Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  achter een koufront wordt koele vochtige lucht aangevoerd welke vooral in de noordoostelijke Alpen Staubewolking en neerslag geeft. Elders wordt de lucht door een tussenhoog tijdelijke droger. Na een tijdelijke weersverbetering volgt dinsdag een warmtefront, het koufront staat voor de woensdag op het weermenu. Vanaf donderdag vrijdag met stijgende luchtdruk oplopende temperaturen en overgang naar rustig, zacht en meest zonnig herfstweer.

Eerst nog onbestendig en tijdelijk kouder

Vooral de zuidwestelijke, de inner-alpine regionen (Wallis) als ook de oostelijke Alpen konden gisteren tussen de storingen door nog even profiteren van zonnige momenten. Elders was het de bewolking die het weerbeeld bepaalde en lokaal viel daaruit ook wat neerslag. De bewolking en neerslag hadden te maken met een overtrekkend warmtefront in de ochtend gevolgd door een koufront in de middag en avond. De middagtemperaturen bewogen tussen de 12 en 16 graden, lokaal in het zuiden en Wallis tot 18 a 20. Met het warmtefront steeg de vorstgrens naar circa 2500 meter

Geen zon maar wel een heerlijke herfststemming gisteren in Mittelberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge
Voorlopig nog werkeloos de sneeuwkanonnen op de Axamer Lizum (Stubaier Alpen,Tirol). Foto Alpenweerman Roy Molenaar (Innsbruck)
Bewolkt en wat sneeuwval gisteren in de regio van de Wetterstein / Meilerhütte Haus (2366m)
Winters Sölden, Schwarzeschneidbahn (3000m)
En ook in het Berghotel Rudolfshütte 2315m
Kaprun Hochgebirgsstauseen – Heinrich- Schwaiger-Haus (2802m)

Achter het koufront stroomde weer koudere lucht binnen waardoor de vorstgrens in de loop van de nacht op maandag weer daalde naar 2200 tot 1800 meter. De sneeuwvalgrens daalde (daalt) naar 1800 meter en tot lokaal 1000 meter in de noordoostelijke Alpen. De middagtemperaturen variëren al naar gelang neerslag en bewolking dan wel de zon tussen 6 en 16 graden.

De laagste waarden gelden voor de noordoostelijke en noordelijke Alpen.  Van het westen uit gaat het weerbeeld met het vorderen van de dag geleidelijk weer verbeteren en krijgt ook de zon weer meer en meer speelruimte. Het langst bewolkt blijft het naar het oosten toe en in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam.

Radar vanmorgen 08h45. Via WetterOnline.de
Weer wat verse sneeuw vanmorgen op de Lauberhorn 2325m
En in Adelboden – Lenk
Ook in Zermatt weer een laagje van het witter goud  vanmorgen. Foto via Tamara Casile-van Den Berg

Dinsdag met zet de weersverbetering verder door onder invloed van naar het oosten verder trekkend tussenhoog. Met een naar zuidwest draaiende stroming wordt weer zachtere lucht aangevoerd en gaan de temperaturen vooral in hogere delen weer flink in de lift. De zuidwestelijk hoogtestroming trekt geleidelijk verder aan op nadering van een volgend koufront dat samenhangt met een actieve depressie in het zeegebied tussen IJsland en Schotland.

GFS 500 hPa met de zachte zuidwestelijke stroming voor de dinsdag. Ondersteund door een warme rug gaan de temperaturen in de bergen weer flink in de lift

Door de weer toenemende drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant, drukgradiënt oplopend circa 5 hPa, wordt het aan de noordkant en de inner-alpine regionen föhnig. De middagtemperaturen stijgen naar 16 tot 20 graden en met föhn ook nog wat hoger. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 3 tot 9 graden en de vorstgrens naar 3300 tot 3800 meter.

In de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdag op nadering en passage van het koufront van west naar oost föhn einde en inzettende neerslag. Sneeuwvalgrens van het westen uit weer dalend naar 2000 tot 1700 meter en vorstgrens naar 2200 tot 1900 meter.

Woensdag en krijgen we weer te maken met een koufront, er gaat weer neerslag vallen en tijdelijk wordt het weer kouder

Donderdag hebben vooral de noordelijke Alpen nog te maken met de koudere vochtige luchtmassa’s en Norstau bewolking en neerslag. Elders begint het weerbeeld met stijgende luchtdruk van het westen uit geleidelijk weer op te knappen. Vrijdag overal verder inzettende weersverbetering, steeds meer zon en vooral in de bergen weer markant zachter! In de de lagere delen en dalen toenemende kans op mist of Hochnebel.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De inzettende weersverbetering hebben we te danken aan het Atlantische hogedrukgebied bij de Azoren dat tot in het weekend met zijn zwaartepunt richting zuidoost en oost Europa aan de wandel gaat. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan tot over de de Azoren als ook boven Scandinavie lagedruk.

Grote delen van west en centraal Europa krijgen dan te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer zachte en vrij droge lucht wordt aangevoerd. De subsidentie hogedruk zorgt voor verdere opwarming in de hogere atmosfeer en dus ook in de hogere Alpen met een vorstgrens die op 3700 a 3800 meter komt te liggen. De maxima stijgen al naar gelang de zon en of föhn naar 20 top 25 graden waarbij de hoogste waardes vooral in de wat hoger gelegen regionen (800 tot 1000 meter) gehaald zullen gaan worden

Opvallend overigens ook de warmte in delen van zuid Frankrijk, hier kan het kwik in het weekend en begin volgende week tot 25 a 30 graden gaan oplopen, met evt föhn effekten (Pyreneeën) mogelijk ook nog hoger!

Naar verwachting zal deze drukverdeling tot in het begin van de nieuwe week aanhouden en mogelijk ook nog langer. Het blijft dus voor de tijd van het jaar vooral in de bergen zeer zacht. De lagere delen en dalen moeten rekening houden met Hochnebel en mist die hardnekkig kan zijn. Onder de grijze deken (subsidentie inversie) dan ook de laagste temperaturen.

Een overgang naar een kouder herfstweer of zelfs een vroege winterinval in de bergen is vandaag niet uit de kaarten op te maken. Of dat de komende dagen misschien nog gaat veranderen gaan we in onze volgende weerpraatjes verder vervolgen

Tot zover voor dit moment, ik ga me zo klaarmaken voor vertrek voor een paar dagen naar het hier nabij gelegen Saas-Fee (1800m) waar voor morgen dinsdag een excursie samen met 2 klassen van het Lodenstein College uit Amersfoort naar het gletsjergebied rond de Mittelallalin (3500m) op het programma staat.

En laat het tussen de storingen door juist dinsdag heel fraai weer te gaan worden in de zuidelijke Walliser Alpen. En natuurlijk zullen we net als  de voorgaande jaren via de Website en sociale media hier weer verslag van doen. Beelden excursie VLC oktober 2018 zie – HIER

Fijne dag, blijf volgen en ciao vanuit Termen in Oberwallis

Skipiste Fleschboden Rosswald met de angesuckerte bergen van de Simplon op de achtergrond. Via Meteo-Oberwalis.ch

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 441 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier