Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 


Algemeen:  een uitloper van het Azorenhoog – hoog Hanna – drukt toenemend de zomerse stempel op het weerbeeld in de Alpen. Een overtrekkend warmtefront zorgt vandaag tijdelijk voor wat meer overtrekkende (hogere) wolkenvelden. De komende week staat in het teken van (zeer) warm zomerweer, door een toenemende vlakkere drukverdeling nemen de onweerskansen geleidelijk wel weer toe.

Woensdag donderdag lokaal weer 35 graden

Onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog – Hanna – was het gisteren in de westelijke en zuidelijke Alpen al heerlijk zomers vertoeven. De zuidkant profiteerde bovendien nog van de extra afdrogende effecten van de Nordföhn (Noord-Zuid drukverval tot 8 hPa).

Lenticularis wolken gisteren boven de Aletsch Arena, gezien vanaf Rosswald (kidspark)
De Föhn altijd weer garant voor mooie wolkenluchten -lenticularis – Föhnfische Walliser Alpen. Foto Twitter Joël Fisler‏ @fisler
Cumulus Lenticularis boven de Walliser Alpen. Joël Fisler‏ @fisler
Tot 24 graden op 1000 meter en 28 graden in het dal. Foto tuin en weerstation Brig-Termen (Alpenweerman /MeteoOberwallis /meteoCentrale)
Ook de zuidkant profiteerde van de afdrogende werking van de Nordföhn. Foto Gardameer via Visit Trentino‏ @VisitTrentino

De temperaturen stegen met de zon en föhn tot 23 a 28 graden en aan de zuidkant lokaal tot 30 graden. Minder fraai was het daarentegen nog aan de noordkant van de Alpenhoofdkam waar zich in de nasleep van de wegtrekkende hoogtetrog en koufront nog koelere en vochtigere lucht stuwde. Vooral naar het oosten toe frustreerde de bewolking de zon en er viel ook nog wat neerslag (buitjes).

Ook gisteren nog de nodige onbestendigheid in het noorden. Foto Innsbruck-airport via Twitter Lukas Lehner‏ @MeteoLukas

Vandaag zondag wordt er verder gesleuteld aan het zomerse herstel, wel moeten we van west naar oost nog even door een schampend warmtefrontje heen bijten. Tijdelijk kunnen er wat meer hogere wolkenvelden overdrijven en in de noordelijke Stau van de oostelijke Alpen valt nog een laatste buitje.

Met de zon stijgen de middagtemperaturen naar  17 tot 24 graden in het noorden en 25 tot 30 graden inner-alpin en het zuiden en zuidwesten. Op 2000 meter wordt het een graat of 5 tot 12 (noord / zuid) en een vorstgrens die circa rond de 4000 meter zal liggen.

Radarbeeld Europa / Alpen 08h50. Via Wetteronline.de.  Onrustig met fikse regen en onweersbuien momenteel op een koufront (hoogtetrog) vanaf Sicilië tot over de Balkan. Warmtefront (hogere)bewolking Benelux NW Duitsland -Frankrijk

Kijken we nog even naar het weer op Silverstone – British F1™ Grand Prix 2017 dan lijken de kansen goed dat deze droog zal verlopen. In hoeverre de lucht gaat opklaren is nog even afwachten. Temperatuur graadje of 22! Succes Max!

Maandag volgt dan verder herstel naar (zeer) warm zomerweer. De middagtemperaturen gaan dagelijks nog in de lift en op uitgebreide schaal wordt het weer tropisch. Woensdag donderdag kan het kwik lokaal tot 33 a 35 graden stijgen. Doordat de hogedrukinvloed geleidelijk wat afneemt (vervlakt) en de luchtvochtigheid vanuit het zuidwesten wat toeneemt gaan ook de onweerskansen met het vorderen van de week weer toenemen.

Later in de week moeten we de ontwikkelingen van een Brits laag goed in de gaten gaan houden, GFS voor vrijdag

Richting het einde van de week zou uitgaande van een Atlantische depressie op weg naar de Britse Eilanden een een koufront vooral in het noorden voor een afkoeling kunnen gaan zorgen waarbij ook de onbestendigheid (onweersbuien)  nog verder toeneemt. Voor het front uit wordt met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming echter ook zeer warme  lucht naar het noorden toe op transport gezet.

GFS ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen

Het is dan ook nog onzeker in hoeverre de strijd tussen de  zeer warme lucht vanuit het zuid(westen) en de minder warme lucht uit het westen zal gaan uitpakken!  Later meer over deze ontwikkelingen. Fijne zondag en ciao vanuit Termen In Oberwallis.

De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 9 (1000 meter hoogte)  en 11 (2000 tot 3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 563 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Geleidelijk weer tropisch maar ook toenemende onweerskansen”

 • Martijn
  16 juli 2017 at 09:34

  Voor oostenrijk volgende week lijkt het een stuk koeler uit te pakken graad of 20, of zie ik het verkeerd johann?

 • Johann
  16 juli 2017 at 09:47

  @Martijn Van westen uit opdringerige hoogtetrog en koufront met idd enige afkoeling. Hoe dat gaat uitpakken is echter nog onzeker. Overigens zou ik me geen zorgen maken, minder warm is geen probleem en zodra de zon erbij komt is het prima vertoeven in de bergen ook bij lagere temperaturen. De komende dagen meer over de in detail nog onzekere ontwikkelingen

 • Martijn
  16 juli 2017 at 10:13

  @johann de lagere temperaturen maken me ook niet uit. Als we maar niet wegspoelen door de regen 🙂

 • Johann
  16 juli 2017 at 10:36

  @Martijn Ik zou me geen zorgen maken, dat zal enkel gebeuren bij aanhoudende NW of N Stau en dat lijkt niet te gaan gebeuren. Dat Britse laag gaat volgende week een noordoost koers vervolgen (Britse Eilanden – Scandinavie) en de hoogtetrog oostelijk. Dat betekent dat de afkoeling en neerslag met tijdelijke Stau vanaf midden volgende week wrs niet lang zal aanhouden, Een beetje een patroon van wat we de laatste tijd steeds weer zien en samenhangend met de steeds weer wat afzakkenden meanderende jetstream. Of tegen het einde van de maand het hoog er dan weer inkomt of dat we met een meer zonaal patroon te maken gaan krijgen is nog uiterst onzeker.

 • Martijn
  16 juli 2017 at 10:47

  @johann bedankt voor de uitgebreide reacties! Stel ik zeer op prijs, we houden de berichten in de gaten!

 • Martijn
  17 juli 2017 at 16:36

  Kan je nog een kleine update geven johann? Over volgende week?

 • MrB
  20 juli 2017 at 07:09

  Hoi Johan, is er nog een update voor Oostenrijk/Tirol ?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier