klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  Lagedruk strekt zicht uit vanaf de Britse Eilanden tot over centraal en zuid Europa en de Balkan en zorgt voor onbestendig weer en winterse condities in de bergen. Na zwakke tussenhoog invloed krijgen we vanaf donderdag onder invloed van een noord Italië laag te maken met een zogenaamde Gegenstromlage waarmee vochtige polaire luchtmassa’s voor meer neerslag / sneeuw gaat zorgen.

Sneeuwvalgrens tot 1200 a 700 meter dalend

Geheel volgens verwachting hebben de Alpen de afgelopen 36 uur een winterse metamorfose ondergaan waarbij het gisteren lokaal tot 1000 meter sneeuwde en zich boven de 1300 a 1400 meter een sneeuwdek(je) vormde. De meeste neerslag en in de bergen sneeuw viel gisteren in de centrale Alpen,. In zuidoosten had het koufront en de koudere lucht het gisteren een stuk moeilijker in gevecht tegen de daar nog aanwezig warmere lucht massa’s en ging de neerslag (boven de 2000 meter sneeuw) en buien zelfs gepaard met onweer.

Een winters plaatje inmiddels op bijna 1100m. Neustift Tirol. Via Hans ter Braak @hansterbraak
Auvergne Rhonealps – Via French Mountains @FrenchMountains
Cervino – Plateau Rosa 3480m

Vandaag woensdag gaat het wisselvallig en vrij koud verder en vooral in de Stau van de westelijke Alpennnoordkant en de centrale Alpen valt nog regen en boven de circa 1300 meter sneeuw. In de oostelijke Alpen start de dag droog met vooral naar het noordoosten en oosten toe ook zon. In de ochtend hier lokaal mist of Hochnebel.

Radarbeeld Alpen 08h50. Via WetterOnline.de

Winterse blik Chalet Bergfriede Rosswald vanmorgen, sneeuwval en -1°C

Later op de dag kan er ook in de het zuidoosten neerslag of een bui gaan vallen, sneuuwvalgrens hier tussen 1300 en 1600 meter. In het noorden blijft het droog als ook in de westelijke Alpen waar een zwak tussen hoog voor wat drogere condities gaat zorgen. Op 2000 meter vriest het een graad of 2 en op 3000 meter een graad of 8.

Weerkaart Duitse Weerdienst (DWD) voor woensdag 12h00

De donderdag start met het overtrekkende tussenhoog nog optimistisch. Inde ochtend hebben we nog te maken met lokale Hochnebel en vooral in de ochtend schijnt de zon nog en aan de noordkant is het zwak föhnig. Van het westen uit begint het zwerk echter weer dicht te trekken gevold door nieuwe neerslag in de westelijke Alpen. De oostelijke Alpen houden het met een beetje geluk de gehele dag droog. Vrijdag ligt het zwaartepunt van de neerslag rond de centrale Alpen(zuidkant), elders wordt /is  het dan meest weer droog.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De weersverslechtering heeft te maken met het verplaatsen van het laag boven het zuiden van de Britse Eilanden richting het westen van Frankrijk. Tegelijkertijd gaat zich een apart laag boven noord Italië ontwikkelen.

Arpege met het Genua laag vrijdag 11h00

Aan de westflank van het systeem stroomt koude polaire lucht tot ver naar het zuiden. Aan de oostflank wordt veel zachtere lucht helemaal tot over Scandinavie op transport gezet. De scheidingslijn tussen de veel koudere polaire lucht in het westen de en warmere lucht in het oosten verloopt vanaf noordoost Duitsland over de centrale Alpen tot over de centrale Middellandse Zee.

Arpege T850 hPa vrijdag 18h00

In de koudere lucht kan de neerslag die zich vrijdag nog wat verder uitbreidt naar het oosten en noorden tot 1000 a 700 meter in sneeuw overgaan en lokaal kan het tijdens aanhoudende en intensieve neerslag tot in de lagere delen (500m) gaan sneeuwen.

In het weekend en de eerste helft van de volgende week verandert er niet veel aan deze constellatie en temperaturen.Blokkerende hogedruk gebieden vinden we boven Atlantische Oceaan en noordwest Rusland tot voer het noorden van Scandinavie. Grote delen van west Europa verblijven dan in de koudere en onbestendige polaire luchtmassa’s waarbij storingen periodiek voor neerslag en in de bergen vanaf  700 a 1200 meter voor meer sneeuw gaan zorgen.

Sneeuwval cumulatief tot en met zaterdagmiddag, lokaal kan er meer dan een meter sneeuw gaan vallen, zwaartepunt rond de centrale Alpenhoofdkam en Südstau

Al met al in aanloop naar de komende winter een prima start. We moeten echter nog niet te vroeg juichen want ervaringen uit het verleden hebben al eerder laten zien dat een halve meter vroege november sneeuw in de bergen onder de 1800 binnen enkele weken weer volledig kan wegsmelten. Schuldig daaraan zijn de nog warme ondergrond in combinatie met veel zachtere stromingen vanuit het zuiden. Voorlopig wijst echter nog niets daarop en mogen we ons verheugen op frühwinterliche condities met meer sneeuw in de bergen.

GFS ensembles prikpunt Zwitserse Alpen

Hoe het allemaal verder gaat gaan we de komende dagen allemaal netjes voor jullie in kaart brengen

Blik vanuit de weerkamer in Rosswald (1800m)

Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winters Rosswald in Oberwallis, -1 graad en licht sneeuwval

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 868 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer