Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk boven de Middellandse Zee en hoge druk boven Scandinavie liggen de Alpen ook vandaag nog in een zeer koude (noord)oostelijke hoogtestroming. Vanaf donderdag draait de hoogtestroming naar het zuidwesten en stroomt geleidelijk minder koude lucht binnen waarbij het aan de noordkant föhnig wordt.

Extreme kou bereikt climax

Gisteren hadden we te maken met een overwegend zonnige maar ook zeer koude winterdag. Na de zeer koude start met strenge tot zeer strenge vorst ging het ook overdag ondanks de zon frostig verder. (zie ook Vlog vanuit de tuin in Termen hieronder)

Afgelopen nacht ging het kwik onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer snel onderuit en werd het bitterkoud met op uitgebreide schaal weer strenge tot zeer strenge vorst (-15 tot -25 graden of meer).

Op de Glattalp (1858m) , het bekende koude-gat in het Zwitserse kanton Schwyz, daalde het kwik in de vroege ochtend naar – 36.8 graden en dat is zo’n graad of 5 kouder dan op de hoogste toppen. Zo meldden bijvoorbeeld de Sonnblick (3105m) in Oostenrijk en de Mittelallalin (3500m) in Zwitserland “slechts” -30 graden!

Hieronder nog een korte impressie van de maandag;


Snow Space Salzburg Via Esther van der Plaat

De zon schijnt maar het is hier knetterkoud! Van neus tot teen ingepakt dus en lekker op een terrasje word ‘m ook niet echt. Wel supersneeuw. Enig idee welke BN -er er verscholen gaat achter deze woorden en ski outfit???!
Op kou kan je je kleden, kou is een emotie en kan je uitzetten. Ik heb ze allemaal gebruikt vandaag. Wat blijft zijn waanzinnige piste condities en soms een flauw zonnetje, dan neem ik dat beetje kou er wel bij . Aldus Erik via Twitter Erik dN @Feyespector – Vanuit Westendorf
Erik dN @Feyespector – Vanuit Westendorf
A. Peters‏ @Petersanp – Koud, maar dik aangekleed is het gewoon GENIESSEN!!! @SFL_Tirol
Domobianca 1800m – 18 graden maar “wij” zijn bikkels en met de zon en goede kleding goed te doen. Foto ’s via Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg  / Domodossola, Verbano-Cusio-Ossola
Giuseppe Casile enTamara Casile-van Den Berg bij Domobianca.
Bodensee. Foto via Andreas Hostettler @Tanargue /- Meteoblog @meteoschweiz Foto Roland Morgenthaler / #Romanshorn #Bodensee

Nogmaals zeer koud
Vandaag verandert er niet veel aan het extreem koude weer. Hoog Hartmut is met zijn kern iets naar het zuiden opgeschoven en daarmee is de stroming wat meer oostelijk geworden.

Echter ook uit die hoek wordt vandaag nog zeer koude droge arctische lucht aangevoerd. Vooral in het westen en zuiden krijgt de zon ondanks overtrekkende hogere wolkenvelden weer veel speelruimte, meer naar het oosten zit meer en ook wat dikkere (hogere) bewolking. Verder natuurlijk ook weer de soms hardnekkige Hochnebel met een bovengrens van 2000 tot 2500 meter die lokaal wat kan uitsneeuwen

Radar 09h30. Bron Wetteronline.de

In de lagere delen en dalen vriest het vandaag 3 tot 14 graden, op 2000 meter zo’n graad of 20 en op 3000 meter een graad of 26! De wind is meest matig uit noordoostelijke richtingen!

Geleidelijke verzachting
Na een opnieuw zeer koude nacht verandert er woensdag in eerste instantie nog niet veel aan het winterse weerbeeld. In de middag krijgen de het westen en ook zuiden echter te maken met opkomende wolken(velden) die een weeromslag aankondigen. Vooral in het westen gaan de temperaturen al wat in lift.

GFS 500 hPa donderdag 00h00 met de naar ZW draaiende hoogtestroming
en de T850 hPa kaart

In de loop van de woensdagavond en nacht op donderdag gaat onder invloed van het Azoren laag dat naar de Britse Eilanden trekt de hoogtestroming geleidelijk de zuidwesthoek opzoeken en wordt er geleidelijk zachtere en toenemend ook vochtigere lucht aangevoerd. Door toenemende drukverschillen tussen de zuidelijke Alpen en noordelijke Alpen (drukoverschot zuidkant tot 8 hPa) wordt het aan de noordkant föhnig.

GFS vrijdag met aan de noordkant föhnige condities

Donderdag en vrijdag zet de verzachting van het zuidwesten uit verder door en tot en tot zaterdag zal de kou ook uit de oostelijke Alpen verdreven zijn. Op 1500 meter hoogte is het dan maar liefst weer  een graad of 20 tot 25 warme dan vandaag.

Tijdens het verdrijven van de zachtere lucht gaat er ook neerslag vallen waarbij de sneeuwval geleidelijk gaat stijgen vanaf de lagere delen en dalen naar 700 tot 1000 meter en vrijdag zaterdag tot 900 a 1300 meter. Tijdelijk is er ook ijsregen en -of ijzel mogelijk!  Grotere neerslaghoeveelheden worden er met uitzondering van de zuidwestelijke Franse (Zee)Alpen en de Italiaanse Ligusrische Alpen niet verwacht. (Zie kaart hieronder). Dat geldt met name voor de Alpennoordkant alwaar de föhn de lucht afdroogt en voor drogere condities zal gaan zorgen.

Arpege sneeuwval cumulatief tot zaterdag 00h00

Het weekend gaat zacht en wisselvallig verlopen met een afwisseling van zon, wolken en neerslag of buien. In het noorden deels ook föhnig en droog. De sneeuwvalgrens varieert tussen 1000 en 1500 meter.

Het weekend staat in het teken van een ZW stroming en de aanvoer van zachte lucht

Volgende week verblijven de Alpen onder lagedruk en met een straalstroom die  ten zuiden van de Alpen verloopt blijft het wisselvallig. Periodiek wordt daarbij wat zachtere en dan weer wat koudere lucht aangevoerd. Een markante verzachting dan wel weer kouder weertype is niet aan de orden. Geen vlees geen vis zullen we maar zeggen. De komende dagen dan  meer details voor de langere termijn.

GFS ensembles Alpennoordkant

Vanuit een onbewolkt winters Termen een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.305 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier