Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is hartje winter, maar de enige records die op het moment verbroken worden zijn warmte records. Dit terwijl volgende week de ’traditionele ski vakantie’ begint voor veel mensen. De vraag die veel mensen dan ook bezig zal houden op het moment is; gaat er nog sneeuw komen? Het antwoord daarop is ja, maar of het ook overal tot een goed pak sneeuw gaat komen is nog niet zeker.

In SnowWorld ligt altijd sneeuw en zijn de temperaturen altijd prima! Bekijk hier de aanbiedingen.

Dit is het beeld op veel plaatsen in de Alpen op het moment. Een week voor de voorjaarsvakantie geen prettig uitzicht. Er gaat gelukkig verandering komen, maar of het voldoende is. Foto via Johann’s (Alpen)weer op X. Wallis, Zwitserland.

Woensdag wat sneeuw in Frankrijk en Zwitserland

Het zal niemand zijn ontgaan, het is zeer zacht in de Alpen. Dit zachte weer is te danken aan hogedrukgebied Frank. Met zijn kern boven het vasteland van Europa pompt hij van oorsprong tropische lucht vanuit het zuiden op richting West-Europa. Meerdere warmte records zijn gesneuveld, in de Italiaanse Alpen zijn er zelfs plaatsen die meer dan 20 graden hebben gemeten. Daarbij is het droog en zonnig.

Hogedrukgebied Frank pompt tropische lucht vanuit het zuiden omhoog. Illustratie van Johanns (Alpen)weer via X.

Die zachte lucht afkomstig uit Afrika zijn we voorlopig nog niet kwijt. Zo is het vandaag gemiddeld in de Alpen een graad of 8-9 op 1500 meter hoogte. Ook morgen halen we hoge temperaturen, gemiddeld 7-8 graden. Daarbij is het droog en zal vooral vandaag de zon zich goed laten zien. Wel staat er best wat wind vanuit het westen.

Op woensdag nadert er vanuit het noordwesten een front, het hogedrukgebied begint dan langzaam zijn invloed te verliezen. Deze zal vooral in de Franse en Zwitserse Alpen wat neerslag gaan geven vanaf de avond en in de nacht naar donderdag. De sneeuwvalgrens ligt op 1400-1500 meter, hoeveelheden zijn beperkt met maximaal 10 centimeter. Er zullen helaas veel plaatsen zijn waar regen valt. Zie weerkaartjes hieronder:

Vanaf vrijdag südstau

Spannender gaat het weer vanaf vrijdag worden. We zien het weer in de Alpen vanaf donderdag meer en meer onder invloed komen van een lagedrukgebied dat Frankrijk intrekt. Vervolgens zien we in het weekend de ontwikkeling van een lagedrukgebied boven de Golf van Genua. Daarmee gaat zich vanaf donderdag aan de noordkant van de Alpen een föhn ontwikkelen die waarschijnlijk tot in het weekend gaat aanhouden.

Tegelijkertijd begint vochtige lucht vanuit het zuiden (vanaf de Middellandse Zee) tegen de Alpenzuidkant te stuwen. Deze südstau zal naar verwachting het gehele weekend aanhouden en er gaan grote neerslaghoeveelheden vallen. Qua hoeveelheden is er nog veel onzeker op dit moment. Al lijkt er aan de zuidkant van de Alpen op grotere hoogte zeker meer dan meter sneeuw te kunnen gaan vallen!

De verwachtte hoeveelheid neerslag (in mm) tot maandagavond volgends het Europese model. Lokaal meer dan een dikke meter sneeuw mogelijk in delen van Italië en Zwitserland! Het een en ander is wel afhankelijk van hoe hoog de sneeuwvalgrens in de praktijk gaat uitkomen. Bron: WX Charts.com

De koudere lucht die vervolgens over de Alpen gaat uitstromen heeft het zwaar waardoor de sneeuwvalgrens geruime tijd vrij hoog zal komen te liggen, pak hem beet zo rond de 1500 a 1200 meter. Bij aanhoudende intensieve neerslag zal de sneeuwvalgrens in de beschutte dalen echter een stuk lager gaan uitkomen en sneeuwt het mogelijk tot in het dal. In de aangrenzende inneralpine regio’s zoals Wallis valt aanvankelijk sneeuw vanaf 2000 a 1800 meter.

In de loop van het weekend dalend naar 1500 m tot 1000 meter op zondag. Met föhn langere tijd droog en zacht aan de noordkant van de Alpen. Zo kan het in Oostenrijk dit weekend in de dalen weleens meer dan 15 graden worden. Op zondag en maandag neemt van west naar oost de föhn af en kan de koudere lucht zich verder over de Alpen uitbreiden. De sneeuwvalgrens daalt dan tot 800 meter hoogte. De neerslag en Stau gaan er dan echter ook weer uit.


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer

Advertentie

Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer


Noordkant van de Alpen

En de noordkant dan hoor ik je denken? Daar is het voorlopig behelpen. Zoals de neerslagkaart van het Europese model hierboven aantoont valt er aan de noordkant niet veel. Plus de hoge temperaturen die dit weekend worden verwacht door de föhn, zullen de condities daar alleen maar minder worden. Vanaf maandag komt de koudere lucht overtuigend binnen en dan valt er slechts een klein beetje sneeuw tot en met dinsdag zoals de weerkaarten er nu bijliggen. Maar goed, dit is een week vooruit, dus daar kan nog aan worden gesleuteld.

De koude lucht zakt volgende week maandag af naar het zuiden. Bron EC/WX charts.com

Morgen weer een nieuwe update! Meer wintersportnieuws en tips? Check ook eens Snowrepublic.nl en doe mee met de wintersport fotowedstrijd!


(Visited 19.290 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier