Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  laag – Quitta –  vandaag met kern boven de Noordzee houdt vandaag nog een zuidwestelijke hoogtestroming in stand. Morgen trekt het laag verder richting het noordoosten naar Scandinavie. Tegelijkertijd snoert zich een (hoogte)laag richting de westelijke Middellandse zee uit dat vervolgens verder naar het oosten trekt. Vooral de zuidkant van de Alpen krijgt met de invloed van het hoogtelaag te maken. Vanaf woensdag wordt geleidelijk wel weer warmere lucht aangevoerd.

Weekend overgang naar stabieler en warmer “zomerweer”

Koufront en Wetterstürz met fatale gevolgen
Hoe belangrijk het weer in de Alpen is en hoe dramatisch de gevolgen ervan kunnen zijn werd afgelopen zondag weer eens duidelijk toen een koufront niet alleen voor een weersverslechtering zorgde maar ook voor een markante temperatuursdaling. In het hooggebergte daalden de temperaturen 10 tot 15 graden en vroor het in de koude lucht gewoon weer een graad of 5 tot 10. Een felle sneeuwjacht en storm hebben diverse toeren skiërs in de problemen gebracht.

In het hoogebergte is de winter weer terug gekeerd, op 3500 meter vriest het een graad of 10 en er valt sneeuw – Webcam Saas-Fee Mittelallalin
Winterse toestanden ook in de Berner Alpen – Kleine Scheidegg 2060m

Zwarte zondag Walliser Alpen
Zeer dramatisch verliep de toer voor een groep van 14 skiërs die in meerdere dagen vanaf Chamonix naar Zermatt onderweg waren. Zondag waren ze gestart vanaf de “Cabane des Dix” op 2928 meter met als doel via de klassieke route “la Serpentine” naar de berghut “des Vignettes” op 3157 meter.

Het gebied bij Arolla (Wallis) alwaar de groep in de problemen kwam

In de middag werden ze in het gebied “Pigne d’Arolla “verrast door de snelle weersverslechtering en barre winterse omstandigheden en konden niet meer verder en waren genoodzaakt de nacht in een nood bivak door te brengen. Schijnbaar waren de toeren-gangers niet goed voorbereid om het extreme winterse weer. Maandag ochtend werd de groep door een groots opgezette reddingsoperatie geborgen. Helaas was 1 persoon al overleden, 4 andere overleden later in verschillende ziekenhuizen in Wallis aan de gevolgen van onderkoeling en bevriezing en meerdere personen verkeren nog in kritieke toestand!

Hetzelfde lot ondergingen twee jonge Zwitserse bergbeklimmers in de Berner Alpen. Zondag werden ze al als vermist opgegeven en konden maandag ochtend na een zoek actie enkel nog dood geborgen worden in het gebied van de Mönch!

Ook vandaag slechte condities in de het gebied van de Jungfrau. Temperatuur – 9 graden

Het is altijd weer tragisch dat juist door het weer in de bergen en met name het hooggebergte snelle weersveranderingen zeer verraderlijk en een een dodelijk vijand kunnen worden. Wij wensen alle nabestaande heel veel sterkte de komende tijd en dat geldt ook voor de “verantwoordelijke” personen (Bergführer). Nu maar snel verder met het weer!

Koudere en onbestendige weerfase
Achter het koufront stroomde gisteren koelere maar geleidelijk ook drogere lucht over de Alpen uit. Enkel de oostelijke delen verbleven nog in de aanwezige warmere luchtmassa’s. Overdag werd het weerbeeld bepaald door mooie opklaringen afgewisseld door stapelwolken.  De opbouw van de atmosfeer was echter niet stabiel en juist door de instraling van de zon konden de stapelwolken lokaal tot het buien stadium uitgroeien.

Vooral in de ochtend scheen gisteren de zon- Foto Alta Badia
In de loop van de dag dan de vorming van stapelwolken. Foto Pilatus via Meteo-Schweiz / Pilatus. Foto E. Müller

De middagtemperaturen kwamen in de koeler lucht beduidend lager uit dan de voorgaande dagen en met 12 tot 18 graden was het meest wel gedaan. Boven de 1500 a 1900 meter viel er sneeuw. Uitzondering het zuiden en uiterste oosten alwaar het kwik nog kon oplopen tot 25 a 28 graden.

Niet alleen in de Alpen ligt boven de 2000 meter nog zeer veel sneeuw, datzelfde beeld zien we ook in de Pyreneen aen Italiaanse Apenijnen. Foto via Twitter severe-weather.EU @severeweatherEU Locally still very thick snow on Gran Sasso, the Apennines, central Italy! Note the orangish snow on the slopes, colored by Saharan dust. Report: Gianfranco Mori
Meer bewolking / neerslag
Vandaag gaat het onbestendig verder en vooral aan de noordkant zal de zon het  moeilijker krijgen in concurrentie met de bewolking en op meer plaatsen gaat er neerslag dan wel buien vallen.
De temperaturen handhaven zich op een bescheiden vrij koel niveau tussen de 10 en  16 graden, warmer en wordt het opnieuw in het zuiden en het inner-alpine Wallis. Zomerse waardes kunnen opnieuw bereikt worden in het uiterste oosten van Oostenrijk. Lokaal kan het kwik hier tot 25 a 26 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het een graad of 0 tot 4 en de vorstgrens pendelt algemeen zo rond de 2000 meter, in het oosten ook duidelijk hoger.
Vanaf woensdag liggen de Alpen in het overgangsgebied van hoge druk boven Scandinavie en lage druk boven de Middellandse Zee. Een apart hoogtelaag verliest naarmate de week vordert geleidelijk aan kracht en invloed.

Vanaf woensdag gaat aan de noordoost flank van het hoogtelaag boven Z-Italie geleidelijk warmere lucht naar het west uitstromen
Het blijft vooral in de zuidelijke Alpen onbestendig met in de Stau ook langer aanhoudende en deels intensieve neerslag. Vooral langs de binnenste westelijke Alpenboog moet in de Stau met veel neerslag rekening worden gehouden, lokaal gaat er 50 tot 100 mm vallen.
Nog veel meer neerslag wordt er verwacht in het noorden van Italië en op Corsica en Sardinie. Hier zijn neerslaghoeveelheden tot 150 a 200 mm mogelijk.
Overgang zomers weerbeeld
Vanaf vrijdag neemt de invloed van de noordelijke hogedruk geleidelijk verder toe en gaat het weerbeeld onder het regime van een apart hoog met kern boven Denemarken verder verbeteren.  Met meer zon en oplopende temperaturen keer in het weekend het zomerse karakter dan weer terug.

GFS 500 hPa voor zaterdag 5 mei
Vooral in het zuiden als ook in de bergen kan in de loop van de dag door de dagelijkse gang lokaal een “zomerse” bui tot ontwikkeling komen. De  middagtemperaturen stijgen weer naar 20 tot 25 graden en lokaal ook nog hoger. Ook in de bergen gaat het kwik weer omhoog met een vorstgrens die richting de 3500 gaat stijgen.

Ook de nieuwe week verandert er niet veel aan de constellatie met hogedruk boven noor Europa en een wat vlakkere drukverdeling naar het zuiden toe. De temperaturen handhaven zich op een zomers niveau en de kans op lokale regen of onweersbui(en) blijft met de vlakke druk verdeling en lagere druk boven zuid Europa bestaan.

Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen. Tot zover voor nu vanuit een grijs, kil en regenachtig Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 6 in het hooggebergte en 4 a 3 in de lagere delen en dalen. In het oosten met meer zon 9 tot 6

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 267 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier