Algemeen: de invloed van hogedruk neemt weer wat toe en daarbij wordt vooral in de hoogte weer wat drogere lucht aangevoerd. In de onderste luchtlagen zit nog veel vocht en koudere lucht en met een noordoostelijke stroming neemt vooral aan de Alpennoordkant de kans op Hochnebel weer toe. Vanaf woensdag draait de hoogtestroming naar het westen en wordt het geleidelijk zachter. Op nadering van een depressie en eerste fronten neemt ook de wisselvalligheid vanaf woensdag weer toe.

Vanaf woensdag zachter maar geleidelijk ook onbestendiger

Gisteren stond het weerbeeld in het teken van een zwakke storing (warmtefront /occlusie). Van het noordwesten uit trokken er steeds weer wolken en wolkenvelden binnen en lokaal viel daaruit wat lichte neerslag (sneeuw). In de namiddag en avond trok er een wat actiever neerslag (occlusie storing) via de Jura de Zwitserse Alpen binnen en begon het op wat uitgebreidere schaal wat intensiever te regenen en hogerop te sneeuwen. De sneeuwvalgrens lag daarbij meest tussen de 700 en 1200 meter. De meeste zon was gisteren voorbestemd voor de oostelijke delen van de Alpen en het zuidwesten. De temperaturen kenden een grote variatie, in de oostelijke Alpen werd het nergens veel warmer dan 5 tot 8 graden, in het zuiden lokaal 15 graden. Een paar impressies van de zondag.

brecherspitz-spitzingsee
Brecherspitz und Spitzingsee. Fotot Uli@aufdenbergde
hornli-1144
Hörnli 1144m Kanton Zürich. Foto Andreas Hostettler ‏@Tanargue
cxiq7jjxaaapn62
Westendorf Talkaser, Skiwelt Kitzbueheler Alpen via Westendorf ‏@westendorf_at

En omdat het zo mooi is nog 2 Winterwonderland vanuit ValTho plaatjes van zaterdag jl.

valtho1
valtho2
Val Thorens

Vandaag stroomt er vanuit het noordoosten wat drogere lucht binnen en onder de invloed van weer wat stijgende luchtdruk wordt het of is het droog. Met de  aanvoer van de wat koudere lucht en in de onderste lagen de vochtige lucht is er wel weer kans op (hardnekkige) Hochnebel. Overdag hebben we dan te maken met een mix van wolken, wolkenvelden en opklaringen.

rad1411
Actuele radarbeeld, grijs is de lagere bewolking en Hochnebel

Prachtige Hochnebel plaatjes vanmorgen / Oben Grau – Unten Blau

0930_lm-1
hoherkasten
0930_lm-2
En het is (nog)  koud met zelfs al weer een laag ijs op de Großer Arbersee (935m)

De meeste kans op zon hebben de inner-alpine dalen (Wallis) en de zuidelijke Alpen en de gebieden die boven de Hochnebel uit toornen (1500 tot 2000 meter bovengrens). Qua temperaturen verandert er niet veel. Al naar gelang mist of Hochnebel varieert het kwik tussen de 1 en 5 graden, lokaal in het zuiden en Wallis ook weer warmer (8 tot 10). Dinsdag verandert er nog niet veel, wel zien we dat de as van de hogedrukbrug wat naar het zuiden gaat afzakken waardoor de oostelijke hoogtestroming het veld moet ruimen voor een westelijke. Daarmee gaat dan ook van west naar oost geleidelijk wat zachtere lucht naar het oosten stromen.

uk1411
UKMO dinsddag 00h00, van westen uit stroomt zachtere lucht binnen

Van westen uit zachter
Vanaf woensdag neemt tevens de invloed van een een depressie die vanaf IJsland naar de Noordzee komt afzakken toe. De fronten daarvan zullen in eerste instantie de noordelijke Alpen beïnvloeden. Vanaf woensdag moet er dus vooral aan de noordkant rekening worden gehouden met meer bewolking waaruit ook wat (buiige) neerslag kan vallen. Met de aanvoer van nog relatief zachte lucht vanuit het zuidwesten tot westen ligt de sneeuwvalgrens van west naar oost algemeen tussen de 1600 en 2000 meter. De inner-alpine Alpen en de zuidelijke Alpen houden het droog en deels is het opgeklaard of zonnig. Vrijdag en zaterdag gaat van het noordwesten uit weer wat koudere lucht binnenstromen en tevens neemt overals de onbestendigheid verder toe. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre en hoe snel de koudere lucht en de neerslag vanaf zaterdag gaan “uitpakken”.

Onzekere ontwikkelingen weekend
Het probleem zit hem in de benadering en ontwikkeling van een actieve depressie aan het einde van de week ten zuiden van Groenland (Labrador Zee). Door de advectie van een potie zeer koude lucht vanaf de pool wordt deze depressie lekker aangejaagd en zal in het weekend in ijltempo naar het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden gaan trekken. Het ECMWF gaat ervan uit dat dit laag met een hoeveelheid warme lucht aan zijn voorzijde daar min of meer voor anker gaat en we nog voordat de koude lucht die met bij de eerdere genoemde IJsland depressie vrijdag zou moeten gaan binnenstromen de kans niet krijgt en door een zuidwestelijke hoogtestroming weer naar het noorden wordt terug geduwd.

eczolt

ECMWF weekend, vlgs dit model krijgt de koude lucht vanaf vrijdag weinig kans om naar het zuiden toe uit te stromen door toedoen van afzakkend Groenland laag

Het GFS komt vanmorgen net ook als gisteren met een ander scenario. Volgens dit model kan de koudelucht (hoogtetrog) wel goed doorkomen en gaat er zich zelfs een apart laag bij Genua ontwikkelen. Tussen de Groenland depressie en dit Genualaag zien we vervolgens een tussenhoog boven west Europa liggen. Wanneer dit scneario van het GFS het gaat worden dan gaan vooral de zuidelijke Alpen heel veel neerslag krijgen die tot in de lagere delen en dalen als sneeuw zal gaan vallen. Aan de oostflank van het Genualaag wordt echter eerst nog zeer zachte (en heel vochtige) lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd, hier wordt het zo niet nog natter maar met ook een veel hogere sneeuwvalgrens.

gfszogen
Het GFS echter wel met zelfs de ontwikkeling van een apart Genualaag! Natte bedoeling met vooral aan de zuidkant dan veel neerslag
gfsrrzo
GFS met de neerslag, vooral de zuidkant wordt kleddernat dan wel wit in de bergen

Het moge duidelijk zijn dag vanaf het weekend al de ontwikkeling heel onzeker zijn, dit geldt zowel doordat de modellen met een andere oplossing komen maar eveneêns door het Genualaag. Ook voor de langere termijn, pak hem beet vanaf de maandag zien we tussen de modellen verschillen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze beide uitgaan van een markante langgolvige hoogtetrog ergens op de Atlantische Oceaan te westen van de Britste Eilanden en wij aan de voorzijde daarvan in een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming terecht zullen gaan komen.

lgtrogwo23
In de loop van de nieuwe week dan die markante langolvige hoogtetrog die helemaal tot aan Afrika uitdiept. Rechts van de hoogteas de zuidelijke zachte hoogtestroming, links daarvan de koude lucht

In hoeverre een Russisch bastion van hogedruk tegengas kan geven en hoogtelaagje (laag) van het oosten uit voor een kouder scenario gaan zorgen staat ook nog “in de sterren geschreven”.  De komende dagen zullen duidelijk moeten gaan maken waarvoor de atmosfeer in het weekend gaat kiezen! Wordt vervolgd zullen we maar zeggen!

Tot zover voor deze maandagochtend van uit een winters Termen in Oberwallis, na 2cm Neuschnee gisteravond is het nu deels opgeklaard  met nog Hochnebel boven het dal en een temperatuur van 0 graden. Sneeuwhoogte 12cm! Ciao

trem1411
Termen 1020m
bildrw1411
Iets hoger op Rosswald (1800m) net boven de Hochenebel
fels
En nog iets hoger op 2000 meter Rosswald piste Fleschboden

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 650 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer