Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; een hogedrukgebied bouwt zich op boven Scandinavië en zorgt ervoor dat er zeer koude lucht over de Alpen zal uitvloeien. Het wordt niet alleen koud, maar ook zal de zon zeer uitbundig gaan schijnen. Vandaag start ook heel aardig, maar langzaam wordt het minder bestendig weer. Op zaterdag zorgt een front voor wat sneeuw, uiteindelijk wordt het dus weer droog met flink wat zon.

Terugblik

Gisteren beleefden we opnieuw een zonovergoten lentedag in de gehele Alpen. Ook op de satellietbeelden van NASA was dit mooi te zien.

Er ontstonden in de middag wel wat vriendelijke stapelwolken. Vanuit het skigebied in Zermatt is dit goed te zien. Daarnaast liep de temperatuur ook weer flink op. Op sommige plaatsen werd het weer lenteachtig met lokaal 20 graden.

Mooie stapelwolken in Zermatt.

Op een aantal plaatsen steeg de temperatuur naar 20 graden.

Toenemende bewolking

Vandaag ontwikkelt zich een klein laagje boven de Alpen welke, na een zonnige ochtend, vanmiddag voor meer bewolking gaat zorgen. De ontstabiliteit neemt dan toe en er kan dan ook een bui vallen. Het wordt nog wel vrij warm, lokaal kan het ook zomaar weer 15 graden worden. Boven Nederland ligt nu een golvend front wat langzaam vandaag zal afzakken naar de Alpen en daar morgen (zaterdag) zal arriveren.

Een klein lagedrukgebied ontwikkelt zich boven de Alpen.

In de loop van de dag neemt de buienactiviteit in de Alpen duidelijk toe.

Geen onaardige zaterdag

Het koufront trekt tergend langzaam richting de Alpen en zal eigenlijk pas in de loop van zaterdag de Alpen aan gaan doen. Het weekend start daardoor op zaterdag nog best aardig met flink wat ruimte voor de zon. Pas later in de middag en in de avond neemt de bewolking duidelijk meer toe. In de nacht gaat het dan wat regenen en sneeuwen. In de tussentijd zien we ook dat zich een hogedrukgebied ontwikkelt boven het zuiden van Scandinavië. Daar gaan we in de nieuwe week mee te maken krijgen.

Het koufront trekt pas in de loop van zaterdag de Alpen binnen.

Vooral later op de dag zien we in het noorden de bewolking sterk toenemen. De zuidelijke Alpen krijgen hier pas in de nacht naar zondag mee te maken.

Door het opbouwen van het hogedrukgebied neemt het front ook duidelijk in activiteit af. Er kan door wat stau echter nog wel wat sneeuw gaan vallen. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1800 meter, maar zal uiteindelijk zakken tot onder de 1500 meter. Na de passage van het koufront kan het ook tot in de dalen tot wat sneeuw komen.

Sneeuwval

Vooral in de nacht naar zondag en zondagochtend kan het enige tijd gaan sneeuwen. In de loop van zondag wordt het vanuit het noorden geleidelijk droger. Door stau kan er dus wat sneeuw gaan vallen. Lokaal kan het toch oplopen naar een cm of 10 en misschien ergens wel wat meer. Al verpieterend trekt het front door, maar steeds verder in activiteit afnemend.

Eerst kan er op zondag nog wat sneeuw vallen.

Na de passage krijg het eerder genoemde hogedrukgebied meer en meer invloed. De wind wordt (noord)oostelijk en brengt gevoelig koudere lucht naar de Alpen.

De temperatuur gaat gevoelig onderuit met een snijdende noordoostenwind.

De nieuwe week

In de nieuwe week trekt het hoog verder richting de Baltische Staten. Op hoogte zakt een bel met zeer koude bovenluchten naar de Alpenregio af. Vooral in de oostelijke Alpen kan af en toe een sneeuwbui vallen. Hoe verder naar het westen, hoe droger het is en hoe meer ruimte er is voor de zon. Vooral de nachten zullen behoorlijk koud verlopen. Onder een vers gevallen sneeuwtapijtje kan het zomaar 10 tot 15 graden vriezen. Overdag loopt de temperatuur nog flink op met een zon die steeds verder aan kracht wint. De wind is wel stevig waardoor het schraal aan zal voelen. Uit de wind in en in de zon is het echter goed toeven.

Op hoogte maakt de temperatuur in ieder geval een vrije val; van bijna +10 graden naar misschien wel -5 graden.
Een groot hogedrukgebied boven Scandinavië waar met een oosten- tot noordoostelijke stroming koude lucht naar de Alpen wordt gestuurd hebben we deze winter nog niet veel meegemaakt. Met de lente officieel op de kalender gebeurt het dus wel, maar is het voor echt winterweer eigenlijk te laat.
Hoe het hogedrukgebied zich de komende week verder ontwikkelt zullen we de komende dagen zien. Voor nu een prettige dag en blijf gezond.

Meer weten over het corona virus als ook de invloed van het weer?  Lees dan ook onze blog  ->  Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 389 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer