Alpen - Frühwinterliche condities, meer sneeuw in aantocht
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen; Lagedruk strekt zicht uit vanaf de Britse Eilanden tot over centraal en zuid Europa en de Balkan en zorgt voor onbestendig weer en winterse condities in de bergen. Na zwakke tussenhoog invloed krijgen we vanaf donderdag onder invloed van een noord Italië laag te maken met een zogenaamde Gegenstromlage waarmee vochtige polaire luchtmassa’s voor meer neerslag / sneeuw gaat zorgen.
Sneeuwvalgrens tot 1200 a 700 meter dalend
Geheel volgens verwachting hebben de Alpen de afgelopen 36 uur een winterse metamorfose ondergaan waarbij het gisteren lokaal tot 1000 meter sneeuwde en zich boven de 1300 a 1400 meter een sneeuwdek(je) vormde. De meeste neerslag en in de bergen sneeuw viel gisteren in de centrale Alpen,. In zuidoosten had het koufront en de koudere lucht het gisteren een stuk moeilijker in gevecht tegen de daar nog aanwezig warmere lucht massa’s en ging de neerslag (boven de 2000 meter sneeuw) en buien zelfs gepaard met onweer.
Vandaag woensdag gaat het wisselvallig en vrij koud verder en vooral in de Stau van de westelijke Alpennnoordkant en de centrale Alpen valt nog regen en boven de circa 1300 meter sneeuw. In de oostelijke Alpen start de dag droog met vooral naar het noordoosten en oosten toe ook zon. In de ochtend hier lokaal mist of Hochnebel.
Winterse blik Chalet Bergfriede Rosswald vanmorgen, sneeuwval en -1°C
Later op de dag kan er ook in de het zuidoosten neerslag of een bui gaan vallen, sneuuwvalgrens hier tussen 1300 en 1600 meter. In het noorden blijft het droog als ook in de westelijke Alpen waar een zwak tussen hoog voor wat drogere condities gaat zorgen. Op 2000 meter vriest het een graad of 2 en op 3000 meter een graad of 8.
De donderdag start met het overtrekkende tussenhoog nog optimistisch. Inde ochtend hebben we nog te maken met lokale Hochnebel en vooral in de ochtend schijnt de zon nog en aan de noordkant is het zwak föhnig. Van het westen uit begint het zwerk echter weer dicht te trekken gevold door nieuwe neerslag in de westelijke Alpen. De oostelijke Alpen houden het met een beetje geluk de gehele dag droog. Vrijdag ligt het zwaartepunt van de neerslag rond de centrale Alpen(zuidkant), elders wordt /is het dan meest weer droog.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De weersverslechtering heeft te maken met het verplaatsen van het laag boven het zuiden van de Britse Eilanden richting het westen van Frankrijk. Tegelijkertijd gaat zich een apart laag boven noord Italië ontwikkelen.
Aan de westflank van het systeem stroomt koude polaire lucht tot ver naar het zuiden. Aan de oostflank wordt veel zachtere lucht helemaal tot over Scandinavie op transport gezet. De scheidingslijn tussen de veel koudere polaire lucht in het westen de en warmere lucht in het oosten verloopt vanaf noordoost Duitsland over de centrale Alpen tot over de centrale Middellandse Zee.
In de koudere lucht kan de neerslag die zich vrijdag nog wat verder uitbreidt naar het oosten en noorden tot 1000 a 700 meter in sneeuw overgaan en lokaal kan het tijdens aanhoudende en intensieve neerslag tot in de lagere delen (500m) gaan sneeuwen.
In het weekend en de eerste helft van de volgende week verandert er niet veel aan deze constellatie en temperaturen.Blokkerende hogedruk gebieden vinden we boven Atlantische Oceaan en noordwest Rusland tot voer het noorden van Scandinavie. Grote delen van west Europa verblijven dan in de koudere en onbestendige polaire luchtmassa’s waarbij storingen periodiek voor neerslag en in de bergen vanaf 700 a 1200 meter voor meer sneeuw gaan zorgen.
Al met al in aanloop naar de komende winter een prima start. We moeten echter nog niet te vroeg juichen want ervaringen uit het verleden hebben al eerder laten zien dat een halve meter vroege november sneeuw in de bergen onder de 1800 binnen enkele weken weer volledig kan wegsmelten. Schuldig daaraan zijn de nog warme ondergrond in combinatie met veel zachtere stromingen vanuit het zuiden. Voorlopig wijst echter nog niets daarop en mogen we ons verheugen op frühwinterliche condities met meer sneeuw in de bergen.
Hoe het allemaal verder gaat gaan we de komende dagen allemaal netjes voor jullie in kaart brengen
Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een winters Rosswald in Oberwallis, -1 graad en licht sneeuwval
Lees nu de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman