Advertentie 

Algemeen: Vandaag en morgen hebben de Alpen nog te maken met een duidelijke tweedeling met veel zon in het westen en bewolking en neerslag in het oosten. De temperaturen zijn aan de zachte kant, vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam. Vanaf het paasweekend zorgen verschillende depressies ervoor dat de stroming naar het noordwesten en noorden draait en wordt het overal een pak kouder. Deze temperatuursverandering gaat uiteraard niet zomaar gebeuren, er gaat dan ook neerslag vallen in quasi de hele Alpen. Het mag duidelijk zijn dat de lente zich eventjes terugtrekt.

Het witte goud is terug op komst!

Veel Alpenbewoners maken zich op voor de zomer en zijn blij dat de sneeuw stilaan wegsmelt. Echter, vanaf het weekend lijken koude pulsen regelmatig voor sneeuw te zorgen over quasi de hele Alpen. Hoe het allemaal in zijn werk zal gaan leest u op deze website vandaag en de volgende dagen.

Vandaag: Het is reeds duidelijk op de radar- en satellietbeelden dat het weer in de Alpen vandaag sterk in twee gedeeld is. In het oosten zorgen de aanvoer van vochtige zeelucht uit het noordwesten voor veel bewolking  en ook wat neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam. Deze neerslag neemt in de loop van de dag snel af in intensiteit en op steeds meer plaatsen wordt het droog. De bewolking blijft wel veelal aanwezig al verschijnen er ook wel enkele opklaringen. Een heel ander weertype in de westelijke, centrale en zuidelijke Alpen alwaar de zon er vanaf deze ochtend bij is en bijna niet meer zal weggaan. De temperaturen zijn De nulgradengrens ligt tussen 2700 en 3000 meter in het westen en zuiden en 2500 meter in het oosten. De neerslag valt onder vaste vorm vanaf pakweg 1800-2000 meter.

Een duidelijke tweedeling in de Alpen met bewolking en neerslag in het oosten en veel zon elders. Bron: sat24

Morgen: De Alpen kunnen morgen genieten van een uitloper van hogedruk. De bewolking in het oosten lost grotendeels op waardoor het weerbeeld een pak aangenamer oogt. Stapelwolken zorgen ongetwijfeld voor prachtige panorama’s boven de nog besneeuwde bergtoppen. Hoe meer naar het oosten, hoe meer (stapel)wolken. De nulgradengrens blijgt schommelen tussen 2500 en 3000 meter waarbij de hoogste temperaturen bereikt worden net ten zuiden van de Alpenhoofdkam.

De straalstroom met ten noorden het slechtere weer komt vrijdag duidelijk niet in de buurt van de Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Paasweekend: Zaterdag draait de wind naar het noordwesten en wordt er geleidelijk frissere lucht aangevoerd. Deze lucht neemt boven de Noordzee bovendien veel vocht op dat tegen de Alpen botst en daar voor de typische orografische neerslag zal zorgen. De sneeuwgrens daalt van 2200 tot 1800 meter ten noorden van de hoofdkam en van 2400 – 2100 meter ten zuiden van de hoofdkam. Aan de Italiaanse kant kan zo’n bui gepaard gaan met onweer.

De wind draait zaterdag naar het noordwesten en geleidelijk wordt het frisser en wisselvallig. Bron: wetterzentrale.de

Op Pasen bereikt nog wat frissere lucht de Alpen en dat zullen vooral de oostelijke Alpen merken. Bovendien valt daar ten noorden van de Alpenhoofdkam tijdens de nacht en eerste uren van de dag vrij veel neerslag met een sneeuwgrens die daalt tot 1200-1400 meter. Lokaal kan 20-30 cm sneeuw vallen over 24 uur. Elders in de Alpen blijft het met Pasen op een bui na droog met zon en wolken. De nulgradengrens schommelt in het westen tussen 2000 en 2500 meter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam zorgt het föhn-effect voor het beste weer en de hoogste temperaturen met 0°C op 2500 meter.

Op Pasen valt er in de oostelijke Alpen vrij veel sneeuw vanaf pakweg 1400-1600 meter. Alles kleurt opnieuw helemaal wit. Bron: snowforecast.com

Maandag duikt een depressie richting centraal-Europa en deze beweging neemt een portie zeer koude lucht mee. Vooral na de middag wordt het in de hele Alpen snel kouder vanaf het noorden. Het koufront botst dan in de loop van de namiddag tegen de Alpenhoofdkam waarbij het ten noorden van de hoofdkam intens zal gaan sneeuwen. Vooral de centrale en oostelijke Alpen lijken in de prijzen te gaan vallen met een sterk dalende sneeuwgrens. Tot en met dinsdagochtend blijft het ten noorden van de hoofdkam sneeuwen waarbij het uiteindelijk sneeuwt tot in de dalen. In totaal kan er wel 20-40 cm sneeuw vallen.

In de loop van maandag en dinsdag wordt polaire ijskoude lucht in een glijbaan naar de Alpen gestuurd. Het wordt dan veel kouder. Bron: wetterzentrale.de

Trend: Dinsdag en woensdag blijft het alvast vrij koud maar het zou dan wel droog blijven. Daarna neemt de onzekerheid toe al sturen de meeste weermodellen aan op een (lichte) verzachting.

Zo, dat was het voor vandaag. Het is duidelijk dat de winter nog niet helemaal voorbij is 😉

De volgende dagen kunnen we opnieuw met zen allen webcambeelden kijken om de bomen te zien verwitten!

Groetjes en tot ziens vanuit een fris en bewolkt Merksplas in de Antwerpse Kempen.

Lawinegevaar 

Deels geldt een code geel (2), matig. Ongetwijfeld zal dit niveau de volgende dagen omhoog gaan.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 314 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier