klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  de Alpen liggen maandag aan de voorzijde van de frontale zonale welke zich uitstrekt vanaf het zuidwesten van Europa tot over het noorden van Scandinavië. De komende dagen schuift deze langzaam verder naar het oosten toe op en zal rond het midden van de week de Alpen weer verlaten.

Oprukkende frontale zone

Met een zuidwestelijke stroming werd gisteren droge en zeer warme lucht vanuit het zuidwesten van Europa aangevoerd. Op afzwakking van de hogedruk invloed en op nadering van een koufront namen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant geleidelijk wat verder toe waardoor ook de föhn weer een vinger in de weer-pap kreeg.

Föhn (Stau) wolken boven de Simplon gezien vanuit de tuin in Termen
En van dichterbij
Mooie föhnwolken ook boven het Mont Blanc massief

Ook in de bergen was het zeer zacht met een vorstgrens die zich tussen de 4200 en 4500 meter bevond. Geen enkel weerstation in de Alpen meldde gisteren vorst en zelfs het weerstation op het Kleine Matterhorn meldde gisteren 4 graden in de plus. Deze hoge temperaturen op hoogte werden wederom veroorzaakt door een “warme hoogterug”. Onder de rug steeg het 500 hPa vlak naar bijna 5900 meter hoogte en het kwik naar voor die hoogtes zeer milde -8 graden.

Arosa, Hörnliberghütte
Val-d Isere -Crete-des-Leissiere
Tignes Toviere
Kaiser Franz Josefs Höhe met de steeds verder wegsmeltende gletsjer

In de middag en avond ontstonden er wat meer stapelwolken in de bergen en eerst onweersbuien trokken in de avond de noordwestelijke Alpen en Jura binnen. De föhn en buien zijn een eerste voorbode om meer nattigheid en ook afkoeling. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de frontale zone met meer regen en onweersbuien langzaam van west naar oost de Alpen binnentrekken.

Omdat het front een slepend karakter vertoont en maar zeer langzaam in oostelijke richting doortrekt duurt het nog tot woensdag voordat we er geleidelijk weer van verlost zullen zijn.

Deze maandag en vooral de dinsdag gaan in het gebied waar de frontale zone zich ophoudt onbestendig verlopen met steeds weer regen(buien) al dan niet doorspekt met onweer. Met het instromen van koelere Atlantische lucht komt het kwik niet veel hoger meer dan 16 tot 24 graden.

De hoogste waardes voor het zuiden en inner-alpin. Ook in de bergen gaat het een stuk afkoelen, dinsdag ligt de vorstgrens rond de 3700 a 3500 meter, woensdag rond de 3500  3200 meter. De sneeuwvalgrens komt meest tussen de 3400 en 3000 meter te liggen en boven de pak hem beet 3200 a 3300 meter kan er sneeuw van betekenis gaan vallen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag keert geleidelijk de rust weer wat terug en krijgen we te maken met een situatie met overwegend lagedruk (zwak hoogtelaag Italië) en boven de Alpen weinig drukgradiënt. Hogedruk vinden we dan terug ten noorden van de Alpen waarbij zich het zwaartepunt geleidelijk richting Polen verplaatst.

GFS 500 hPa donderdag

Met de lagedruk en een nog ietwat onstabiele opbouw van de atmosfeer en ondersteund door de dagelijks gang kunnen er dan vooral later op de dag lokaal weer enkele regen of onweersbuien ontstaan. Het zwaartepunt van de buien zal zich boven de zuidelijke (westelijke) Alpen en Italiaanse Alpenboog bevinden, de betere condities gelden voor het oosten en noordoosten. Vrijdag met meer hogedruk invloed geleidelijk verder afnemende buienactiviteit. De temperaturen gaan vanaf woensdag in alle hoogtes geleidelijk weer in de lift.

GFS neerslag donderdag middag

In het weekend verandert er grosso modo niet veel aan de hierboven genoemde constellatie en weerbeeld. Met een overwegend zuidoostelijke hoogtestroming en de aanvoer van vrij warme lucht bepalen de zon en stapelwolken bepalen het weerbeeld en de temperaturen bewegen zich op een aangenaam zomers niveau.  In de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo rond de 4000 meter zal komen te liggen.

GFS 850 hPa voor de zaterdag met de hogedruk boven oost Europa en de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten. Een (zwak) hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee kan vooral in het zuiden voor onweersbuien gaan zorgen

Met de start van de nieuwe week probeert een Atlantische hoogtetrog zich tussen de hogedrukgebieden (Azoren / oost Europa) door te wurmen. Gaat dit lukken dan gaan van west naar oost de temperaturen weer in een dalende lijn en gaat er ook weer neerslag vallen. Voor wat betreft deze ontwikkelingen moeten we nu echter nog even pas op de plaats maken en daarover dan later meer!

Vanuit een bewolkt en nat Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 415 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer