Advertentie 

Algemeen: Koude polaire lucht bepaalt ook vandaag vrijdag het weerbeeld in de Alpen onbestendig en veelal ook “spätwinterlich”.  Tijdens het weekend gaat een tussenhoog voor een weersverbetering zorgen waarbij het föhnig wordt. Volgende week op passage van een hoogtelaagje opnieuw onbestendig en weer koeler.

Geheel volgens de verwachtingen nam de neerslag gisteren de neerslag in een groot deel van de Alpen en in het bijzonder in de Südstau in de loop van de dag weer toe. Deze intensivering had te maken met een zogenaamde “Gegenstromlage” (tegenstroming verschillende luchtmassa’s) en door toedoen van een Genualaag – Tarek

Doordat de frontale zone precies over de Alpen sleepte stroomde aan de westkant daarvan met een noordoostelijke stroming koude lucht over de Alpen uit. Van het zuiden echter stroomde veel zachtere lucht naar het noorden toe. Door de tegenwerking van de zwaardere lucht aan de noordzijde bleven de dalende luchtbeweging aan de lijzijde uit en daarmee dus ook de föhn welke je normaal zou verwachten. Door de aanwezige koudere (zwaardere) lucht werd de zachtere en vochtigere lucht vanuit het Middellandse Zee gebied daarentegen gedwongen om op te stijgen.

Heel moois is op dit satellietbeeld de scheidingslijn (frontale zone) te zien tussen de koudere lucht uit het noordoosten en de zachtere lucht uit het zuidwesten en zuiden. Bron EODIS  Wordlview NASA 27-04

Dit leidt tot zogenaamde “opglijdings processen”. De lucht stijgt op, koelt af en condenseert met als gevolg (intensieve) neerslag. Eigenlijk een beetje te vergelijken met Stau processen wanneer de lucht tegen de bergen wordt gedwongen op te stijgen en uit regent os sneeuwt of bijvoorbeeld in Nederland wanneer bij een dooi-aanval zachtere lucht over koudere lucht schuift en vaak nog een dik pak sneeuw geeft.

Dit soort opglijdings processen tijdens slepende fronten met verschillende luchtmassa’s staan garant voor extreme neerslaghoeveelheden. Zit je dan nog eens aan de koude kant van het front dan valt de neerslag gewoon in sneeuw of gaat door de inzettende neerslagafkoeling in sneeuw over. Mooi was dit proces ook gistermiddag hier in Termen (1020m) in Oberwallis te vervolgen. In de middag intensiverende regen bij 5 graden, in de namiddag dan sneeuwregen (natte sneeuw) die binnen 2 uur in droge sneeuw overging.

Binnen kote tijd transformeerde de vijver in de tuin in een winterse outfit

In de avond lag er een sneeuwdek van 15 cm en vanmorgen was het met licht vorst en bijna 30cm Neuschnee weer compleet winters! Door de neerslagafkoeling sneeuwde het deels tot in het dal en vanaf 800 meter is het hier sneeuw bedekt.

Tot in het dal heeft het gesneeuwd vannacht. Webcam Brig (693m)

Dit beeld zagen we ook in grote delen van de Alpen en de vrijdag ontpopte zich dus als een onvervalste winterdag met veel sneeuw en de nodige ongemakken! Door de zware sneeuw viel op diverse plaatsen de stroom uit (o.a hier in Termen) en ook de natuur had veel te lijden door Schneebruch (afbrekende takken door sneeuwlast). Een paar foto’s vanuit de tuin vanmorgen hier in TermenLentesneeuw Alpen niets bijzonders
Overigens is sneeuwval in april en mei en zelfs ook begin juni tot 1000 meter hoogte of zelfs tot in de dalen niet bijzonder en zien we eigenlijk elk jaar wel gebeuren. De voorjaarssneeuw is echter nooit een lang leven beschoren en zodra het droog wordt en de al krachtige voorjaarszon er bij komt is de sneeuw ook snel weer verdwenen.

Exact 3 jaar geleden was het ook raak in Oberwallis! Webcam Bettmeralp

Dat we vooral in het voorjaar te maken hebben met soms felle kou invallen vanuit het noorden heeft wederom te maken met de seizoenswisseling en de steeds hoger staande zon. De atmosfeer streeft ernaar om deze verschillen te compenseren en kan dan niet anders doen dan het uitwisselen van de koude lucht naar het zuiden en de zachtere lucht naar het noorden. Een sterk wisselende stromingspatroon (jetstream) met kou, of wanneer je aan de goede kant zit, “warmte” inval zijn dan veelal het gevolg.

Uitwisselen kou en wamte zuid / noord. Helaas voor west Europa deze dagen aan de koude kant van het geheel! GFS vridjag 28-04

Vandaag nog winters en onbestendig
Vandaag regent en sneeuwt het vooral in de ochtend nog verder, in de loop van de dag neemt de neerslag geleidelijk aan intensiteit af en wordt het droog. In de Staubieden kan het echter nog tot in de middag of avond duren voordat het droog wordt en hier kan nogmaals zo’n 20 tot 40 cm sneeuw gaan bijvallen. De sneeuwvalgrens kent een grote variatie maar lig meest tussen de 800 en 1200 meter, in het zuiden en zuidoosten ook duidelijk hoger. Overdag dan geleidelijk stijgende sneeuwvalgrens.

Ook elders vanmorgen in de Alpen een dik pak sneeuw en koud. Webcam Suvretta-Randolins 2180m (El Paradiso)
Val Thorens via Twitter ❄️ Val Thorens ❄️‏ @Val_Tho

Het weekend zet de weersverbetering zich verder voort en uiteindelijk wordt het vooral op de zondag heel fraai lenteweer. De weersverbetering hebben we te danken aan een inschuivend tussenhoog en na passage van de hoogt-as draait de stroming naar zuidelijke richtingen en wordt vooral zondag zeer zachte lucht aangevoerd. Tevens kan het kwik door een opstekende Südföhn nog extra winst gaan boeken en kan het lokaal weer 20 graden worden!

Weekend tussenhoog,. ECMWF voor zondag

Hoogtelaag
Volgende week gaan volgende storingen die samenhangen met een van het westen inkomende hoogtetrog (laag) weer voor onbestendiger en koeler weer zorgen waarbij de sneeuwvalgrens weer tot 1500 a 1000 meter zal dalen. Hoe dat in details gaat verlopen, hoe snel de sneeuw weer weg zal dooien en hoelang het voorjaar nog “aanmoddert” gaan we de komende dag(en) vervolgen. In ieder geval is het hier nu weer droog en kan het grote dooiwerk beginnen!

Volgende week krijgen we te maken met een vervelend hoogtelaag (koudeputje) ECMWF voor woensdag 3 mei

Vanuit een diep winters Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer! Ciao (hieronder nog de tuin webcams)

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 421 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier