Advertentie



 

Algemeen;  tussen laag – Pirmin – met centrum boven de Baltische Staten en west Rusland en hoog – Winnie – boven de Atlantische Oceaan en met een uitloper tot over de Britse Eilanden en Benelux wordt met een noordwestelijke hoogtestroming vrij koele lucht tot over de noordelijke Alpen getransporteerd. De zuidwestelijke, de inner-alpine en met name de zuidelijke Alpen verblijven in vochtigere warme luchtmassa’s

Licht onbestendig, in noorden gematigd warm

“Zeehonden”
Voordat we met het Alpenweer verder gaan eerst nog bijzondere beelden vanuit Groenland  De opname’s werden op 13 juni gemaakt door DMI’s klimaatonderzoeker Steffen M. Olsen (Deense meteorologisch instituut ) op een ongewone warme dag in Groenland. Het smelten van zee-ijs is overigens geen onbekend fenomeen en zien we elke zomer. Bijzonder is wel dat het nu heel vroeg in seizoen al gebeurde.

Terugblik
De afgelopen dagen werd met een naar west tot noordwest gedraaide hoogtestroming steeds koelere lucht naar het zuiden op transport gezet. Zoals zo vaak zien we dat de Alpenhoofdkam met zijn 3000 en 4000-ers een natuurlijke barrière vormt tegen de koelere noordwestelijke stroming en wind.

Het zijn dan vooral ook de noordelijke Alpen die met de koelere Atlantische luchtmassa’s te maken krijgen. De meer beschutte inner-alpine gebieden en de Alpenzuidkant verblijven dan in de daar aanwezig warmere luchtmassa’s en datzelfde geldt ook voor de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen.

Het instromen van de koelere luchtmassa’s  in samenspel met een koufront ging niet zonder slag of stoot en zaterdag als ook zondag ontwikkelden zich in het overgangsgebied van de verschillende luchtmassa’s stevige regen en onweersbuien met lokaal noodweer met zware regen, hagel en zeer zware windstoten.

Zondagavond stemming en laatste regenbuitjes in Termen
Dreigende onweerswolken boven de Zürichsee. Via Daniel Gerstgrasser @danivumalvier


Gisteren nam de invloed van hoog Winnie vooral in de westelijke Alpen weer toe en kon de atmosfeer van het westen uit weer wat tot rust komen. De Alpenoordkant en ook oostelijke Alpen hadden vooral nog te maken met de lagedruk invloed en koeler luchtmassa’s.

Hier overheerste de bewolking en steeds weer viel er wat neerslag (buien). Terwijl het kwik onder de bewolking en in de neerslag niet veel hoger kwam dan 17 tot 23 graden steeg het kwik in het westen en zuiden als ook in de inner-alpine gebieden (Wallis) gewoon weer naar 27 tot 32 graden.

Genieten in de mooie Walliser Alpen. Foto Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)

Spaans hoogtelaag
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we boven oost Europa nog steeds een hoogtetrog (laag) liggen met aan de grond depressie – Pirmin. Tegenhanger is hoog – Winnie – met een uitloper via de Britse Eilanden tot over de Benelux. Tegelijkertijd zien we een ander hoogtelaag vanaf het Iberische Schiereiland via Frankrijk naar het noordoosten trekken welke vervolgens aansluiting vindt bij de oost Europese hoogtetrog. Aan de grond zien we boven de westelijke Middellandse Zee een apart laag tot over noord Italië doorschuiven.

GFS 500 hPA voor dinsdagochtend

Het “Spaanse” hoogtelaag dat de afgelopen dagen vooral in het noorden van het Iberische Schiereiland voor (zware) regen en onweersbuien met lokaal noodweer heeft gezorgd (beelden Twitter hieronder), gaat in samenspel met het laag boven noord Italië er voor zorgen dat de atmosfeer in de zuidelijke Alpen weer onstabiel van opbouw wordt.

Estofex met level 1 tot 2 voor mn de zuidelijke Alpen voor (zware) buien met kans op hagel en windstoten

De noordelijk Alpen mogen zich juist verheugen op een stabilisatie en verder afdroging van de luchtmassa’s door nog wat toenemende invloed van hoog Winnie. De noordoostelijke en deels ook de oostelijke Alpen hebben vandaag nog te maken met de invloed van de oostelijke Europese hoogtetrog en hier verandert er grosso modo nog niet veel aan het onbestendige en vrij koele zomerweer.

Radarbeeld Europa 09h00 met het meest actieve weer boven ZW Europa (hoogtelaag / laag)

De middagtemperaturen liggen tussen de 23 en 29 graden, in noordoosten en oosten met bewolking en -of neerslag 18 tot 21 graden, in de oostelijke delen 23 tot 26 graden. Op 2000 ligt het kwik tussen de 10 en 6 graden en het nulgradenniveau tussen de 3900 en 3500 meter (hoogste waardes voor het westen).

Woensdag dan met verder toenemende hogedruk overal meer zon en afnemende buienkansen en de temperaturen kunnen ook in het oosten weer wat hoger gaan uitkomen. Labiel ban opbouw met verhoogde kans op een lokale onweersbui bestaat voor de regio uitstrekkende vanaf de Vooral in een gebied uitstrekkend vanaf de Alpes Cottiennes, de Alpes Maritimes en verder tot de zuidelijke Walliser Alpen.

Donderdag en met name op de vrijdag zien we in samenhang met een meer zonaal en in kracht toenemende stroming de onbestendigheid weer wat opleven. Ook het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het westelijke tot noordwestelijke stromingspatroon.

GFS 300 hPa met het verloop van de jetstream voor zaterdag.

De noordelijke Alpen hebben algemeen met wat minder warme luchtmassa’s te maken, de zuidelijke Alpen met de warmere luchtmassa’s.

GFS Theta-Es met de verschillende soort luchtmassa’s

Begin volgende week gaat een uitloper van het Azorenhoog zich richting de Britse Eilanden en de Noordzee afsplitsen. Tevens gaat een warme hoogterug zich dan met het naar het het noorden toe uitbreiden.

De temperaturen gaan dan geleidelijk weer aan een opmars beginnen en met veel zon lijkt de zomer dan weer een vuist te gaan willen maken. Of dit de aanzet is voor een stabielere zomerse periode zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer.

GFS ensembles noordelijke Zwitserse Alpen

Vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 543 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer