Alpen – Fronten met sneeuw /regen, donderdag lenteachtig

Algemeen; een koufront trekt vandaag met wat neerslag / sneeuw over de Alpen en na een tijdelijke weersverbetering volgt morgen een warmtefront met regen tot in het hooggebergte. Woensdag komt de ingestroomde zachte lucht onder invloed van hogedruk en wordt het zeer zacht. In de loop van de vrijdag volgt dan weer een koufront. In het weekend weer zachter en zonniger

Vandaag en morgen onbestendig, vanaf dinsdag zachter

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van een heel fraaie ZONdag . Met veel zon stegen de temperaturen in de lagere delen lokaal tot  12 graden in het oosten en 16 graden in het westen en zuiden. In de bergen was het met de ingestroomde koudere lucht en na de verse sneeuw heel mooi wintersportweer met prima sneeuw en piste condities.

Winters panorama vanachter het glas Foto Zugspitze AWM Maarten Minkman
Zugspitze regio. Foto AWM Maarten Minkman
Föhnige wolkenluchten gisteren over het Obewallis. Foto Trijntje van de Berg vanuit Zermatt
Winters Westendorf. Foto AWM Roy Molenaar (binnenkort meer beeld materiaal van hen)
Tirol Lechtal via Lechtal-Info @Lechtal_Info

Geniet ook nog even mee van deze heerlijke beelden vanuit Flachau

Sowieso ligt er in de hogere delen en hooggebergte, pak hem beet vanaf 1800 meter meer sneeuw dan voor deze tijd van het jaar gebruikelijk is.(110 tot 150%) Dat geldt speciaal voor de Weststau en Nordstau gebieden. In de Franse Alpen ligt  100 tot 435 cm (Savoi), in de Zwitserse Alpen  100 tot 425 cm (Berner Alpen) en in de Oostenrijkse Alpen 100 tot 390 cm (Salzburg)

Sneeuw meer dan genoeg ook in Oberwallis getuige ook deze foto vanuit de Bettmeralp. Foto Klaus Minnig

Koufrontje
Afgelopen nacht is een koufront de Alpen binnengetrokken en op dit moment is het tot de Oostenrijkse Alpen gevorderd. Dit ging / gaat gepaard met wat neerslag en boven de 800 a 1200 meter sneeuwen. Na een tijdelijke neerslagpauze volgt morgen met een krachtige west tot zuidwestelijke hoogtestroming een warmtefront.

Warmtefront
Dinsdag zal dan ook bewolkt gaan verlopen met van west naar oost nieuw neerslag. Aanvankelijk sneeuwt het in de beschutte Alpen en inner alpin eerst nog tot in de onder de 1000 meter, elders stijgt de sneeuwvalgrens snel naar 1900 tot 2100 meter. De vorstgrens komt rond de 2100 a 2300 meter te liggen.

Morgen aan de noordkant van west naar oost snel oplopende vorstgrens

Zie ook onze andere (sneeuw-valgrens)kaarten  –HIER

Met de twee fronten gaat er in de bergen tot woensdag 20 a 40 cm sneeuw vallen. In de lagere delen door de regen en hogere temperaturen belangrijk minder tot geen accumulatie.

Woensdag en donder komt de zachte lucht onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog en belooft het zeer zacht te gaan worden. Met de zon en ondersteund door een zwakke Föhn kan het kwik lokaal tot 18 a 20 of zelfs 22 graden gaan oplopen.

Temperatuur anomalie op 1500 meter hoogte (T850 hPA) voor donderdag. Aan de grond is dan lokaal 20 tot 22 graden haalbaar

Vrijdag volgt dan alweer een koufront met neerslag en meer wind en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 800 meter. De koude lucht zal in de loop van het weekend alweer verdreven worden door een overtrekkend tussenhoog. Zondag na passage van de hoogteas en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt het dan met veel zon weer zeer zacht.

GFS met de verzachting vanuit het zuidwesten in de loop van het weekend

De ontwikkelingen voor de volgende week zijn nog steeds onzeker. Wel lijkt het erop dat de koude varianten die gisteren met name door het GFS nog werden berekend er weer of grotendeels uit zijn. Weliswaar zien we interessante drukstijgingen in het noorden en boven de Atlantische Oceaan maar de kou zal ons niet kunnen bereiken. Verantwoordelijk daarvoor is een afsnoerend Atlantisch hoogtelaag dat via het westen van Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee trekt.

GFS met de lagedruk aan de grond maandag en dinsdag 16 – 17 maart. Ook op grotere hoogte zien we dan een laag en komen we aan de zachte kant van de jetstream terecht

De Alpen komen dan aan de oostflank ervan te liggen. Met een naar zuidwest tot zuid draaiende hoogtestroming word dan vochtige maar ook zachte lucht vanuit de Middellandse Zee tot over de Alpen aangevoerd. Dit zou in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam het nodige aan neerslag kunnen gaan produceren met daarbij enkel in het hooggebergte sneeuw. In het verder verloop lijken we dan met noordelijke hogedruk opbouw te maken gaan krijgen die zich tot over west Rusland uitstrekt.

Veel kou is daar echter ook niet voorradig zodat het niet echt koud zal worden. Wel kan tijdens de nog lange nachten het kwik dan weer flink onderuitgaan (stalingsvorst) en ook de Hochnebel kansen nemen dan toe.

Hoe en of dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen vervolgen. Dat geldt natuurlijk ook voor de ontwikkelingen met betrekking tot het corona virus en de draconische maatregelen van de overheid in ( nu nog) de noordelijke delen van Italië.

Zie Topic – Livigno-closed – of via Facebook met reacties – HIER

Fijne dag vanuit een weer winters Termen in Oberwallis waar het koufront voor een vers laagje sneeuw heeft gezorgd. Ciao

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties