Advertentie



 

Algemeen;  achter een koufront samenhangend met depressie – Reinhard – vandaag met kern boven de Noorse Zee, wordt koude en in fase vochtige polaire lucht tot over de Alpen getransporteerd. Volgende week komt het zwaartepunt van de “koude vortex” boven centraal Europa te liggen en krijgen we te maken met onbestendig en koud “Frühwinter Wetter”. Dinsdag wordt samenhangend met een volgende storing tijdelijk iets minder koude lucht aangevoerd.

Langer durende koude anomalie Europa

Een koufront trok gisteren van het noordwesten uit over de Alpen en daarmee kwam er een einde aan een zeer milde föhnige weerfase. Voor het koufront uit kon het kwik nog even tot lokaal 15 a 16 graden pieken, achter het koufront werd het in de middag niet veel warmer meer dan 4 tot 7 graden en in de bergen keerde de winter met vorst en sneeuw terug!

In Alpen en daalde de sneeuwvalgrens met het instromen van de koudere lucht naar 1000 tot 700 meter, in de middag tijdelijk weer wat stijgend alvorens op een tweede buienlijn met nog wat koudere lucht ze weer begon te dalen. De meeste neerslag (sneeuw) viel in de Stau van de noordelijke Alpen, de zuidkant en ook inner-alpine kreeg zoals dat gebruikelijk is met een krachtige noordwestelijke stroming weinig neerslag meer.

Het Wallis (inner-alpin) moet het niet hebben van dit soort koufronten. Dit soort winter plaatjes (Termen tuin dec 2013) houden we dus nog even tegoed.

Winter is there!  al geboekt??!!

De zuidkant kreeg bovendien te maken met een opkomend krachtige Nordföhn en hier veel naast een enkele spat geen of nauwelijks neerslag. In de nacht stroomde er nog koudere lucht de Alpen binnen en dat zorgde ervoor dat de buienactiviteit overal weer wat toenam.

In de avond en nacht op de binnenstromende Höhenkaltluft dan weer internsiverende neerslag (sneeuw -buien). Foto vanuit het Zwitserse Appenzell via Daniel Köbele‏ @dkmeteo

Vandaag gaat het koud en onbestendig verder. De meeste neerslag valt in oostelijke Alpen en deels ook nog in de noordelijke Zwitserse Alpen. Het westen en zuidwesten en ook het inner-alpine Wallis houden het overwegend droog. De westelijke zuidkant houdt ook vandaag nog de krachtige Nordföhn, hier is het vooral wat verder van de Alpenhoofdkam af zonnig en kan het kwik nog tot 12 graden oplopen.

Elders is het met – 2 tot 6 graden wel gedaan, de sneeuwvalgrens houdt zich op  tussen de 300 en 700 meter. Op 2000 meter vriest het  5 tot 10 graden en op 3000 tot 3500 meter een graad of 18 tot 25 ! In de loop van de middag en avond van het westen en noordwesten uit met stijgende luchtdruk overal verder afnemende neerslag.

Zillertal Arena /Filzstein
Sölden
Winters ontwaken in Gargellen, Montafon (1424m)
Winters en 10 cm sneeuw meldt ook Bart Tiemens vai Twitter @barttiemens63 vanuit uit Karinthie -Himmmelberg

Tussenhoog
Maandag krijgen we te maken met een tussenhoog, het is dan meest droog en opgeklaard. Laatste sneeuw(buien) kunnen nog in de oostelijke Alpen neerdwarrelen maar veel zal dit niet te betekenen hebben. Qua temperaturen verandert er maandag niet veel, gewoond koud dus.

Opkomend koufront, tijdelijk stijgende sneeuwvalgrens
Ook de dinsdag gaat nog veelbelovend van start maar gaandeweg de dag neemt op nadering van een volgende storing (koufront) de bewolking weer toe en later op de dag gaat het van west naar oost sneeuwen.

GFS met de storing op dinsdag en tijdelijk wat minder koude lucht

Samenhangend met een laagje wat zuidelijk van de Alpen zal langstrekken wordt dan pre-frontaal wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten aangezogen waardoor de sneeuwvalgrens overdag gaat stijgen naar 700 tot 1000 meter.

T 850 hPa prikpunt Oberstdorf (noordkant), mooi is de tijdelijk wat zachtere fase op dinsdag te zien.
en de trend voor de vorstgrens

In de wat meer afgesloten grotere dalen en inner-alpine sneeuwt het doorgaans tot in het dal. In de loop van de middag en avond met het instromen van de koudere lucht achter het koufront dan weer dalend tot in de lagere delen en dalen!

Sneeuwverwachting
De rest van de week en ook het weekend gaan dan onvervalst winters verlopen, het wordt zelfs nog wat kouder en steeds weer valt er sneeuw of sneeuwbuien. Grotere hoeveelheden dan wel dumps worden er niet verwacht. Ook de neerslag op de storing is vandaag verder teruggerekend. Dat wederom heeft alles te maken met het feit dat de aangevoerde polaire luchtmasssa’s  niet alleen (zeer) koud zijn  maar ook relatief  droog.

We zullen het dus echt moeten hebben van sneeuwbuien of uit sneeuwende Stau bewolking, beetje sprokkelwerk zullen we maar zeggen. In totaal kan er daarbij tot het volgend weekend zo’n 10 tot 50 cm aan sneeuw gaan bijvallen, lokaal in gunstige Staugebieden ook nog meer! Ook zullen we nog even de zuidelijke lagedruk  /laag(je) goed in de gaten moeten houden, dit zou met name de zuidkant nog meer sneeuw kunnen gaan opleveren. De modellen zijn er nog niet helemaal uit dus wie weet toch ook elders nog (weer) witte verrassingen!

ZAMG / Bergfex tot het weekend
GFS-WRF tot het weekend

Aanhoudend winters
Kijken we even stiekem naar de daarop volgende week dan lijkt het er ook dan op dat het winters verder gaat. Het persisterend karakter van de winterse koude anomalie wordt veroorzaakt door de advectie van warme lucht (WLA) op de westelijke Atlantische Oceaan waardoor een stevige hogedruk blokkade tot over het zuiden van Groenland en de Canadese Archipel (Baffin) in stand wordt gehouden en welke de Atlantische storingen ver op afstand houdt en bij ons voor de aanhoudende noordelijke stroming zorgt.

ECMWF voor woensdag 6 december
De koude anomalie zal vermoedelijk nog 8 tot 15 dagen aanhouden

In hoeverre storingen verse sneeuw gaan brengen en hoe de verdeling zal gaan worden is nog puur speculeren op deze langer(e) termijn. Daarover de de komende dagen natuurlijk (veel) meer in onze weerberichten en “live” vanuit de Alpen!

Trend neerslag en temperatuur multmodel / GFS members prikpunt Davos
En ook de ECMWF ensembles T850 hPa gaan onderkoeld verder

Fijne zondag, warm aankleden en graag weer tot morgen, ciao!

Kijk ook eens op Facebook en ding mee naar een heel fraaie kaart/poster van de Alpen! Met 633 gebieden is dit de meest uitgebreide kaart ooit van de skigebieden in de Alpen. Alle gebieden met meer dan 5km pistes staan hierop. een echte eye-catcher in jouw huis of op kantoor.

Zie link  –Alpenweerkaart 

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.091 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Frühwinterliche weerfase met langere adem”

  • Rein van de Steeg
    26 november 2017 at 10:16

    Hopen op nog wat verse sneeuw in Rosswald,hopen er met de kerst weer te zijn.

    • Johann
      26 november 2017 at 10:41

      Rosswald ligt al een paar weken een mooie gesloten en gezette laag van 20 tot 30 cm maar een frisse verse laag poeder is natuurlijk van harte welkom! Zie ook https://meteo-oberwallis.ch/.rosswald/fleschboden/

      Wellicht tot dan op onze “huisberg”

  • Erik
    26 november 2017 at 10:17

    Hallo Johann,

    Zoals altijd weer erg bedankt voor de info. Iedere zondag weer genieten van jullie werk. Ik heb een vraag; in hoeverre is het voor een goed, stabiel sneeuwdek door de winter heen, van belang dat de alpen zelf (de bergen, het gesteente) afkoelen. Maakt het bijvoorbeeld een groot verschil dat het nu relatief vroeg koud is, waardoor wellicht de sneeuw in de komende maanden beter kan blijven liggen?
    Vriendelijke groet, Erik Rijshouwer, Lent Nederland

    • Johann
      26 november 2017 at 10:33

      Eerst de kou erin en dan de sneeuw er boven op! Daarnaast is het een kwestie van het “goed kunnen zetten” van de sneeuw(lagen). Goed “gezette” sneeuw kan dan in de beschutte dalen maar ook op 1000 tot 1200 meter hoogte vanaf december tot in het voorjaar overleven. Hogerop mag je uitgaan van een gesloten steeds verder aangroeiend sneeuwdek tot in het voorjaar. Het één en ander is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de Höhenlage en Höhe en icm met de weer-condities.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier