Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de invloed van hoog – Brigida – vandaag met kern boven oost Europa neemt geleidelijk weer wat af. In het weekend wordt geleidelijk weer wat vochtigere lucht aangevoerd. Zaterdag hebben vooral de zuidelijke Alpen te maken met meer bewolking, zondag de noordelijke Alpen. Vooral aan de zuidkant kan zondag in het westen wat licht sneeuw vallen. Woensdag in westen sneeuw, nog kouder.

Vanaf dinsdag wordt weg vrij gemaakt voor arctische luchtmassa’s, ECMWF twijfelt

Tussenhoog – Brigida – is gisteren via de Alpen naar het oosten getrokken en zorgde in het gehele Alpengebied voor rustig winterweer waarbij de zon, hogere wolken(velden) elkaar afwisselden.

In de polaire lucht handhaafden de temperaturen zich op een winters niveau. In het weekend neemt de invloed van de lagedruk weer wat toe waardoor het niet geheel bestendig zal zijn.

Winter wonderland Arlberg Foto via Twitter Markus Köss @wetterkoess
Wintertraum Cavadürli Prättigau Graubünden. Foto via Andreas Hostettler (Meteo-Schweiz) ‏ @wintimet
Cavadürli Prättigau Graubünden. Foto via Andreas Hostettler (Meteo-Schweiz)
Versel sneeuw en blauwe luchten gisteren ook in de Dolomieten. Foto Sander Engeleln
Dolomieten, foto Sander Engelen
Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel boven de sneeuw weer flink afkoelen. Reeds in de vroege avond vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de wat hoger gelegen dalen ook streng. Kälteloch Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz meldde vroeg in de avond al 24 graden vorst en in de nacht daalde het kwik nog wat verder naar bijna -29 graden. Veel kouder zal het echter niet worden want met toenemend lage druk en meer bewolking zal het koudereservoir daar niet veel verder kunnen afkoelen.

Minima vanmorgen om 07h00 – Bron Kachelmannwetter

Vandaag zaterdag hebben vooral de zuidelijke Alpen met meer bewolking te maken waaruit wat sneeuw kan vallen. Zondag dan meer bewolking in het noorden en vooral in de westelijke Alpen kans op wat licht sneeuw.

Radarbeeld Alpen vanmorgen 08h00. Via Wetteronline.de

De temperaturen veranderen niet veel, op 1500 meter pendelt het kwik meest tussen de -2 en -6 graden en de vorstgrens tussen de 1200 a 1000 meter en in de nacht en ochtend tot in de dalen en het laagland.

Ook de maandag en dinsdag verandert er niet veel aan het rustige winterweer en de temperaturen. Met een meer noordelijke stroming zal de zon in de noordelijke Alpen het moeilijk gaan krijgen.Lokaal kan er uit de bewolking wat licht sneeuw neerdwarrelen. De zuidelijke Alpen hebben meer zon en hier blijft het droog.

Arpege weermodel met de sneeuw cumululatief tot dinsdag ochtend. Grotere hoeveelheden worden er niet verwacht en op veel plaatsen blijft het ook droog

In de loop van de dinsdagmiddag -of avond neemt op nadering van een koufront de bewolking vanuit het noordwesten weer toe en navolgend gaat er in de westelijke Alpen wat sneeuw vallen, de oostelijke Alpen houden het nog droog.

Het koufront hangt samen met een (hoogte)laag dat woensdag afsnoert richting de westelijke Middellandse Zee. Woensdagmiddag wordt de kern boven Corsica- Sardinie verwacht. Het hoogtelaag (koude put) ligt dan boven Frankrijk. Vooral op wat grotere hoogte is het systeem gevuld met zeer koude lucht.

GFS 500 hPA voor donderdag 24 januari. met het (hoogte)laag dan boven het zeegebied bij Corsica- Sardinië

De zeer koude bovenlucht als ook het laag boven Corsica en Sardinië zullen zoals het er nu naar uitziet vooral woensdag in de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen voor onbestendig en koud winterweer gaan zorgen met periodiek sneeuw(buien). De overige Alpen liggen dan waarschijnlijk buiten het bereik van de neerslag / sneeuw.

Hoe de verdeling er precies uit gaat zien en waar en of de sneeuw zal gaan vallen is nog onduidelijk en zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden. Vooralsnog houden we het maar even op de zuidwestelijke Alpen en de Ligurische Alpen als ook de noordelijke Italiaanse Apennijnen

In het verdere verloop zien we de opbouw van een krachtig hoog met kern boven Scandinavie (kerndruk oplopend tot 1045 hPA). Het laag boven de centrale Middellandse Zee trekt dan verder weg richting Griekenland.

GFS T850 hpA voor zondag met de uitstroom van steeds koudere luchtmassa’s naar het zuiden en zuidwesten!

Met de toenemende invloed van het hogedruk bolwerk boven Scandinavie en het wegtrekken  van de lagedruk nemen de sneeuwkansen verder af. Daarvoor in de plaats krijgen we wel te maken met steeds koudere arctische luchtmassa’s en belooft het bitter koud te gaan worden.

Ook op de langere termijn blijven we onder het ijzige regime van “Thialf”, in hoeverre er sneeuw gaat vallen op kleinere verstoringen (koudeputjes) staat nog volledig open.

Afwijkend ECMWF / zachtere hoofdrun
Bovenstaande ontwikkelingen werden tot gisteravond door zowel het GFS als ook het ECMWF berekend. Vanmorgen is het GFS met de bovenstaande beschrijving consistent. Het ECMWF komt vanmorgen vanaf medio volgende week echter met een heel andere (zachtere) oplossing.

In plaats van de hogedruk boven Scandinavie zien in het weekend een depressie (hoogtelaag) richting de Noorse Zee trekken met vervolgens een uitdiepende hoogtetrog via de Britse Eilanden, Frankrijk tot over het Iberische Schiereiland en noord Afrika.

ECMWF voor zondag 27 januari met de compleet andere setting

Het moge duidelijk zijn dat dit een geheel ander en veel minder koud weerbeeld gaat opleveren. Bepalend daarbij gaat worden of we aan de warme dan wel aan de koude kant van de hoogtetrog gaan komen.

Gezien deze compleet andere oplossing van de hoofdrun van het ECMWF model lijkt we dit scenario niet erg waarschijnlijk en zullen we sowieso de diverse ensembles oplossingen die later vandaag volgen er naast moeten leggen¨

ECMWF ensembles centrale Alpennoordkant (EC12)

Welk model uiteindelijk gelijk gaat krijgen of dat de “waarheid” wel mogelijk ergens in het midden zal liggen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Een fijne zaterdag en ciao vanuit een winters Termen in Oberwallis.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar aanzienlijk

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

  • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.459 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer