Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de eerste week van het nieuwe jaar staat in het teken van een zeer onbestendige westelijke hoogtestroming waarmee diverse storingen dan weer koudere en dan weer zachtere luchtmassa’s aanvoeren. Vooral op woensdag  wordt het met turbulent en gaat er veel neerslag vallen. In het weekend maakt de westelijke hoogtestroming plaats voor een zuidelijke hoogtestroming (Südstau).

Roller -coaster weer, eerst zeer onbestendig en wisselvallig. Vanaf donderdag zachter

Na aftocht van een zwak koufront konden we gisteren in een groot deel van de Alpen weer even profiteren van een tussenhoog en de zon. Lang duurde de vreugde echter niet want een volgende occluderende storing trok in de middag en avond met neerslag en veel wind alweer de westelijke Alpen binnen. Met de instroom van weer wat koudere lucht sneeuwde het meest vanaf 600 tot 900 meter. Minder tot geen neerslag viel er aan de westelijke Alpen zuidkant en in de oostelijke Alpen.

Perfecte wintersport condities in de Franse Alpen – Val Thorens

Gargellen Montafon via Gargellen 🇦🇹‏ Via Gargellen_@Gargellen_
Mooi zijn de “water” geulen te zien van de regen die aan de noordkant tot hogerop (2000m ) is gevallen afgelopen zaterdag. Foto Diny Weemen-Kippel Lötschental Oberwallis
Gstaad – Foto via Sander van Engelen

Vandaag neemt de neerslag tijdelijk weer af op een volgende overtrekkend zwak tussenhoog en met een beetje geluk mogen we weer even genieten van de zon. Een volgende storing (warmtefront) met neerslag nadert in de loop van de namiddag en avond en gaat vooral op woensdag het nodige aan neerslag opleveren.

In eerste instantie sneeuw het dan nog vanaf 700 a 900 meter maar al vrij snel stijgt deze aan de noordkant van de Alpenhoofdkam naar 1600 tot 1800 meter. Inner-alpin sneeuwt het meest tot in de dalen.

Actief warmtefront
Woensdag overdag stroomt met een krachtige tot stormachtige wind (in de bergen storm) de meest zachte lucht binnen en net als afgelopen zaterdag gaan ook nu weer de westelijke en noordelijke Alpen dit merken en stijgt de sneeuwval tot 2200 a 2000 meter. Inner-alpin (Wallis) en aan de zuidkant kan het langere tijd tot in de dalen door sneeuwen.

Sneeuwvalgrens woensdag middag 12h00 (GFS)

In de loop van de avond volgt van het noordwesten uit dan weer een occlusie front met wat koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1000 a 800 meter en lokaal ook nog lager (zuidkant).

Donderdag is het dan weer de beurt aan de warmtefront en opnieuw gaat er veel neerslag vallen, sneeuwvalggrens aanvankelijk nog tussen 800 en 1200 met het binnenstromen van zachtere lucht dan weer stijgend naar 1700 a 1800 meter.

Foute “winterse” hogedruk
Ook vandaag zien we deze ontwikkelingen weer terug maar moeten we meteen constateren dat deze ontwikkelingen voor de Alpenlanden nou niet bepaald winters te noemen zijn. Integendeel, de Alpen komen vanaf vrijdag aan de “warme kant” van een afsnoerend hoogtelaag te liggen en met een naar zuid tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan onophoudelijk zachte lucht aangevoerd.

GFS 850 hPa voor zondagochtend. Winterse ontwikkelingen voor de Benelux, verzachting voor de Alpen

Door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant komt tevens de Südföhn opzetten en gaat vochtige lucht aan de zuidkant van de Alpen stuwen (Südstau).

Met de Südföhn gaat het vooral aan de Alpenoordkant verder verzachten, enige voordeel daarbij is dat het droog zal zijn en de zon een belangrijke rol gaat spelen. De zuidkant daarentegen krijgt te maken met Südstau neerslag met sneeuw boven de 1000 a 1500 meter. Bij intensievere en aanhoudende neerslag door begeleidende neerslagafkoeling lokaal ook nog lagere sneeuwvalgrens.

De grote vraag is natuurlijk hoelang deze voor de Alpen foute winterse setting die eigenlijk zo mooi oogt met de noordelijke hogedruk gaat aanhouden. Uitgaande van de laatste model uitdraai moeten we er van uitgaan dat de Alpen tot medio volgende week aan de zachte kant van het geheel zullen verblijven. Het ECMWF doet vanaf maandag 7 dinsdag  poging met het iets verder doorschuiven van de hoogte-as in zuidoostelijke richtingen!

Het ECMWF laat begin volgende week de kouder lucht wat verder naar het zuiden toe uitstromen Kaart EC T850 hPA dinsdag 00h00

Pas vanaf het midden van de week zouden we dan geleidelijk weer aan de kouder kant van het geheel kunnen geraken. Hoe dit echter allemaal in zijn werk zal gaan en welke posities de sturende drukgebieden uiteindelijke zullen gaan innemen moet de komende dagen duidelijk gaan worden. Omdat kleinere verandering grote gevolgen kunnen gaan hebben (positie noordelijke hogedruk / positie afsnoerend hoogtelaag) zijn eventuele “winterse” verrassingen vanaf het weekend zeker niet ondenkbaar. Dit geldt helemaal voor de Benelux waar Thialf duidelijk meer winterse aspiraties heeft (zie ook Benelux weerberichten)

Weststau / Südstau, veel neerslag verwacht, sneeuw in hooggebergte
Voor de komende 3 dagen wordt er vooral in de Weststau gebieden veel neerslag verwacht. Boven de 1800 a 2000 meter zal de neerslag vrijwel alleen in vaste vorm gaan vallen. GFS berekent voor de Weststau gebieden tot vrijdag 50 tot 175 mm aan neerslag, elders 10 tot 5 0mm. Het ECMWF komt met soortgelijke hoeveelheden. Een deel van de neerslag zal tot donderdag ook in de lagere gebieden tot circa 1200 a 900 meter als sneeuw vallen, vanaf donderdag dan vooral ook in vloeibare vorm. Met de harde tot stormachtige wind en hoge temperaturen (noordkant) gaat de aanwezig sneeuw in de lagere delen en de dalendan geheel verdwijnen.

Bergfex /ZAMG (EC) met de neerslag tot vrijdag
100 tot 150 cm Neuschnee in het hooggebergte, daaronder minder deels ook door regen

Südstau
Vanaf vrijdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich dan naar de Südstau gebieden en gaat daar het nodige aan neerslag (sneeuw) vallen. In eerste instantie is de centrale zuidkant aan de beurt, richting de maandag dan ook de centrale oostelijke zuidkant.

Bergfex tot en met maandag met geleidelijk ook sneeuw voor de zuidkant en deels ook de aangrenzende inner-alpine gebieden

Beide modellen komen dan met extreme neerslaghoeveelheden op de proppen van maar liefst 150 tot 250 mm en lokaal ook nog meer. In de wat hogere delen en bergen van de zuidelijk Alpenhoofdkam kan wanneer dit gaat gebeuren 100 tot 200 cm aan sneeuw gaan vallen waarbij het meest tot in de lagere delen en dalen zal sneeuwen!

Samengevat kunnen we stellen dat er de komend dagen vooral in de hogere Alpen weer veel sneeuw gaat vallen, in de lagere delen tijdelijk op woensdag en vanaf donderdag geleidelijk ook steeds meer regen. Vanaf het weekend opkomende Südföhn en inzettende Südstau. Vanaf maandag onzekere “winterse” ontwikkelingen waarbij de Alpen een beetje op de wip komen te zitten tussen “koud en warm”. Op de langere termijn lijkt de koude lucht dan langzaam weer meer vat op de Alpen te gaan krijgen maar ook hier nog met de nodige slag om de arm!

De komende dagen dus genoeg te doen op het weer front en bij belangrijke ontwikkelingen zullen we dit via de sociale media of middels extra updates melden. Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een winters Termen in Oberwallis. Afgelopen nacht 8cm Neuschnee en temperatuur van om het vriespunt. Ciao

Webcams- meer beelden uit
  zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.

Gleitschneelawine Reuttener Hahnenkamm greep hier een Variantenfahrer Foto 31.12.2017

Opnieuw  waren er de afgelopen dagen weer slachtoffers te betreuren door diverse lawines in de Alpen.  Alleen in de Zwitserse Alpen zorgden de afgelopen 3 dagen  10 lawines in de Zwitserse Alpen voor de diverse (zwaar) gewonden en helaas ook weer 1 dode!

er geldt een code ORANJE!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 3.166 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Foute “winterse” hogedruk”

  • Jeffrey Laan
    2 januari 2018 at 10:14

    Hier in de Jungfrau region is ongeveer 5cm sneeuw gevallen. Door de storm zijn de meeste liften gesloten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier