Advertentie 

Algemeen: Een zuidwestelijke stroming brengt vochtige en warme lucht richting de Alpen en neemt de komende dagen in kracht toe. Vandaag en morgen zorgt een storing voor veel regen in de West- en Zuid-Alpen. Vooral in het zuiden van Zwitserland veel regen wordt verwacht. In het oosten van de Alpen blijft het langer droog en zonnig. Later deze week bereiken nieuwe storingen de Alpen waaruit meer regen gaat vallen en waarbij de temperaturen omlaag gaan.

Weersverandering zorgt voor afkoeling en wisselvalligheid weer in de Alpen.

Afgelopen dagen waren erg onstuimig in de Alpen. Afgelopen weekend en gisteren veroorzaakte sterk ontwikkelende onweerscomplexen boven de Zuid-Alpen voor veel wateroverlast in korte tijd. Hieronder nog een aantal bijzondere foto’s van de afgelopen dagen.

Indrukwekkend rolwolk ‘shelf cloud’ boven Styria in het zuiden van Oostenrijk (via Clemens Humeinuk, FB severeweathereurope)

Indrukwekkende onsweerbuien met rolwolken (shelf clouds) boven Graz in Oostenrijk (via Clemens Humeniuk, severeweathereurope)

In de Dolomieten veel hagel gisteren (via Federico de Creascenzo, severeweathereurope)

De zware onsweersbuien (mesoscale convective) boven Oostenrijk waren ook vanuit de lucht goed waar te nemen (Via Kachelmann Twitter)

 Terwijl zware onweersbuien tot laat in de avond over het zuiden van de Alpen trokken konden verderop ook deze bijzondere red sprites worden waargenomen. Dit verschijnsel is soms waar te nemen op grote afstand van onweersbuien en vindt plaats op meer dan 100 km hoogte. (via Martin Popek, severeweathereurope)

Weersverandering met verfrissende regenbuien

Na een lange relatief warme droge periode vielen er de afgelopen dagen al een aantal stevige buien. Gisteren was een veel plaatsen, met name de Oost-Alpen nog een aangenamere dag dankzij een vlakke drukverdeling. Vanaf vandaag komt daar meer verandering in en neemt de wisselvalligheid toe. Een zuidwestelijke stroming met warme vochtige lucht neemt in kracht toe waarbij een aantal storingen de komende dagen over de Alpen zullen trekken. In de loop van vandaag breidt een regengebied zich vanuit het zuidwesten uit. Vooral in de West-Alpen in het noorden van Italië en Zwitserland gaat veel neerslag vallen. In het oosten van de Alpen, met namen de noordkant van  Oostenrijk, blijft het vandaag nog lange tijd droog een zonnig.

Morgen trekt het regengebied verder naar het oosten en belooft het een natte regenachtige dag te worden in het gehele Alpen gebied. Neerslag hoeveelheden kunnen oplopen tot meer dan 100 mm in komende 2 dagen in het zuiden van Zwitserland.

In de nacht naar woensdag trekt een storing ten zuiden van de Alpen over. Deze brengt warme vochtige lucht met zich mee die voor veel neerslag gaat zorgen aan de zuidkant van de Alpen (bron: DWD Wetterzentrale.de)

In Oostenrijk was gisteren en ook vandaag een mooie dag om de was te doen. Weetje: wist je dat de was in winter bij -20gr.C eerder droog was dan bij 20 gr C Een keer al binnen een half uurtje door de extreme vrieskou (foto: Odette ter Braak)

Het zijn op dit moment de langste dagen in de Alpen. Afgelopen dagen vonden er veel Sonnwendfeuers plaats zoals in hier Tirol (via FB herzimTirol)

Petrichor – de geur van regen

Een aantal verfrissende regenbuien die voor de komende dagen worden verwacht kan goed gebruikt in de Alpen na een lange droge periode. Vaak kunnen we het verfrissende karakter van de regen ook waarnemen door typerende geur die we buiten aantreffen wanneer het na een langere tijd van hitte en droogte heeft geregend. Ieder kent dat wel, zo’n typische best wel lekker ruikende “lucht”. Deze geur, “Petrichor” genaamd ontstaat wanneer de regen op de droge grond valt. Het woord komt uit het Grieks , petra betekent steen en ichor betekent in de Griekse mythologie, vrij vertaald, het bloed van de Goden. De term Petrichor is in 1964 geïntroduceerd door twee Australische onderzoekers. In het tijdschrift Nature werd dit fenomeen voor het eerst beschreven. In dit artikel werd petrichor beschreven als moleculen van plant- of dierenresten die via de lucht terechtkomen op oppervlakten waar zich mineralen, zoals aarde of steen, bevinden.

Zolang het droog is zitten de petrichor-moleculen gewoon in de grond, wanneer het regent zullen deze moleculen zich losmaken uit de grond en zal de typische geur vrijkomen. Overigens wordt het verfrissende karakter van de regenlucht ook nog eens versterkt doordat een laagje (etherische) olie dat zich in de droge tijd op diverse plantenbladen heeft vastgezet (bescherming) door de regen vrijkomt. Dus wanneer het gaat regenen na een langere tijd van droogte adem eens diep in en geniet van het “goddelijke Petrichor”.

Links: temperatuursafwijking voor vandaag, de Alpen zich nog in de warme lucht. Recht: tempeartuurafwijking voor vrijdag, duidelijk koelere lucht in het westen en de warme lucht schuift verder naar het oosten.

Op donderdag trekken een aantal storingen van de oceaan Europa binnen. Deze storingen brengen koelere en vochtig lucht richting de Alpen. Het Laag dat ten zuiden van de Alpen ligt brengt op dit moment veel neerslag en trekt langzaam verder richting het oosten op donderdag.

Koelere lucht en vochtige richting het weekend, daarna opnieuw hogedruk?

Morgen en donderdag zien we een sterke zuid tot zuidwestelijke stroming op de weerkaarten. Een combinatie van een storing en een Sudstau weersituatie gaat voor veel neerslag zorgen aan de zuidkant van de Alpen. Tegelijkertijd kan het aan de noordkant daarbij ook fohnig kan zijn. Temperatuur gaat verder omlaag en op donderdag komt de sneeuwvalgrens onder de 2500m te liggen.

Op vrijdag en het weekend worden de Alpen beïnvloed door een aantal nabij gelegen lagdrukgebieden. Deze brengen koelere en vochtige lucht van de oceaan waardoor er opnieuw veel neerslag kan gaan vallen.

Na het weekend lijkt zich weer een hogedrukgebied te gaan ontwikkelingen en komen de Alpen weer in rustiger vaarwater. Voor het zover is krijgen we eerst nog een aantal natte regenachtige dagen. We kunnen hierbij spreken van een dynamisch en actiever weertype. Een aantal regenbuien kan de natuur goed gebruiken in de Alpen op dit moment. Of na het weekend de ontwikkeling van het hogedrukgebied zal doorzetten is te lezen in het volgende Alpenweerbericht.

(Visited 572 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: De geur van regen – Weersomslag in de Alpen”

 • Johann
  27 juni 2017 at 11:52

  Thx Roy voor de mooie verfrissende update. Hier in Sardegna volop zon en zeer warm. Vandaag de heetste dag ( vanmorgen om 10h00 al 31 graden in Arbatax. Vanaf morgen dan ook hier enige afkoeling. Zomerse groeten vanaf Spiaggia porto di Frailis

 • Bertil Blaas
  27 juni 2017 at 12:38

  Dag Roy, Dank voor je uitgebreide perfecte update.
  Wij blijven u alle weerberichten, lage landen en Alpen volgen !
  Dank je wel. Groeten Bertil.

 • Ron
  27 juni 2017 at 23:10

  Thnx Roy,

  Ben benieuwd naar de verwachting vanaf 1 juli. We willen eigenlijk een week gaan biken en hiken.
  Hopelijk worden we niet weggespoeld door de regen….

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier