Advertentie 

Algemeen; zwakke hogedruk en een ijskoude noordoostelijke stroming bepalen tijdens het weekend het weerbeeld in de Alpen. Maandag trekt een warmte front over de noordelijke Alpen en komt er een einde aan de zeer koude noordoostelijke stroming.

Weekend nog (zeer) koud

Gisteren zaten we diep in de koude polaire lucht en door de Höhenkaltuft viel er lokaal een sneeuwbui of sneeuw. Wat meer sneeuw viel er in de westelijke Alpen tot over de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon). Al met al weer een onvervalste winterdag vroeg in december;

Winter puur in de Franse Alpen! Courchevel Officiel‏ @courchevel
En datzelfde geldt ook voor het Engadin St. Moritz – @EngadinStMoritz

Tussen hoog Anke, vandaag met kern boven de Atlantische Oceaan, en een laag met kern op weg naar de Tyrreense Zee is de stroming naar het noordoosten tot oosten gedraaid. Een tussen hoog zal dit weekend de  vleugels  over de Alpen uitslaan en daarmee wordt de buiigheid onderdrukt of gaat er zelfs geheel uit.

De zuidwestelijke Alpen tot over de zuidelijke Walliser Alpenhebben vooral vandaag nog te maken met het laag boven de Middellandse Zee en daar valt sneeuw. Elders met de noordoostelijke stroming en de hoge druk ook kans op Hochnebel en mist.

Het is koud met maxima maar net boven nul en in de bergen Dauerfrost. Op 2000 meter vriest het 7 tot 10 graden en op 3000 tot 3500 meter 13 tot 17 graden!

Winter wonder land Kleinwalsertal: Foto Odette ter Braak @odetterterbraak

En nog een video fragment van Odette in de sneeuw in het “Schneeloch” Kleinwalsertal

Morgen zondag verandert er in grote lijnen, de sneeuwval in het zuiden gaan afnemen en later op de dag neemt elders vanuit het noorden de bewolking weer toe op nadering van een warmte front. Dit warmte front gaat vooral op maandag wat (lichte) neerslag geven. Met het instromen van wat zachtere lucht zal de sneeuwvalg iets hoger gaan uitkomen, pak hem beet zo tussen de 600 en 800 meter.

Dinsdag en woensdag en deels ook nog donderdag gaat een van de Atlantische Oceaan inschuiven hoog vooral in de bergen voor een weersverbetering zorgen. Elders, en dat geldt speciaal voor de noordkant toenemende kans op Hochnebel of mist.

Dinsdag tm vrijdag hogedruk en geleidelijk minder koud. Het laag op de Atlantische Oceaan gaat vanaf donderdag (dan op de Noordzee aangekomen) een belangrijke rol spelen

Door de aanvoer van zachtere lucht en binnen het hoog (dalende lucht beweging / subsidentie) gaan de temperaturen geleidelijk nog wat verder omhoog en vooral in de bergen zal het in vergelijking met nu een heel stuk zachter en ook aangenamer zijn.

Frontale neerslag / sneeuw
Maar even van genieten zou ik zeggen want vanaf donderdag komt de “winterse” klad er weer in. De laatste dagen was onze aandacht al gericht op een depressie die begin van de week vanaf het zee gebied westelijk van de Azoren via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekt. Dit systeem neemt een portie zachtere lucht mee op sleeptouw en dat gaan we vooral donderdag (tijdelijk) merken.

GFS donderdag 18h00 met het opkomende koufront en pre-frontaal de zachte lucht en Südföhn

De donderdag zal nog optimistisch gaan start gaan maar in de loop van de middag en avond gaat de bewolking in de westelijke Alpen snel toenemen en volgt er neerslag. Het oosten houdt het ook dan nog droog. Met aanvang van de neerslag sneeuwt het vanaf 1000 tot 1500 meter, inner-alpin en in het zuiden ook nog lager.

Neerslag donderdag 18h00

In de loop van de nacht op vrijdag en op vrijdag overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen, de meest neerslag wordt door de Südstau aan de zuidkant verwacht. Aan de noordkant wordt het vanaf donderdag tijdelijk föhnig.

Zeer (koud) / sneeuw(buien)
In de loop van de vrijdag en het weekend geraken de Alpen en grote delen van Europa weer toenemend in de (zeer) koude polaire luchtmassa’s die zelfs helemaal tot over de westelijke Middellandse Zee en noord Afrika gaat uitstromen. Het wordt dan weer ijzig koud en sneeuwstoringen (lage druk gebiedjes) kunnen periodiek sneeuw gaan geven.

In hoeverre een zwak tussenhoog de sneeuw(buien) zal weten te onderdrukken en hoeveel sneeuw er waar precies zal gaan vallen is op dit moment nog absoluut onduidelijke. Duidelijk is wel dat na een  tijdelijke verzachting het koude noordelijke stromingspatroon gewoon weer terug komt!

Kijken we dan ook nog even naar de nog langere termijn 10 tor 15 dagen dan kunnen we met een zeer zuidelijk verlopende polaire jet maar één conclusie trekken; aanhoudend “winters” met meer sneeuwval!

GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Fijne dag vanuit een bedekt en koud Oberwallis, Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 857 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Geleidelijk minder koud, meer sneeuw en kou in de maak”

  • plentysnow
    2 december 2017 at 14:26

    Ziet er goed uit!
    Met Kerst voldoende sneeuw inneralpin en aan de Zuidkant van de Alpen?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier