Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de Alpen bevinden zich aan de zuidrand van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf de Azoren over de Britse Eilanden tot zuid Scandinavie. Met een vlakke drukverdeling wordt het weerbeeld bepaald door de dagelijkse gang.

Met de zon en de aanvoer van nog weer wat warmere lucht kon het kwik gisteren weer een paar graadjes winst boeken. Net als de voorgaande dagen werden de hoogste temperaturen weer in het Zwitserse Tessin gehaald alwaar het kwik lokaal tot 25+ graden steeg. In Oostenrijk werd het nergens warmer dan 23 graden.

Wengen – Männlichen Berner Alpen. Via Wengen Switzerland @WengenSwiss
Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_
Termen Oberwallis


Voor het weer voor vandaag, de Pinksteren als ook de gehele volgende week kunnen we kort zijn. Ook vandaag zien we weer diezelfde grootschalige drukverdeling welke de weermodellen al dagen lang berekenen.

Hogedruk strekt zich uit vanaf de Azoren tot over de Britse Eilanden naar Scandinavie. Lagere druk en een vlakke drukverdeling vinden we terug over grote delen van west en midden Europa.  Binnen deze lagedruk zien we ook telkens weer hoogtelaagjes rondtollen.

Dagelijkse gang (zon, stapelwolken, buien)
Voor wat betreft het weerbeeld wat daarbij past kunnen we eveneens kort zijn of gewoon een copy-paste maken van het weerbericht van gisteren.

Vooral in de ochtend dus zon, in de middag vorming van stapelwolken gevolgd door lokale regen en onweersbuien.

De temperaturen liggen meest tussen de 20 en 25 graden en lokaal wordt het met 25 tot 28 graden zomers. De vorstgrens vinden we terug tussen de 3200 en 3500 meter.

Vanmorgen al de vorming van stapelwolken boven de zuidelijke Alpen gezien vanaf het Lago Maggiore – Malcesine
En eveneens orografische triggering boven de Lienzer Alpen
Deze dagen zullen vele motorrijders in de bergen onderweg zijn, de vraag is of ze het droog gaan houden!? Vroeg weg en vroeg terug is het devies. Foto via gasthofwestfeld @gasthofwestfeld

In de loop van de volgende week gaan de temperaturen waarschijnlijk nog iets omhoog, dat geldt met name in de tweede helft van de week wanneer aan de oostflank van een (hoogte)laag met centrum boven het Iberische Schiereiland veel warmere lucht naar het noorden op transport wordt gezet.

GFS 500 hPa voor vrijdag 25 mei met de noordeliijke hogedruk en het hoogtelaag ten westen van het Iberische Schiereiland
GFS T8050 hPa met de warme lucht die vanuit het zuiden naar het noorden is uitgestroomd. Kouder lucht is onder weg vanuit het noordoosten

In hoeverre en waar precies de hoogtelaagjes actief gaan worden en het weerbeeld gunstig of ongunstig zullen gaan beïnvloeden is nog onzeker, datzelfde geldt ook voor eventuele hogedruk opbouwen (hoogte rug) vanuit het zuiden of de kou uitval vanuit het noordoosten.

Gezien het persisterende karakter van het stromingspatroon en het weerbeeld voor de komende dagen zal het volgende uitgebreide weerpraatje online komen wanneer de situatie daartoe aanleiding geeft.

Tot zover voor vandaag, een ieder heel fijne Pinksterdagen gewenst vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 192 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Gematigd “zomers”, paraplu in stand-by modus”

 • Bertil Blaas
  19 mei 2018 at 21:53

  Dag Johann,
  Blijven jullie volgen, veel perfecte info. Fijne Pinksteren gewenst, groeten Bertil.

 • Johann
  19 mei 2018 at 21:54

  Thx Bertil! Groeten terug vanuit Oberwallis en ook jij fijne pinksterdagen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier