klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  zwakke hogedruk invloed bepaalt vandaag het weerbeeld in de Alpen. Woensdag krijgen we te maken met het koufront van depressie – Wolfgang – en wordt er een licht wisselvallige weer episode ingeleid. Een volgende hittegolf is de komende 10 tot 15 dagen niet meer te verwachten en de temperaturen zullen zich op een voor de tijd van het jaar normaal niveau handhaven.

Enige afkoeling en onweersbuien op inkomend koufront

Gisteren hadden de westelijke Alpen te maken met de invloed van een tussenhoog en met volop zon en enkele stapelwolken later op de dag was het een prima zomerdag. Ook de temperaturen bevonden zich op een zomers niveau. Algemeen steeg het kwik naar 21 tot 27 graden, in de zuidelijke Zwitserse Alpen (Tessin) werd het met 30 tot 33 graden opnieuw weer tropisch.

Opklaringen boven het Lago di Braies in Zuid Tirol. Foto via Twitter Edwin Kranenberg @EdwinKr83

In de oostelijke Alpen was ietwat meer geduld gevraagd met betrekking tot de zon en warmte. Vooral in de ochtend was het er nog bewolkt en viel er wat verder naar het oosten  en in de bergen ook nog wat neerslag. In de loop van de (mid)dag werd het ook hier van het westen uit droog en begon de zon door te breken.

Steeds meer zon gisteren in de loop van de dag in de Ötztal Sölden- Hoch Sölden 2077m
En dat gold ook voor Warth Schröcken – Salober-Skiarena-1668m
Opklaringen en weer prima berg -wandelweer later op de dag ook in het Kleinwalsertal ( Vorarlberg). Fot via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Opkomend koufront
De invloed van hogedruk neemt vandaag geleidelijk weer af maar blijft het grootste deel van de dag nog weer bepalend. Vooral in de ochtend bepaalt de zon het weerbeeld en loopt het kwik op naar 24 tot 28 graden en lokaal kan 28 tot 32 graden warm worden.

Meer (lagere) bewolking samenhangend met een koufrontje boven het oosten van Duitsland bevindt zich langs de noordkant van de oostelijke Alpen en in de noordoostelijke regionen valt daaruit nog wat neerslag. In de loop van de middag ontstaan er overal steeds meer stapelwolken die later in de middag en avond tot een regen of onweersbui uitgroeien. In de nacht smeren de buien ook richting het Alpenvoorland uit.

Radarbeedl Europa 09h00. Bron WetterOnline.de
En meer in detail radarbeeld Alpenlanden

De buien hangen samen met een inkomend koufront behorend bij depressie – Wolfgang – op weg vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden. Woensdag verplaatsen de buien zich geleidelijk verder naar de oostelijke Alpen en wordt het in de westelijke Alpen weer droog en breekt de zon weer door.

In de ietwat koelere lucht achter het koufront wordt het dan niet meer zo warm en met 20 tot 25 graden is het meest wel bekeken. In het oosten onder de bewolking en -of in de neerslag is het nog een stuk koeler. Algemeen hogere temperaturen vinden we aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, hier kan het kwik lokaal nog net de tropische 30 graden grens aantikken. De vorstgrens varieert tussen de 3800 en 4100 meter (noord / zuid).

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag hebben we te maken met een mix van zon en (stapel)wolken die in de namiddag of avond en met voorkeur voor de zuidkant tot een lokale regen of onweersbui kunnen uitgroeien, qua temperaturen verandert er donderdag niet veel. Vrijdag zou de buienactiviteit door toedoen van een slepend frontensysteem wat verder toenemen en vooral in de centrale en oostelijke Alpen kunnen er dan op meer plaatsen (pittige) onweersbuien ontstaan.

Vrijdag(middag) leven de regen en onweersbuien vooral in de oostelijke Alpen weer op

Zaterdag neemt de invloed van een van het westen uit inschuivende uitloper van hogedruk weer toe en belooft het zonnig te gaan worden met aangename zomerse temperaturen. De oostelijke noordkant houdt aanvankelijk nog wat last van de vochtigere noordwestelijke stroming en vooral zaterdag nog Staubewolking. Zondag met een inkomende warmte hoogerug dan overal veel zon en temperaturen oplopend naar 25 tot 30 graden.

ECMWF voor zaterdag met het inschuivende hoog / hoogterug.

Met de start van de nieuwe week ligt west Europa en ook de Alpen in een zonale (westelijke) hoogtestroming waarbij de polaire jetsream meest ten noorden van de Alpen zal koersen. Ten noorden daarvan onder invloed van lagedruk wat koele en periodiek onbestendiger, ten zuiden daarvan overweegt de zuidelijk hogedruk invloed en is het bestendig(er) met meer zon en hogere temperaturen.

ECMWF voor woensdag 7 augustus met de zonale hoogtestroming

De Alpen verblijven daarbij vooral in de warmere luchtmassa’s waarbij het bij tijd en wijlen en met voorkeur voor de noordkant wat onbestendiger is. Later in de verwachtingsperiode zouden de temperaturen dan weer een wat stijgende trend kunnen gaan vertonen waarbij echter de onzekerheid behoorlijk toeneemt!

GFS ensembles T850 hPa T2m en neerslag. Prikpunt noordelijke centrale Alpen (Vorarlberg)

Tot zover voor vandaag vanuit een overwegend zonnig Termen in Oberwallis. Ciao en graag weer tot een volgende keer.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 606 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer