Advertentie 

Algemeen: De noordelijke stroming richting de Alpen neemt langzaam in kracht af. Vandaag hebben we te maken met een tussenhoog. In het oostelijke deel van de Alpen kan nog wat restbewolking zijn, maar in de loop van de dag is ook hier volop zon. In het weekend draait de noordelijke stroming steeds verder richting het westen en gaan de temperaturen geleidelijk omhoog. Op zaterdag kan het in de Oost-Alpen nog even wisselvalliger zijn door een overtrekkend koufront. Op zondag klaart het weer meer op en op termijn gaan de temperaturen steeds verder omhoog. Later volgende week is er opnieuw kans op een kouinval.

Aantal zonnige dagen na Arctische luchtaanvoer met sneeuw

Uitzonderlijke kou en sneeuw

In Oostenrijk heeft de kou en sneeuw voor veel problemen gezorgd. Als we kijken naar de klimaatdata komt deze kou en sneeuwhoeveelheid wel vaker voor in de bergen en het hoogland de tweede helft van april. Echter deze actuele sneeuwval tot in de lagere dalen in Oostenrijk is wel uitzonderlijk en is al een aantal jaar niet meer voorgekomen.

Veel sneeuw is er gevallen in Oostenrijk. In Warth/Arlberg viel ruim 80 cm sneeuw (via FB, Severe Weather Europe)

De kou en sneeuw leidde op sommige plaatsen tot veel overlast In Mariazell werd zelfs 1.20m aan sneeuw gemeld! (via FB Tirol’s Wetter Warnung)

Ook aan de oostkant in de omgeving van Wenen viel veel sneeuw. Bijzonder voor deze tijd van het jaar. (foto: Alex Zavarsky)

Terwijl het aan de oostkant van de Alpen stevig sneeuwde, was er in de Franse Alpen meer ruimte voor de zon, zoals hier in Val Thorens.

De late winterinval heeft met name voor de noordkant en het oosten van Oostenrijk voor veel sneeuw gezorgd. Plaatselijk liep deze zelfs op tot meer dan een meter, in de plaatsen Warth/Arlberg en in Steiermark viel de meeste sneeuw. Ook in de omgeving van Wenen viel uitzonderlijk veel sneeuw. Vooral in de tweede helft van April dat er in deze stad en omgeving zoveel sneeuw viel is in 20 jaar niet meer voorgekomen melden Oostenrijkse media. Over het algemeen verliep de winter van 2016/2017 relatief warm in de Alpen. Uitzondering was de maand januari, waarbij het een stukje kouder was. Ook de tweede helft van april verloopt nu koud. Zeker met de stijgende temperaturen door klimaatverandering en warmterecords die de laatste jaren vaker voorkomen, is deze kou en sneeuw toch wel bijzonder te noemen ook al is het in het verleden vaker voorgekomen.

Daggemiddelde temperatuur in Wenen, Oostenrijk. Januari was een koude maand, februari, maart en begin april bovengemiddeld warm. Nu de tweede helft van april weer koud (bron: ZAMG).

Komende dagen zonnig

Vandaag begint de dag zeer fris door een heldere nacht. Voor vrijwel het overgrote Alpengebied belooft het een zeer zonnige dag te gaan worden. In de West-Alpen begint de dag met volop zon en ook voor de Oost-Alpen zal de rest bewolking al vroeg gaan verdwijnen. De vorstgrens ligt rond de 1500m aan de westkant van de Alpen en aan de oostkant zelfs tot in het dal. In de loop van de dag gaan deze vorstgrenzen wel snel stijgen. De wind is matig een waait vanuit het noordoosten. Pas laat in de middag kunnen er opnieuw wat sluierwolken gaan ontstaan. Een teken van een nieuw naderde front. Houd er rekening mee dat door de vers gevallen sneeuw het lawinerisico weer aanzienlijk is toegenomen, met name in Oostenrijk.

Afgelopen nachten verliepen erg koud. Hier in Chablis werden vuren ontstoken om vorstschade aan de wijngaarden tegen te gaan. Ook komende nachten zijn helder en zullen koud verlopen (via FB, Severe Weather Europe)

Op zaterdag trekt een nieuw koufront over, voor de oostkant van de Alpen krijgt hierdoor te maken met meer bewolking en kans op neerslag (DWD via Wetterzentale.de)

Nieuw koufront

Op zaterdag krijgen we te maken met een nieuw koufront. Na opnieuw een heldere en koude nacht van vrijdag op zaterdag begint de dag grotendeels zonnig. De wind neemt in kracht toe en draait richting het noordwesten. Later op de dag neemt de bewolking toe en kan er in het noordoosten van de Alpen wat neerslag vallen door de uitloper van een koufront. De sneeuwvalgrens ligt hier rond de 800-1200m. Op zondag een vergelijkbaar weerbeeld waarbij de meeste zon te vinden is aan de westkant van de Alpen. De hoogtestroming draait inmiddels steeds verder richting het westen waardoor de temperaturen langzaam gaan oplopen. Als we kijken naar de dauwpuntstemperatuur licht deze aanzienlijk hoger waardoor het een stuk minder koud zal aanvoelen dan de afgelopen dagen.

Op nieuwe een koude luchtstroom richting de Alpen halverwege volgende week (500hPa kaart voor donderdag)

Nieuwe kouinval in de maak

Begin van de week lijkt het een korte periode met een zuidelijke aanvoer door een nabijgelegen lagedrukgebied. Hierdoor is het aan de noordkant fohnig en aan de zuidkant heerst meer bewolking. Halverwege de week zien we echter opnieuw een aanvoer van koude polaire lucht richting de Alpen stromen. Hierdoor kan het opnieuw stevig afkoelen. Zo bijzonder koud als we de afgelopen dagen hebben gezien lijkt niet te gaan gebeuren, maar de kou houdt de Alpen nog even in zijn greep. Wel moet hierbij gezegd worden dat het GFS dit koude scenario veel sterker laat zien, dan bijvoorbeeld het ECMWF.

Begin mei zou wel eens warm en echt voorjaarsachtig kunnen gaan verlopen (500hPa kaart 1 mei)

Warm begin mei

Voor het echte warme weer moeten we nog iets verder vooruit kijken. Pas richting het einde van april en begin mei zien we inmiddels toch wel aardig wat tekenen van oplopende temperaturen door de ontwikkeling van een sterk hoog boven het oosten van Europa. Ook al is het nog vroeg hier uitspraken over te doen, gezien de sterke signalen die de weermodellen al laten zien mogen we misschien toch wel wat verwachten. Voorlopig is het in ieder geval nog even koud voor de tijd van het jaar. Voor de mensen die nog op de ski’s staan in Oostenrijk, wees alert op het verhoogde lawinegevaar. Verder zal het vooral mooie plaatjes opleveren met de versgevallen sneeuw en zon de komende dagen.

Het weekend geleidelijk warmer, volgende week opnieuw een markante afkoeling. Sommige members indicering op een erg koud verloop. Op termijn wel een overtuigende temperatuurstijging. (ECMWF ensemble prikpunt Innsbruck)

Lawinegevaar

code geel (2), matig tot code oranje (3) . Aanzienlijk noordkant oostelijke Alpen(hoofdkam). Oostenrijk code rood (4)

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 360 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier