud, later meer verzachting

Na de sneeuw van komende nacht breekt dan echt een droge periode aan voor de Alpen. Ook komt de zon er goed bij. De ochtenden starten nog weleens met wat mist of nevel maar verder is het de zon die de hoofdrol heeft. Al kan de mist en/of hochnebel in de inner- Alpen lokaal hardnekkiger zijn vanaf woensdag. Het blijft winters en koud en de wintersportomstandigheden zijn daarmee geweldig op de verse sneeuw. De wind is zwak en speelt nauwelijks een rol. In de nachten vriest het vooral streng en overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Zo zullen de omstandigheden er vaak uit zien de komende week. Genieten! Zon, voldoende sneeuw, blauwe lucht en weinig wind.

Richting het einde van de werkweek lijkt het wel wat zachter te gaan worden. De kern van het hogedrukgebied verplaatst zich maar naar het oosten waardoor de wind de koudere oosthoek steeds meer gaat verlaten voor het zuiden. Dan is het een kwestie van tijd tot de Alpen in de zachtere lucht terecht gaan komen. De dalen en lagere delen van de pistes kunnen overdag dan wel wat afsmelt geen verwachten. Op pak hem beet 750 meter hoogte lijkt de temperatuur op vrijdag in Oostenrijk rond +5 graden te liggen. In de zon zullen dan ook de zuidhellingen het wat zwaarder gaan krijgen. Echter blijven de condities met de naderende voorjaarsvakantie goed. In de nachten blijft het matig vriezen en hogerop blijft het sowieso koud genoeg! Met de sneeuwkanonnen zullen de dal afdalingen goed van kwaliteit blijven, de eventuele schade is dan eenvoudig weer te repareren. Angst voor omstandigheden die we zagen in kerstvakantie hoeven we niet te hebben.

Morgen staat er weer een vers Alpenweerbericht klaar van Maarten. Fijne dag!

(Visited 3.326 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer