klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  hoog – Norbert – is met zijn zwaartepunt naar de Balkan doorgeschoven en geleidelijk neemt de invloed ervan af. Vandaag zaterdag belooft nogmaals zomers te gaan verlopen. Vanaf zondag stijgende neerslag (buien)kansen en minder warm.

Nogmaals zomers, geleidelijk stijgende buienkans(en)

We hadden het al aangekondigd dat lokaal de tropische 30 graden zou kunnen worden aangetipt en gisteren is dat inderdaad gelukt. In delen van Duitsland (Thüringen en Rheinlandpfalz) werd  30.2 graden geregistreerd en ook in de Alpen in het Oostenrijkse Salzburg-City steeg het kwik tot 30 graden.

Een vrijwel geheel onbewolkt Europa, mooi ook in contrast met de besneeuwde Alpentoppen en Pyreneeën .
En van beneden presenteerde zich dan overal dit beeld – Nendaz / Wallis @NendazSuisse

In Zwitserland werd de 30 graden niet gehaald, het warmst was het hier in Basel-city met 29.8 graden. Verder scheen de zon overal in Europa weer volop en met weinig wind, in de Alpen deels ook matige thermische winden (dal – berg wind) presenteerde de 20 2 april zich nogmaals uitgesproken zomers.

Ook in het hooggebergte “zomerse toestanden” en genieten van de zon en hoge temperaturen. Voordat de sneeuw weg is gaat het echter nog wel enige tijd duren. Foto Savoie Mont Blanc @SavoieMontBlanc

Inmiddels heeft hoog – Norbert – zijn zwaarte punt naar de Balkan verplaatst en een ander hoog – Onni – met wat koelere lucht en meelopend inactief koufront heeft zich boven de Noordzee genesteld. Met een overwegend continentale aanvoer van zeer droge lucht schijnt ook vandaag de zon weer volop en met een zuidoostelijke stroming wordt nogmaals zeer warme lucht tot over de Alpen aangevoerd.

Geleidelijk wordt door de afnemende invloed van hoog Norbert de opbouw van de atmosfeer labieler waardoor er in de middag en avond stapelwolken gaan ontstaan die heel lokaal tot een regen of onweersbui kunnen uitgroeien.

Ook vandaag weer volop zon en zomers. Radarbeeld 09h30. Bron Wetteronline.de

De grootste kans daarop maken de noordelijke Alpen en voor-Alpen en het westen van Oostenrijk. Lokaal kunnen dit ook even pittige buien zijn met plensregen en sterk aantrekkende wind, noodweer potentiaal en hagel /storm wordt echter niet verwacht (Estofex 15% kans onweer westen Oostenrijk).

Koufront nr. 1
Maandag gaat een eerste front (koufront) op uitgebreidere schaal van west naar oost (buiige) neerslag geven met kans op onweer. In de loop van de middag in het westen weer inzettende weersverbetering, in het oosten inzettende weersverslechtering (frontpassage).

Met de zon en in de warme lucht kan het in het oosten nogmaals zomers warm worden met lokaal 28 graden. In de overige Alpen met de bewolking en in de neerslag en een stevige zuidwestelijk wind met 15 tot 22 graden duidelijk minder warm.

De weersverbetering achter het front heeft te maken met nieuwe luchtdrukstijgingen op een inschuivend tussenhoog. Met een westelijke hoogtestroming wordt dan weer drogere maar ook wat minder warme lucht aangevoerd. Met opkomende “west -föhn” tendens en veel zon kan het kwik lokaal echter weer tot 24 a 26 graden gaan oplopen. Meest is het met 18 tot 23 graden wel gedaan.

GFS T850 hPA dinsdag 24 april

Woensdag start ook nog veel belovend voordat in de loop van de dag in de westelijke Alpen de stapelwolken weer gaan groeien en nieuw buiige neerslag zich aanmeldt. De oostelijke Alpen houden het waarschijnlijk nog tot de avond droog en zonnig met deels gewoon weer zomerse temperaturen (maxima lokaal 28 graden).

Koufront nr. 2
Na een tijdelijke weersverbetering gaat op donderdag op een inschuivend koufront en in de nabijheid van de frontale zone van west naar oost de (buiige) neerslag overal weer (sterk) opleven met lokaal stevige regen of onweersbuien.

Achter het front gaan vooral in de hoogte de temperaturen dan een stuk omlaag en met 12 tot 20 graden en een matige tot straffe westelijk wind is het dan even gedaan met het zomerse karakter.

Vanaf vrijdag trekt volgens het GFS model de straalstroom zich weer wat naar het noorden terug en met stijgende luchtdruk gaat het weerbeeld geleidelijk weer verbeteren. De zon zal weer prominent aanwezig zijn en de temperaturen gaan weer in de lift. Zo warm en stabiel als het de afgelopen week was zal het echter dan niet meer worden maar al met al wordt het heel aangenaam en zacht lenteweer.

GFS met weer stijgende luchtdruk en zonaal stromingspatroon

Het ECMWF model komt ook vanmorgen weer met een een andere oplossing. We zien vanaf vrijdag en in het weekend een Atlantische hoogtetrog en een apart (venijnig) laag(je)  richting de oostelijke Atlantische Oceaan en Golf van Biskaje en later het Iberische Schiereiland  afzakken. Aan de westkant van de trog-as stroomt veel koelere lucht tot ver naar het zuiden uit.

ECMF met de uitzakkende en naar westen toe uitbreidende hoogtetrog

Begin volgende week krijgen we dan volgens dit model van het westen uit daar ook mee te maken. Het moge duidelijk zijn dat met deze compleet verschillende oplossingen van de beide operationele uitdraai van de twee modellen de betrouwbaarheid van de langere termijn uiterst onzeker gaat worden.

Hoe zich het één en ander zal gaan ontwikkelen vraagt onze aandacht voor de komende dagen. Fijne zaterdag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal de UV index vandaag nogmaals uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 441 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer