Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Atlantische depressies en randstoringen bepalen het weerbeeld in de Alpen uitermate onbestendig en turbulent en met het voorbij jagen van fronten wordt afwisselend zachtere en koudere lucht aangevoerd. Vanaf het weekend gaat de sterke zonale hoogtestroming plaats maken voor een zuidelijke hoogtestroming. Aan de noordkant wordt het föhnig en zacht, de zuidkant krijgt te maken met een inzettende Südstau.

Veel Neuschnee in de Weststau, in de lagere delen waterballet!

Na een zwak koufrontje met lokaal weer 5 tot 10 cm sneeuw was het gisteren overdag met zwakke tussenhoog invloed even wat rustiger en droger. In de middag begon vanuit het westen alweer bewolking binnen te trekken met in de namiddag en avond eerste sneeuw en in de lagere delen regen.

Warmtefront (sector)
Deze neerslag hangt samen met een eerst (warmte)front welke vandaag van west naar oost over de Alpen trekt. Met een tot hard en in de bergen stormachtig west tot noordwesten wind wordt tijdelijk zachtere lucht aangevoerd en stijgt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 2000 meter.

In de inner-alpine gebieden en aan de Alpenzuidkant kon het nog wat langer tot in de lagere delen en dalen sneeuwen en bijzonder hardnekkig bleek weer het koudereservoir hier in het Duitstalig (Ober)wallis. Mede ondersteund door begeleidende neerslagafkoeling viel de neerslag bij vrijwel windstille condities gewoon als sneeuw bij een temperatuur die tot -1 graad daalde (in plaats van steeg) Zelfs tot in het dal sneeuwde het bij temperaturen van rond het vriespunt.

Foto tuin Termen (1020m) na nogmaals een dik pak sneeuw, sneeuwhoogte inmiddels 55 cm
Foto tuin Termen (1020m) na nogmaals een dik pak sneeuw, sneeuwhoogte inmiddels 55 cm

Opvallend overigens vanmorgen de grote temperatuur verschillen tussen de noord en zuidkant en de inner-alpine dalen. Terwijl het hier nog gewoon winters was met sneeuwval en lichte vorst is het kwik aan de noordkant van de Alpenhoofdkam door een krachtige Föhnschub opgelopen tot 15 a 18 graden!

ECMWF maandag 06h00 met in de ochtebd de passage van het warmtefront en warmtefront sector. Bron kaart Meteo-Schweiz

Koufront (gemaskeerd)
Na een tijdelijke wat drogere / minder natte en zachtere fase volgt in de middag en avond op een actief koufront de neerslag weer intensiveren. Tijdens frontpassage is ook een klap onweer niet uitgesloten. De sneeuwvalgrens daalt op en achter het koufront vanmiddag van west naar oost weer naar 1200 tot 800 meter. Door windtoename zal in de lagere atmosfeer het koude reservoir deels worden opgeruimd en de temperatuur dan in eerste instantie een sprong gaan maken, later volgt dan ook hier weer de koudere lucht! In dit soort gevallen met oplopende temperatuur spreken we van een “gemaskeerd koufront

Naast de neerslag en de jetstream die pal over de Alpen gaat koersen zal ook de wind een thema gaan worden / blijven en met een tot stormkracht aantrekkende westen wind met in de hogere Alpen (zware) storm met orkaan windstoten wordt het uitermate turbulent.

Woensdag en donderdag gaat de jetstream pal over de Alpen koersen en krijgen we te maken met (zeer) zware storm en neerslag

Warmtefront
En alsof het nog niet genoeg is gaat in de loop van de donderdagmiddag een volgend warmtefront voor nog de nodige (veel) neerslag zorgen. Met het van west naar oost binnenstromen van een volgende portie zachte lucht gaat de sneeuwvalgrens in de loop van de dag weer stijgen naar 1800 aan de noordkant en tot 2300 meter aan de westkant van de Alpenhoofdkam. Kouder blijft het vooreerst nog aan de beschutte Alpenzuidkant en de inner-alpine gebieden, hier sneeuwt het vanaf 800 tot 1500 meter.

GFS donderdag 09h00 met het inkomende actieve warmtefront en veel neerslag (sneeuw /regen)

In verband met de intensive neerslag (sneeuw, regen) maar vooral ook de zware storm zijn door de diverse weerdiensten weeralarmen uitgegeven. Verder adviseren we ook nog om de bossen de komende dagen te mijden!

Overzicht weeralarmen zie – LINK – en kies land / regio / gemeente

Opkomende Südföhn / Südstau
In de loop van de vrijdag trekt de frontale neerslag naar het noordoosten en oosten weg en krijgen we geleidelijk weer met rustigere en drogere condities te maken. Met een west en later naar  zuidwest tot zuid draaiend hoogtestroming wordt dan zeer zachte lucht aangevoerd, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 1800 en 200 meter. In de loop van de dag dan toenemend (föhnige) opklaringen.

Door het afsnoeren van een hoogtelaag richting zuidwest Europa neemt in het weekend de drukgradient tussen de zuid en noordkant vervolgens verder toe. Aan de noordkant krijgen we te maken  met de Südföhn en zachte condities en aan de zuidkant gaat vochtige lucht tegen de  Alpenhoofdkam stuwen en krijgen we te maken met Südstau neerslag.

Geleidelijk weer kouder met diepvries opties
Naar verwachting zal deze situatie tot begin volgende week aanhouden en verblijven de Alpen nog in relatief zachte luchtmassa’s die vanuit zuidelijke breedtegraden naar het noorden toe wordt getransporteerd. Wat er vervolgens gaat gebeuren is ook vandaag nog doorspekt met een hoog gehalte aan onzekerheid.

Dat het geleidelijk weer kouder gaat worden dat lijkt vrij zeker en wordt ook door de meeste weermodellen zo berekend. De vraag is echter via welke weg en of we eventueel zelfs te maken gaan krijgen met noordelijke hogedruk (Scandinvie) en de aanvoer van toenemend koudere continentale arctische vrieslucht.

Het ECMWF (oper) opteert ook vandaag in de loop van de volgende week een overgang naar veel kouder winterweer in grote delen van west en centraal Europa. Kaart T850 hPa voor vrijdag 12 januari

Deze laatste variant wordt net als gisteren door de operationele uitdraau het Europese model ECMWF berekent. Het  Amerikaanse weermodel GFS gaat, net als ook gisteren echter niet of slechts ten dele in mee en voorziet uiteindelijk weer een meer noordwestelijke hoogtestroming met hoogtetrog boven west en centraal Europa. Ook wel kouder dus maar niet met die echte winterse setting zoals het ECMWF dat ziet.

Het GFS daarentegen met de wat minder gunstige drukverdeling (hoogtelaag / hogedruk) en daardoo een stuk minder koud en niet die mooie winterse setting

Kijken we dan nog even naar de andere weermodellen zoals bijvoorbeeld UKMO en GEM dan zien we ook daar mooie opties voor markant kouder winterweer met noordelijke hogedruk

Het blijft allemaal echter nog onzeker en gaat het aankomen op de posities welke de sturende drukgebieden (hoogtelaag, Scandi hoog) zullen gaan innemen!  Het laatste woord is daar dus ook vandaag nog niet over gesproken en daarover de komende dagen meer!

Neerslag / regen / sneeuw
Tot vrijdag ligt het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke Staugebieden van de Zwitserse en Franse Alpen, zowel het GFS als het ECMWF berekenen hier tot vrijdag ochtend tussen de 50 en 130 mm aan neerslag. Helaas gaat een groot deel van deze neerslag in de lagere delen gewoon in vloeibare vorm vallen, boven de 1800 tot 2000 meter echter in vaste vorm en hier mag men dan ook rekenen op 50 tot 150 cm aan Neuschnee!

Bergfex / ZAMG neerslag cumulatief tot vrijdag ochtend

Vanaf vrijdag tot begin volgende week gaat het zwaartepunt van de neerslag zich naar de Südstau regionen verplaatsen en vooral de westelijk en centrale zuidkant gaat veel neerslag krijgen. Hier berekenen de modellen vrij eensgezind tussen de 230 en 70 mm aan neerslag! De sneeuwvalgrens zal hier algemeen tussen de 800 en 1400 meter liggen maar bij aanhoudende en intensieve neerslag ook nog een stuk lager (dalen)

en de kaart tot maandag ochtend

Mede door de vele neerslag (sneeuw hooggebergte) maar vooral ook door de sterk wisselende condities en veel wind zal het lawine gevaar weer gaan toenemen en is en blijft de situatie precair. Verder kunnen er door de vele neerslag en hoge sneeuwvalgrens ook hydrologische problemen (wateroverlast / smeltwater) ontstaan.

Invloed regen op sneeuwdek
Overigens krijgen we veel vragen over wat de regen op het aanwezige sneeuwdek doet en hoeveel er van zal gaan verdwijnen. Vanmiddag of vanavond zal ik, afhankelijk van de actuele weersituatie en andere updates nader op ingaan!

Tot zover voor dit moment, meer weer en updates via onze sociale media of via extra updates. Vanuit een nu regenachtig Oberwallis (naderend koufront, wind en stijgende temperatuur) hoe dan ook een fijne dag gewenst en doe voorzichtig waar dan ook

Webcams- meer beelden uit
  zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.

Gleitschneelawine Reuttener Hahnenkamm greep hier een Variantenfahrer Foto 31.12.2017

Opnieuw  waren er de afgelopen dagen weer slachtoffers te betreuren door diverse lawines in de Alpen.  Alleen in de Zwitserse Alpen zorgden de afgelopen 3 dagen  10 lawines in de Zwitserse Alpen voor de diverse (zwaar) gewonden en helaas ook weer 1 dode!

er geldt een code ORANJE!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.628 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen – Frau Holle door het dolle! Zware storm, veel sneeuw / regen en föhn”

 • Johann
  3 januari 2018 at 10:33

  Es geht los….op de hogere toppen momenteel al windstoten tot bijna 200 km/h (Pilatus) en het wordt nog erger! #orkaan #zware storm #koufront. Hier in Oberwallis is de koude plaklaag (isothermie) met de harde wind op nadering van gemaskeerd koufront plotsklaps opgeruimd, temperatuur sprong van 6 graden en regen tot 2000 meter!!

 • Siona Bos
  3 januari 2018 at 12:08

  Ik volg nu al een paar dagen uw weerberichten. Duidelijk geschreven! Over 3 weken reizen we weer af naar de Dolomieten. In tegenstelling tot vorig jaar sneeuw genoeg iig. Ik hoop dat de schade voor de andere gebieden beperkt blijft. Fijne dag! 👍🏻

 • Wim Danhof
  3 januari 2018 at 17:29

  Beste Johann, dank voor elke dag weer die puike weerberichten, waar de liefde voor de meteorologie vanaf spat.
  Ik zie dat ook voor volgende week weer dagelijks sneeuw wordt voorspeld in in ieder geval de Franse Alpen. Zie jij voor zover redelijkerwijs in te schatten nog geen signalen voor een rustiger weertype zonder sneeuw. Ik denk dat al die onderhoudsploegen en bewoners van bergdorpen in de Alpen aardig gek ervan worden inmiddels…

  • Johann
   3 januari 2018 at 17:44

   Dank voor je pos. feedback Wim. Vwb evt beter/ rustiger weer kom ik graag vanavond in korte avond update nog op nader terug. Dan hopelijk ook wat meer duidelijkheid t.a.v. welke richting de modellen evolueren! Tot laters….

 • Wim Danhof
  3 januari 2018 at 18:10

  Leuk, inderdaad een dag die een avondupdate zinvol maakt, hoewel dat ook al voor morgen geldt, geloof ik. Ik zal het volgen vanavond

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier