Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een noord-zuid georiënteerd front sleept over de centrale Alpen en daarmee houdt de tweedeling tussen west en oost aan. Met de verplaatsing van een kleinschalig laagje naar het noordwesten kan de Stau neerslag zich van het zuidoosten weer wat verder over de Alpen en uitbreiden. De westelijke Alpen verblijven daarbij in de koudere lucht, de oostelijke Alpen tijdelijk in veel zachtere luchtmassa’s.

Lokaal al 150 tot  200 cm sneeuw

Uitgaande van laag Wenke en een daarin opgenomen laagje boven de Alpen hield ook gisteren de krachtige zuidelijke hoogtestroming aan.

De weerkaart met isobaren en fronten van de Duitse Weerdienst (DWD) voor vanmiddag 12h00

Langs de centrale Alpen zuidkant viel onveranderd een aanhoudend intensieve neerslag. Boven de 700 a 1200 meter was dat in vaste vorm en lokaal is er tot gisteravond 100 tot 200 cm sneeuw gevallen. Hieronder een “Vorweihnachtstimmung vanuit het Italiaanse Livigno (1850m) gisteravond.

Elders was het overwegend droog of nam de neerslag af. Met het verplaatsen van het laagje boven noord Italië naar het noorden draaide in de loop van de dag de hoogtestroming wat meer naar het zuidoosten en kon de vochtigere lucht zich weer wat verder naar het noorden en westen verplaatsen.

Tijdelijke verzachting oostelijke Alpen

Omdat het laagje aan zijn west flank ook een portie veel zachtere lucht mee op sleeptouw nam begon het kwik in de oostelijke Alpen geleidelijk op te lopen. Dit had ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens en deze steeg in de middag en avond in de oostelijke en zuidoostelijke regionen lokaal tot 2000 meter.

Langs de oostelijke Alpennoordkant was het met de föhn nog een stuk zachter en hier steeg het kwik lokaal tot 12 a 14 graden en de sneeuwvalgrens, tot zover hier überhaupt een thema tot 2200 meter.

Grote verschillen ook vandaag sneeuwvalgrens. Kaart voor vanmiddag 13h00 model ICON

Aan de oostflank van het laagje (en front) kon in de westelijke Alpen tot over het westen van Oostenrijk (Vorarlberg, Tirol) de koudere lucht zich vastzetten. Met de opkomende neerslag viel er hier sneeuw vanaf 800 tot 1000 meter en lokaal later op de avond en in de nacht door begeleidende neerslag tot in de dalen.

Ook het Oberwallis kreeg in de late middag en avond te maken met inzettende neerslag en boven de 800 meter sneeuw. Deze intensiveerde zich in de avond steeds verder en uiteindelijk sneeuwde het tot in het Rhonedal (650m). Gisteravond voor en op weg naar mijn werk kon ik nog deze fraaie sneeuw plaatjes maken.

Tuinhuisje gisterenavond 22h00

Parkeerplaats 

Vandaag verandert er in grote lijnen niet veel aan de hier boven beschreven constellatie en weerbeeld. Overdag zal de neerslag tijdelijk in kracht afnemen en met een beetje geluk wordt het een aantal uren droog. In de loop van de middag of avond gaat de neerslag van echter opnieuw weer opleven.

Radarbeeld Alpen 09h00

Actueel hier in Termen (1020m) nog lichte sneeuwval, temperatuur -1.1°C. Sinds gistermiddag 18h00 is er 42 cm gevallen en er ligt nu bijna een halve meter.

Hieronder een paar shots van het winterwonderland op deze 6 december en te beginnen met een filmpje van 4 minuten gemaakt vanuit de auto (Subaru Tribeca 4×4) op terugweg van het werk in Visp (650m) naar Termen ( 1020m).  De beelden zijn van het laatste stuk vanaf het dorp Ried-Brig (900m) tot de parkeerplaats in Termen. Links van de weg de Simplonpassstrasse richting Italiaanse grens (Gondo). Geniet even mee

Langs de centrale Alpenzuidkant valt in de Südstau ook vandaag weer aanhoudend en intensieve neerslag. In de wat zachtere lucht sneeuwt het in de westelijk delen tussen de 800 en 1200 meter, in de oostelijke Alpen met 1500 tot 1800 duidelijk hoger. Inner alpin en in de meer beschutten dalen door neerslag afkoeling echter ook belangrijk lager. Meer naar het westen varieert de sneeuwvalgrens al naar gelang neerslagafkoeling tussen de 400 en 900 meter.

Aanhoudend onbestendig met sneeuw. Kouder

Ook met de start van de nieuwe week valt er in de Südstau van de centrale Alpenhoofdkam meest aanhoudend en intensieve neerslag waarbij ook de aangrenzende Alpenhoofdkam en inner alpine regio’s nog wat van de neerslag gaan mee pakken.

Omdat de koudere lucht vanuit het westen weer verder naar het oosten kan uitstromen zal de sneeuwvalgrens overal weer wat lager gaan uitvallen en meest zo tussen de 400 en 900 meter komen te liggen. Het weerbeeld kenmerkt zich verder door veel bewolking en steeds weer kan er sneeuw of sneeuwbuien vallen.

Neerslag / Sneeuw

Het zwaartepunt van de neerslag en sneeuwval zal vandaag en ook met de start van de nieuwe week in de Südstau liggen. De modellen berekenen extreme neerslag hoeveelheden die kunnen oplopen tot 200 a 300 mm of zelfs nog meer. Al naar gelang sneeuwvalgrens, vorstgrens wordt er in de Südstau 150 tot 300 cm aan sneeuw berekend.

Arpege sneeuw cumulatief tm woensdag 9-12

Doordat we tijdelijk in de oostelijke Alpen ook met een duidelijk hogere vorst en sneeuwvalgrens te maken hebben zal het sneeuwdek hier tot wat grotere hoogtes “in regenen” of deels ook smelten. De extreme neerslag sneeuwval al of niet in combinatie met de sterk wisselende condities zullen voor overlast gaan zorgen in de vorm van lokale overstromingen, modderstromen, Schneebruch, verder stijgend lawine gevaar.

Diegenen die in de Alpen onderweg zijn moeten rekenen op vertragingen en bepaalde regio’s zullen slecht of überhaupt niet meer toegankelijk zijn of tijdelijk worden afgesloten (lawinegevaar). De komende dagen gaan we hier zeker meer van horen.

10h30 en inmiddels lopen de meldingen al binnen van overlast en schade door oa lawines. Dez is van vanmorgen in het Defereggental (Hopfgarten). foto: Brunner Images / via Hans ter Braak @hansterbraak

Langere termijn

De onbestendige “koude anomalie” zal tot in het volgende weekend aanhouden. Vanaf dan lijkt de hogedruk weer de scepter op te nemen. GFS laat west Europa en de Alpen vanaf het weekend weer in veel zachtere lucht terecht komen. Het ECMWF waarschijnlijk pas vanaf begin van de week. Ook hier zien we meer hogedruk invloed echter met een wat andere positie en verloop hoogteas.

GFS oper met de hogedruk en veel zachtere ZW stroming maandag 14-12

Gezien de nog vrij lange termijn van een week of meer heeft het nog weinig zin om daar verder wat over te zeggen. Evengoed gaan koudere oplossingen het winnen. Sowieso is hogedruk in deze tijd van het jaar positief voor de sneeuw en het sneeuwdek. Dat geldt met name in de bergen en skigebieden. Zachter of niet, de komende dagen maar eens verder vervolgen.

Tot zover voor dit moment. Een fijne zondag, blijf volgen en dan graag tot een later tijdstijd. Ciao. Onderstaand nog het Alpenweerman sneeuwmeetveld op Rosswald (1800m)

(Visited 1.505 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier