Advertentie 

Algemeen: De Alpen liggen in een oostelijke stroming tussen hogedruk met kernen boven oost Europa en het zuiden van Engeland en lagedruk met kern boven de het zuiden van Italie. Geleidelijk neemt de oostelijk wind in kracht verder af kan de zeer koude lucht die boven de Alpen aanwezig is wat gaan opwarmen en kunnen vooral in de bergen de temperaturen dagelijks wat winst gaan pakken.

Kaiserwetter!

Hogedruk – Brigitta – met zwaartepunt ten noorden van de Alpen drukt meer en meer haar stempel op het weerbeeld in de Alpenlanden. Net als gisteren hebben vooral de noordelijke Alpen en de noordoostelijke Alpen ook vandaag weet te maken met Hochnebel of Hochnebel-achtige bewolking. De bovengrens van de Hochnebel(bewolking) varieert van 1500 tot 2100 meter en dat is soms dik genoeg voor de productie van wat licht sneeuw.

De koud straalt er vanaf in Hochenbel boven het dal – Jenner 1800m Berchtesgaden
Winterwunderland ❄️☃️ Flims Via I ❤ Graubünden Binia Feltscher ‏@BiniaFeltscher

Vooral langs de noordelijk Oostenrijkse Alpen kan op wat uitgebreidere schaal nog wat licht sneeuw vallen voordat het daar in de loop van de dag ook droog gaat worden. Het is nog steeds zeer koud met in de ochtend op uitgebreide schaal matig tot strenge en lokaal zeer strenge vorst van -15 tot -20 graden. Ook overdag blijf het frostig en dat geldt helemaal voor die gebieden waar mist of Hochnebel hardnekkig zijn.

Radarbeeld Alpenlanden 09h35. Via WetterOnline,de

Met de hoogdruk en de toenemende subsidentie (dalende luchtbewegingen) en een verdere in kracht afnemende oostelijke stroming kan de aanwezig zeer koude lucht van bovenaf langzaam verder gaan opwarmen. Dit proces was gisteren al mooi waar te nemen aan de hand van langzaam oplopende temperaturen in de Alpen. Zaterdag meldde bijvoorbeeld het Kleine Matterhorn (3800m) nog -30 graden, gisterochtend nog -25 graden en vanmorgen nog “slechts” -19 graden. Diezelfde opwarming trend zie we ook elders. Tegelijkertijd neemt echter ook de inversie toe en zien we juist in die onderste luchtlagen de aanwezige koude lucht verder afkoelen met daarbij dan ook de vorming van Hochnebel

De komende dagen verandert er weinig aan het boven beschreven beeld met de hogedruk en subsidentie (inversie). Vooral in de bergen schijnt de zon volop, in de lagere delen en dalen en de noordkant van de Alpenlaagland deels hardnekkige mist of Hochnebel met een bovengrens die geleidelijk daalt naar 1600 tot 1300 meter.

Nog een paar mooie shots van gisteren, de komende dagen mogen we meer van dit soort fraais verwachten vanuit het gehele Alpen gebied!

Gisteren al perfect in de Franse Alpen. Via Alpe d’Huez ‏@alpedhuez
Uit de koude wind in de zon prima vertoeven Eggishorn – Fiescheralp – Kühboden. Foto Francien Bakker
In Visperterminen is de Schneeschutrail weer geopend. Foto Gebidum – Via Heidabahn Giw AG Visperterminen Oberwallis
Zermatt Foto Daniel Ottersbach
En ook opklaringen in Saalbach, Leogang en Fiberbrunn via onze partner Onweer-Online – Justin –

In het weekend breidt invloed van een depressie boven de Middellandse Zee wat verder naar het noorden toe uit en kunnen zondag vooral de zuidwestelijke Alpen meer bewolking en mogelijk wat sneeuw gaan krijgen. Veel verder dan de noordwestelijke Italiaanse Alpenboog (Aosta) en de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) zal de neerslag waarschijnlijk niet komen. Daarover de komende dagen meer.

Wat er vervolgens in de loop van de nieuwe week gaat gebeuren is nog onzeker en dat geldt vooral voor de wat langere termijn, pak hem beet vanaf woensdag 25 januari. De modellen worstelen dan vooral met het geen het hoog gaat doen. In eerste instantie lijkt het wat naar het oosten en zuiden toe te willen gaan uitbreiden waarbij we geleidelijk in nog wat zachtere lucht (zuidweststroming) terecht zullen gaan komen. Gisteravond en ook vanmorgen laat met name het ECMWF ook opties open die een noordelijkere opbouw richting Scandinavië en west Rusland laten zien met weer de uitstroom van zeer koude arctische luchtmassa’s naar het zuiden en mogelijk ook zuidwesten.

GFS oper met de zachte oplossing vanaf medio volgende week
ECMWF met het hoog veel noordelijker en dus veel koudere oplossing

Gezien deze nog langere onzekere termijn zullen we dit maar even laten voor wat het is en de komende dagen verder vervolgen. Zeker is wel dat we in het gehele Alpengebied te maken gaan krijgen met perfect wintersport weer waarbij de extreme kou en en snerpende oostenwind er geleidelijk ook in het oosten uitgaan. De temperaturen mogen dan wel dagelijks omhoog gaan en geleidelijk tot 1500 a 1800 meter boven het het vriespunt gaan uitkomen.

Hogedruk in deze tijd van het jaar is gunstig, vooral de lage dauwpunten zijn gunstig voor sneeuw en sneeuwkwaliteit. GFS dauwpunten voor woensdag 25 januari.
Ensembles ECMWF van gisteravond met de duidelijk weer koudere oper en control run vanaf 23 januari.

Op de sneeuw en sneeuwcondities zal dit echter geen gevolgen hebben want de lucht is zeer droog en met dauwpunten van -7 tot -25 graden smelt de sneeuw niet en blijf goed van kwaliteit. Zolang er geen storingen met vochtigere lucht aan te pas komen (hoog vochtigheidsgehalte is slecht voor sneeuw) is er dus helemaal niets aan het handje en wordt het gewoon genieten van zon, sneeuw en prachtige vergezichten.

Johanns live Vlog gemist gisteren via Facebook? Check de video hier en laat Johann je vertellen over de komende droomcondities die er te wachten staan.

Vanuit een onbewolkt maar koud Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgenochtend of anders op onze sociale Media via Twitter en Facebook met nog meer weer en foto’s. Ciao

Lawinegevaar

De bergen, pistes en verse sneeuw zullen de komende dagen hun aantrekkings kracht op de wintersporters doen toenemen. We moeten echter niet vergeten dat ook het lawinegevaar buiten de pistes op de loer ligt en vooral in de noordwestelijke Staugebieden precair is. Algemeen geldt een code oranje (behoorlijk groot /3). Mede door de Treibschneeansammlungen zijn de condities verraderlijk dan wel precair. Blijf dus op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 759 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier