Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; stormdepressie – Sabina – ligt vandaag met kern boven de Barentzee en geleidelijk neemt de invloed op west Europa en de Alpen verder af. Onder invloed van een zwak tussenhoog komen de Alpen tijdelijk in wat rustigere en droger vaarwater. In de loop van de donderdag krijgen we met depressie te maken die via Nederland naar Duitsland trekt. Vrijdag neemt van het westen uit de invloed van een volgend hoog weer toe voordat vanaf zondag volgende storingen weer hun invloed tot over de Alpen gaan uitbreiden.

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Obertauern (1770m)

Geleidelijk betere (winter)sport condities. Afnemende maar nog steeds een stevige doorstaande westen wind, vooral vanmorgen aan de noordkant nog sneeuw(buien). Overdag geleidelijk afnemende neerslagkansen en overgang naar drogere condities en ook weer zon. Koud, op 2000 meter -6 tot -7 graden. Donderdag noordkant toenemende Föhn, in middag -avond  van westen uit gevolgd weersverslechtering met sneeuw! 

Korte terugblik
Ook gisteren was het veelal weer bar en boos in de Alpen en opnieuw was het de harde tot stormachtige wind die voor veel ongemakken en ook overlast zorgde. Ofschoon het niet meer zo extreem eraan toeging frustreerde de stormachtige wind opnieuw het wintersport en vele Bergbahnen moesten hun liften sluiten of gingen niet eens open.

Met name in de ochtend ging het er aan de Alpennoordkant even heftig aan toe met blizzard conditions toen een tweede koufront van noordwest naar zuidoost over de Alpen trok. Heel mooi werd werd de passage van het front met de blizzard conditions gisteren door onze teamleden vanuit Obertauern in beeld gebracht.

De oorzaak van de storm met in de bergen orkaan windstoten van 160 tot 205 km/h hebben we zoals we al eerder beschreven, te danken aan de polaire jetstream die west – oost georiënteerd pal over de Alpen verliep. Hogerop in de atmosfeer op circa 300 hPa ( 9 a 10 km) waar de jetstream het sterkst vertegenwoordigd is werden windsnelheden gehaald tot 370 km/h.

GFS 300 hPa dinsdagmiddag 12h00 met de hoogste windsnelheden toen net ten noorden van de Alpen

Daarnaast hadden we ook nog eens met bijzonder grote drukverschillen te maken veroorzaakt door stormdepressie Sabina die met een kerndruk van 945 hPa richting het noorden van Scandinavie trok.

Maandag werden m.n. hogerop de hoogste windsnelheden geregistreerd. Kaart max. windpieken maandag. Bron Meteonews Schweiz

De Alpenzuidzijde profiteerde van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de Nordföhn die de dalende lucht niet alleen opwarmde maar ook “afdroogde” . Hier scheen, vooral wat verder van de hoofdkam vandaag, de zon volop en werd het tot 17 graden warm (Lugano, Locarno).

Stau bewolking aan de noord en west zijde van de Alpenhoofdkam, ten zuiden daarvan onbewolkt!

Voorlopig zijn we nog niet af van het onbestendige weer en met name niet van die vervelende wind. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds de wat meer meanderende jet zich in de buurt van Alpen ophouden. Zolang dit het geval blijft de atmosfeer gevoelig voor storingen en ook steeds weer veel wind!

UKMO voor vanmiddag 18h00 met het tussenhoog. De Atlantische depressie trekt donderdag via Nederland naar het oosten en zijn fronten gaan ook in de Alpen neerslag / sneeuw geven

Vandaag woensdag krijgen we met een tussenhoog te maken welke tot en met donderdag over de Alpen naar het oosten trekt. Het zal ook de sneeuw en sneeuwbuien aan de Alpennoordkant geleidelijk gaan onderdrukken en eindelijk krijgt dan ook de zon weer wat ruimte.

Radarbeeld Alpen 08h30. Via WetterOnline.de

Ook de wind neemt nog wat verder in kracht af maar zal nog steeds stevig zijn stempel op het weerbeeld drukken. Ook de donderdag begint nog optimistisch maar een aantrekkende Föhn en geleidelijk met het vorderen van de dag van het westen weer nieuwe wolken verraden alweer een volgende weersverslechtering.

Donderdag krijgt de Alpennoordkant met een krachtige Föhnfase te maken

In de middag en avond als ook in de nacht gaat het na Föhn einde van west naar oost weer sneeuwen. Doordat er tijdelijk wat minder koude lucht binnen stroomt stijgt de  sneeuwvalgrens naar 1000 tot 1600 meter. In de inner-alpine Alpen en zuidkant algemeen ook lagere sneeuwalgrens.

Het laagje donderdagmiddag op koers via de LL naar het oosten
En de bijbehorende neerslag die in de middag de west Alpen bereikt

Achter het koufront stroomt vrijdag dan weer minder zachte maar ook weer drogere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1000 a 800 meter. In de loop van de dag van het westen uit dan geleidelijk weer overgang naar drogere of droge condities met in de westelijke Alpen ook weer zon.

Van het westen uit dringt morgen vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zachtere lucht binnen met stijgende sneeuwvalgrens

De weersverbetering vrijdag is de aanzet voor een paar dagen met rustig en overwegend zonnig bergweer en hebben we te danken aan een volgend ietwat beter uit de kluiten gewassen hoog dat tot begin volgende week over de Alpen trekt.

Ondersteund door een warme rug van het subtropenhoog (tot – 15 graden op 500 hPa / 5700 meter) gaan dan vooral op hoogte de temperaturen weer flink in de lift.

Op 1500 meter (850 hPA) stijgt het kwik naar een graad 8 en maandag met de Südföhn kan zelfs even  10 a 12 graden bereikt worden. Ook de vorstgrens gaat dan flink in de lift en zal rond 3000 meter gaan uitkomen. Algemeen minder zacht blijft het onder de inversie en de inner alpine gebieden als ook de Alpenzuidkant.

Tevens wordt het ook weer föhnig en aan de noordkant belooft het dan zeer zacht te gaan worden. met Föhn kan het kwik in de föhndalen tot 20 en misschien wel 22 graden gaan oplopen!

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Föhn, volgend koufront
In de loop van de maandagmiddag -avond en nacht op dinsdag gaat een volgend actief koufront weer een onbestendige en turbulente weerfase inleiden. Pre fronaal dan eerst nog de Föhn, post frontaal stroomt achter het koufront vervolgens in tempi weer veel koudere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. Ook in de hogere Alpen gaat de Höhenkaltluft voor veel kouder weer zorgen waarbij steeds weer sneeuw of sneeuwbuien voor een winters karakter zullen gaan zorgen.

Maandag van het westen tot noordwesten uiit na Föhneinde opkomende neerslag / sneeuw en kouder

Ook de rest van de week gaat guur en onbestendig verlopen met steeds weer sneeuw of sneeuwbuien. Vanaf donderdag zou een volgend tussenhoog dan weer voor een weersverbetering moeten gaan zorgen. Het wordt van west naar oost dan weer droog en de zon gaat weer lekker meedoen.

GFS T850 hPa voor donderdag volgende week. Nog steeds koud maar met meer hogedruk ook weer rustigere condities en vooral in de westelijke Alpen meer zon

Of en hoe dit allemaal zal gaan ontwikkelen zal de komende tijd dan duidelijk moeten gaan worden. Voorlopig blijft het een gaan en komen van ruggen en troggen waarbij we de mooie momenten uit de weerpap moet vissen. Hieronder nog de multimodel verwachtingen prikpunt Obertauern.

Tot zover, fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit de weerkamer in Termen – Oberwallis

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.768 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier